(Jednání pokračovalo v 17.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hezké odpoledne, vážená paní ministryně, vážení pánové. Budeme pokračovat ústními interpelacemi, tedy odpověďmi ministrů vlády ČR na interpelace poslanců. Vyzývám podle pořadí vylosovaného poslance Hynka Fajmona, aby přednesl interpelaci na ministra informatiky Vladimíra Mlynáře a zahájil tak blok odpovědí členů vlády. Připraví se pan poslanec Václav Mencl.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážený pane místopředsedo, než začnu přednášet interpelaci, chtěl bych upozornit na to, že podle oznámení ČTK se premiér Špidla v 16 hodin dnes účastní tiskové konference v Ostravě, a není tedy, jak bylo oznámeno, na podpisu přístupové smlouvy o našem vstupu do Evropské unie někde v Řecku nebo na cestě z Řecka, což považuji za skandální.

A nyní k samotné interpelaci na pana ministra Mlynáře.

V poslední době se objevily informace ve sdělovacích prostředcích, které se týkají daňových úprav v oblasti telekomunikací v souvislosti se vstupem ČR do EU. Domnívám se, pane ministře, že to je velmi závažná záležitost. Prosil bych proto o odpověď na otázku, jakým způsobem se zvýší DPH na telekomunikační služby, jakou výši po nás požaduje EU a jakou výši budete navrhovat vládě pro tuto oblast. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Fajmonovi, který nevyčerpal ani svůj čas, a prosím pana ministra informatiky Vladimíra Mlynáře, aby se ujal slova.

 

Ministr informatiky ČR Vladimír Mlynář: Vážený pane místopředsedo, pane poslanče. Děkuji za zájem pana poslance Fajmona o tuto problematiku, protože to je skutečně problematika významná.

Dnes je u nás skutečnost, jak pan poslanec nepochybně dobře ví, taková, že zákon o dani z přidané hodnoty obecně zavádí princip, že u nás platí zvýšená sazba za zboží 22 %, přičemž výjimky, kde se uplatňuje snížená sazba, jsou v zákoně explicitně vyjmenovány. Pro oblast služeb u nás platí daň 5 %, přičemž výjimky z tohoto principu jsou opět explicitně vyjmenovány v zákoně.

Je pravda, že EU nařizuje - konkrétně ve své směrnici č. 6 - že telekomunikační služby by stejně jako všechny služby patřily do jednotné sazby. Ministerstvo financí připravuje velkou novelizaci předpisů o dani z přidané hodnoty, která by do meziresortního připomínkového řízení měla odejít během několika týdnů, která má tuto šestou směrnici Rady Evropské unie transponovat do našich zákonů.

Tato směrnice obsahuje v článku 12 požadavek, aby základní sazba DPH pro zboží a služby byla stejná, a to ve výši 15 %. Jedna nebo více snížených sazeb může být použito pouze pro případy směrnicí specifikovaných služeb, mezi nimiž však - a já dodávám bohužel - telekomunikační služby nejsou. Na kodaňském summitu, kde byla uzavřena jednání o přístupu ČR k EU, byly uzavřeny všechny příslušné kapitoly, a v oblasti DPH byly výjimky pro přechodné období, kde jsou uplatňovány nižší sazby pouze pro dodávky tepla pro domácnost, pro drobné podnikatele a pro stavební akce pro účely bydlení.

Znamená to tedy, že po vstupu do EU skutečně se sazba DPH v oblasti telekomunikací v ČR zvýší. Nicméně mohu pana poslance ujistit, že jakkoliv z tohoto kroku nemám radost, věřím tomu, že náš vstup do EU přinese další liberalizační kroky v oblasti telekomunikací, tedy větší a lepší konkurenční prostředí, které bude tlačit na snížení cen, takže pro koncového uživatele, jak pevně doufám, se koncové ceny za užívání telekomunikačních služeb nezvýší, anebo se zvýší na přechodnou dobu jen velmi málo.

Chtěl bych v této věci zdůraznit, že v Poslanecké sněmovně je ve druhém čtení předložená novela telekomunikačního zákona o zpřístupnění tzv. poslední smyčky účastnického vedení, která je právě jedním z takových liberalizačních kroků, a pevně doufám, že pan poslanec Fajmon bude jedním z těch, kteří tento liberalizační krok, který nám také předepisuje EU, podpoří a vyjde tak vstříc těm, kteří si přejí co nejnižší ceny telekomunikačních služeb. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi a ptám se pana poslance Fajmona, jestli má doplňující dotaz. Ano. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Děkuji panu ministrovi za odpověď a jako doplňující otázku bych mu chtěl položit toto. Je tedy zřejmé, že EU požaduje jako u ostatních věcí zvýšení na minimálně 15% sazby. Chtěl bych se zeptat, pane ministře, jakou výši této sazby budete prosazovat v této oblasti. Zda budete pro zavedení nové 15% sazby, té "evropské", anebo zda budete prosazovat, aby sazba byla v té základní dnešní výši 22 %. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Prosím pana ministra Mlynáře, aby odpověděl.

 

Ministr informatiky ČR Vladimír Mlynář: Vážený pane předsedající, vážený pane poslanče, budu za sebe v těchto jednáních podporovat co nejnižší sazbu DPH. Jsem však realistou a domnívám se, že 15% sazba DPH v situaci, kdy dnes máme horní sazbu 22 %, nebude asi předmětem vládního návrhu - i když to by asi byla spíš otázka pro pana ministra financí. Já mohu pana poslance Fajmona i ostatní kolegy ujistit, že v rámci meziresortních jednání i v rámci vlády budu prosazovat co nejnižší sazbu. Ale jak jsem řekl, jsem realista a s ohledem na reformu veřejných financí a na stav našich rozpočtů veřejných se domnívám, že pokud se dostaneme někam ke 20 procentům, bude to úspěch. Byl bych proto rád, aby mně pan poslanec v okamžiku, kdy vláda předloží tuto novelu, nevyčítal, že jsem tu sliboval něco jiného.

Konstatuji tedy, že v rámci jednání koalice budu prosazovat co největší snížení, ale realisticky to odhaduji v prvním kole na zhruba 20 %. Doufám ale, že další vývoj a především reforma veřejných financí nám umožní v dalších krocích DPH po vstupu do EU sazby snižovat k těm 15 procentům.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Mlynářovi a nyní uděluji slovo panu poslanci Menclovi, který byl vylosován na desátém místě k přednesení ústní interpelace na ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha. Připraví se pan kolega Jiří Patočka.

 

Poslanec Václav Mencl: Mohu vám ještě předem, pane místopředsedo, položit otázku, jestli se pan ministr Škromach omluvil, protože zde není, jak vidím?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nemám tu písemnou omluvu pana ministra Škromacha, jen konstatuji, že pan ministr Gross doručil omluvu z účasti na interpelacích pro své jednání v Senátu. Budeme tedy postupovat podle § 111.

 

Poslanec Václav Mencl: Zdá se, že vláda resp. její ministři nepokládají interpelace zřejmě za součást parlamentního jednání, protože si jinak nedovedu vysvětlit, že nezaměstnanost ve volebním obvodu pana ministra Škromacha pro něj není záležitostí, při které by měl být přítomen.

A nyní dovolte, abych svoji interpelaci přednesl.

Vážený pane ministře, jak je vám jistě známo, vzrostla za dobu vlády předchozí sociálně demokratické a dnešní koaliční vlády nezaměstnanost na jižní Moravě téměř trojnásobně, a to na dnešních 11,5 %, což znamená, že na jižní Moravě je dnes na 66 tis. nezaměstnaných. Jen za poslední rok to znamená růst nezaměstnaných o 10 tis. V některých částech jižní Moravy je vývoj ještě dramatičtější. Na Znojemsku a Hodonínsku již nezaměstnanost překročila 15 %, v Brně 10 %, a to přes značné úsilí měst a obcí. Jižní Morava se tak po pěti letech vlády sociální demokracie stává jedním z nezaměstnaností nejvíce postižených regionů. To je zcela v rozporu se známou moravskou činorodostí a pracovitostí a znamená to pro mne, že hlavním důvodem nezaměstnanosti nejsou vnitřní jihomoravské příčiny, ale prostředí, které vaše vlády vytvořily.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP