(9.20 hodin)

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové. Já se omlouvám za krátkou prodlevu s přihlášením, neb jsem nepostřehla, že pan ministr nevyužil svého práva a nevystoupil ve třetím čtení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já jsem mu v tom nezabránil.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Teď mi pan ministr avizuje, pane předsedající, že vystoupit chtěl a nebylo mu uděleno slovo, tak doufám, že jsme nezpůsobili žádné zásadní faux pas.

Já stejně tak jako jsem namítala a vznášela zde námitky v prvním čtení proti tomuto návrhu na změnu ústavy, učiním tak i nyní a využiji to k podání návrhu na zamítnutí tohoto tisku, a to ze dvou důvodů, byť ústavně právní výbor ve svém projednání ve druhém čtení se té problematice věnoval velmi podrobně a domnívám se, že pozměňovací návrhy, které jsou obsažené v jeho usnesení, značně okleštily a vylepšily samotné znění tohoto návrhu.

Stále zůstává obsahem tohoto návrhu posílení nezávislosti soudců a jejich nestrannosti, což je věc, jejíž účinnost do praxe já na jedné straně shledávám pochybnou, na druhé straně si všichni pamatujeme, že jsme zde minulý týden projednávali tzv. zprávu o stavu justice, a to v rámci projednávané písemné interpelace, v níž sám pan ministr spravedlnosti konstatoval, že justice je málo funkční a že výklad nezávislosti soudce v našem pojetí, v našem právním řádu je velmi dominantní. Já jej považuji dokonce za velmi extenzivní.

V tomto tisku tuto nezávislost podle důvodové zprávy ještě posilujeme. Já se nedomnívám, že to je šťastný krok a že to je šťastný krok zejména v okamžiku, kdy stojíme před - já doufám - zásadní nebo alespoň nějakou reformou justice. To je první důvod.

Druhým důvodem je otázka státní správy soudů, která byla dominantním důvodem pro podání tohoto samotného návrhu na změnu ústavy, a sice proto, že podle nálezu Ústavního soudu byl náš současný stav neslučitelný s ústavním pořádkem. Já říkám, že je obtížné říkat, že ústava samotná je neslučitelná s ústavním pořádkem, a domnívám se, že ten stav, který tady byl, byl vyhovující, byť možná z akademického hlediska nebyl zcela přesný, ale na základě dosavadní právní úpravy fungovala správa soudů celých 13 let, nebo chcete-li 10 let od vzniku České republiky.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, paní kolegyně, omlouvám se.

Vážené kolegyně a kolegové, prosím vás, abyste se zklidnili, věnovali pozornost projednávanému bodu a nenutili mě jako předsedajícího, abych sahal k nějakým dramatickým nápravným, bezpečnostním a jiným opatřením. Takže prosím o klid.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vzhledem k tomu všemu, co jsem uvedla, já považuji tento návrh za málo odůvodněný a za nepotřebný a jako takový navrhuji, aby byl zamítnut.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní poslankyně. Kdo se další hlásí do rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, rozpravu tedy končím a nyní dávám možnost vystoupit se závěrečným slovem panu ministrovi. Předtím se příliš nesnažil o vystoupení, teď ale máte slovo, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Rychetský: Vážená Poslanecká sněmovno, za několik okamžiků budeme hlasovat návrh na změnu ústavy, který v ústavně právním výboru doznal dramatických změn, a to tak, že se ústava doplňuje pouze o tři slova.

Vše ostatní je vypuštěno, k žádnému posilování nezávislosti soudců nedochází - to bylo v původním vládním návrhu - ale ústavně právní výbor se rozhodl, že novelu ústavy doporučí sněmovně omezit na jedinou věc, a to je vztah k nálezu Ústavního soudu z minulého roku, otázka, jestli může, nebo nemůže předseda soudu nebo soudce vykonávat také státní správu soudnictví.

Protože jak nález Ústavního soudu, tak ústavně právní výbor vycházejí z nezpochybnitelného požadavku na to, aby správu soudů vykonávali předsedové soudů, a nikoli komisaři dosazení ministrem spravedlnosti, je podle mého soudu předložená novela ústavy jednoznačným kompromisem, který získal při projednávání většinovou podporu, a já proto věřím, že tato podpora se udrží i v rámci hlasování ve třetím čtení.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Nyní dávám slovo panu zpravodaji k závěrečnému slovu a poté k přednesení procedury a jednotlivých pozměňovacích návrhů. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Takže já bych rovnou navrhl proceduru. Byl podán pouze jeden pozměňovací návrh, resp. tři pozměňovací návrhy z ústavně právního výboru, o kterých doporučuji, aby se hlasovalo jako o celku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. To znamená, že bychom hlasovali o celku usnesení ústavně právního výboru uvedeného ve sněmovním tisku 208/2.

Prosím všechny, kteří se chtějí zúčastnit tohoto a následujících hlasování, aby přišli do Poslanecké sněmovny.

Prosím, pane kolego, jste za klub.

 

Poslanec František Pelc: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Já bych chtěl požádat o přestávku na klub Unie svobody do třičtvrtě, to znamená 9.45.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Do devíti hodin čtyřiceti pěti minut. Dobrá. Je to první žádost tohoto druhu dnešního dne.

Omlouvám se všem těm, které jsem přivolal svým gongem, ale odpovědnost padá na jinou hlavu, než je ta má.

Vyhlašuji přestávku do 9 hodin 45 minut, po které budeme pokračovat v projednávání bodu č. 60.

 

(Jednání přerušeno v 9.26 hodin)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP