(9.50 hodin)
(pokračuje Langer)

Zákon totiž hovoří jasně, že publikace má být provedena neprodleně nejpozději do 30 dnů, což, podíváte-li se na skutečnost, bylo převedeno do lhůty více než dva roky. Trochu mi to připomíná onen pověstný dočasný pobyt bratrských vojsk na území tehdejšího Československa, neboť tehdy se onen krátkodobý pobyt protáhl na několik téměř desítek let.

Můžeme se nad tím pousmát, můžeme si říci - no tak 30 dnů a dva roky, to zase není tak velký rozdíl. Přesto se domnívám, že rozdíl zde je a velmi zásadní, a zejména mi v odpovědi chybí jasná odpověď na otázku, kdo je za tak závažné pochybení odpovědný, jakým způsobem byl postižen, jakým způsobem toto pochybení bylo řešeno, tak aby k němu nemohlo docházet již nikdy v budoucnosti. Pokud totiž budeme příliš benevolentní k odpovědi předsedy vlády, pokud budeme příliš benevolentní k takovému jednání, může se nám zakrátko velmi dobře stát, že zde v dolní komoře a následně v horní komoře budeme přijímat nějaké zákony a ony ve Sbírce zákonů publikovány nebudou, a pokud budou, tak s oním dočasným prodlením.

Domnívám se tedy, že odpověď pana premiéra není v žádném případě uspokojivá, pokud neobsahuje jasné sdělení, kdo je odpovědný, jakým způsobem byl postižen, jakým způsobem bylo toto pochybení řešeno, tak aby se neopakovalo. Proto jsem přesvědčen, že návrh pana kolegy Fajmona na vyslovení nesouhlasu s odpovědí předsedou vlády je zcela důvodný. Domnívám, že to je návrh, který si zaslouží podporu i ostatních členů Poslanecké sněmovny, neboť závažnost pochybení a jeho precedenční význam je natolik velký, že bychom se měli pokusit odstranit sebemenší stín pochybnosti o tom, zda by se mohl, či nemohl v budoucnu opakovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi Langrovi. Nyní je do rozpravy přihlášen ministr práce a sociálních věcí pan Zdeněk Škromach. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy a pánové, protože pan poslanec Fajmon je velmi pilným poslancem, tak stejnou interpelaci vznesl i na mne. Využiji této otevřené diskuse k tomu, abych ještě upřesnil některé věci, které už tady uvedl pan předseda vlády a které jasně říkají, že problém je trochu jinak postavený, než se jej snaží interpretovat někteří poslanci v této diskusi, protože byl položena otázka, zda tady došlo k zavinění nebo k nějakému problému.

Podle názoru Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva zahraničí nedošlo dosavadním nepublikováním úmluvy k porušení zákona č. 309/1999 Sb., o Sbírce zákonů, o Sbírce mezinárodních smluv. Tento zákon ve vztahu k mezinárodním smlouvám stanovil lhůtu pro publikování 30 dnů, avšak míní tím lhůtu pro Ministerstvo vnitra k publikování úmluvy po doručení příslušného sdělení podle § 5 zákona. Zákon výslovně nestanoví, v jaké lhůtě mají být vyhlášeny mezinárodní smlouvy ve vztahu k datu jejich vstupu v platnost, přičemž lhůty vstupu mezinárodních smluv v platnost jsou velmi různorodé. Často jsou vázány na datum uložení ratifikace, na minimální počet uložených ratifikací, na datum výměny ratifikačních listin mezi smluvními stranami ap. V konkrétním případě úmluvy č. 181 zaujali pracovníci Ministerstva zahraničí názor, že publikování bude vhodné provést až poté, kdy bude v rámci první zprávy o provádění úmluvy oznámena depozitáři úmluvy skutečnost, že úmluva...

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vám rozumím, pane ministře. Je potřeba zjednat větší klid ve sněmovně…

Myslím, že odmlka bude dostatečná. Můžete pokračovat.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: ...je Českou republikou aplikována v omezeném rozsahu, bez aplikace části 1 odst. b) čl. 11 a 12, jak bylo ostatně již uvedeno v právním rozboru v souladu úmluv a právního řádu České republiky, který byl součástí parlamentního tisku č. 115.

Je tedy potřeba říci, že pokud jde o otázku, zda například se to týkalo soukromých agentur a zda nějakým způsobem došlo k omezení činnosti těchto agentur, tak musím říci jednoznačně, že publikováním úmluvy ve Sbírce mezinárodních smluv v žádném případě není znemožněn řádný výkon činnosti soukromých agentur práce, neboť jednotlivá ustanovení úmluvy jsou již v současnosti odpovídajícím způsobem reflektována v zákoně o zaměstnanosti kromě uvedeného zapůjčování pracovníků, vůči kterému je Českou republikou uplatňována výjimka. Samotným faktem publikace úmluvy by se současné postavení soukromých agentur práce nijak nezměnilo. Ani v případě neuplatnění výše uvedené výjimky totiž nelze na základě novelizovaného znění článku 10 ústavy spoléhat na přímou aplikovatelnost dosud vnitrostátně neprovedených článků 11 a 12 úmluvy, neboť v daném případě nejde o otevřený konflikt vnitrostátního práva s mezinárodní smlouvou, kde by bylo možné přednostně aplikovat mezinárodní smlouvu. Příslušná ustanovení úmluvy totiž ukládají povinnost smluvním stranám úmluvy, tedy členských státům MOP, a neupravují práva či povinnosti konkrétních právnických nebo fyzických osob. Jinými slovy, bez vnitrostátní právní úpravy, prostřednictvím které budou naplněny závazky státu vyplývající z článku 11 a 12, není možné toto ustanovení aplikovat přímo.

V současnosti připravujeme nový zákon o zaměstnanosti a s tím spojená dílčí novelizace zákoníku práce obsahuje podrobnou právní úpravu agenturního zaměstnávání v souladu s ustanovením úmluvy č. 181 a nově připravované směrnice Evropské unie o dočasném zaměstnávání. Předpokládám, že v případě přijetí tohoto návrhu bude možné kontrolním orgánům MOP sdělit, že Česká republika upouští od původně aplikované výjimky.

Myslím, že celá tato diskuse je diskuse o něčem, co ničemu nebrání, nic neznemožňuje a co je otázkou výkladu jednotlivých diskutujících, čili z tohoto hlediska si myslím, že není na místě nesouhlasit s odpovědí pana premiéra.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru práce a sociálních věcí a věřím, že jeho vystoupení nám umožní zkrátit projednávání šesté písemné interpelace.

Pan poslanec Hynek Fajmon.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, chtěl bych poděkovat panu premiérovi, že ve svém vystoupení na řečništi sdělil, že bude tato úmluva publikována v nejbližší možné době, což neučinil v písemné odpovědi na moji interpelaci. To je myslím významný posun. Nicméně trvám na tom, že je potřeba hlasovat o vyslovení nesouhlasu s touto odpovědí na interpelaci. Myslím si, že je dobře, že bude úmluva otištěna, ale chtěl bych také reagovat na to, co říkal pan ministr Škromach, a na jeho výklad o vazbách této úmluvy na vnitrostátní legislativu a různé směrnice o sjednávání mezinárodních smluv a podobné věci. To není předmětem mé interpelace, není to předmětem žádného mého dotazu a o této věci nevedu žádný souboj s nikým.

Já jsem se dotazoval na to, proč nebyla tato úmluva publikována, a bylo mi teprve dnes sděleno, že publikována bude, a já vycházím z takového názoru, že pokud byla nějaká úmluva řádně projednána, že má být publikována neprodleně. Myslím, že to je racionální a normální, jediný možný výklad toho, jak legislativní proces má fungovat. Prosím členy ústavně právního výboru, aby se k tomu vyjádřili, zda tomu tak je, nebo není. Nejsem expert, ale myslím si, že toto odpovídá zásadám zdravého rozumu, a doufám, že tomu tak bude, což nakonec i pan předseda vlády potvrdil tento výklad tím, že dnes oznámil, že publikace provedena bude.

Tolik z mé strany.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Fajmonovi. Do rozpravy se přihlásil pan poslanec Miroslav Beneš. Prosím, pane kolego, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP