(18.10 hodin)
(pokračuje Ouzký)

Zákon by měl přijít od předkladatele ve formě, která je alespoň z 80, či lépe z 90 % pro tuto sněmovnu přijatelná.

Dovolím si z těchto důvodů připojit se k návrhu svého předřečníka, k návrhu na zamítnutí této normy. Podmínečně, pokud by tento návrh neprošel, si dovoluji navrhnout tuto normu předkladateli k přepracování. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Miroslavu Ouzkému. Prosím, aby se slova ujala paní poslankyně Jarmila Boháčková. Poslední dosud přihlášenou je paní poslankyně Michaela Šojdrová.

 

Poslankyně Jarmila Boháčková: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si vám přednést petici, která byla dnes dodána do Poslanecké sněmovny, týkající se podpory přijetí zákona o nelékařských zdravotních povoláních.

V souladu se zákonem 85/1990 Sb., o právu petičním, my níže podepsaní vyjadřujeme podporu schválení výše uvedeného zákona a nesouhlas s prosazováním zájmů malých lobbistických zájmových skupin proti tomuto zákonu. V případě nepřijetí zákona bude výrazně zkomplikován volný pohyb osob a služeb a nebude zabezpečeno adekvátní uznávání kvalifikací českých nelékařských zdravotních povolání v rámci Evropské unie. V dané souvislosti požadujeme, aby byl respektován názor profesních organizací, odborných sdružení a odborového svazu zdravotnictví a sociální péče České republiky zastupujících celkem 120 tisíc zdravotníků nelékařů ve věci podpory přijetí zákona, aby nebyl přeceňován vliv malých zájmových lobbistických skupin proti přijetí tohoto zákona, aby byla legislativně zakotvena všechna nelékařská zdravotní povolání, aby bylo zabezpečeno přijetí harmonizační legislativy pro splnění podmínek přístupové smlouvy v rámci procesu začleňování České republiky do Evropské unie, aby bylo zabráněno případným sankcím v soudním sporu z důvodů nedostatečné harmonizace předpisů Evropské unie s možnými finančními dopady pro Českou republiku, aby bylo zachováno dobré jméno České republiky v zahraničí, aby byl zákon o nelékařských zdravotních povoláních schválen bez zásadních změn.

Dovoluji si navrhnout, aby byla uvedená petice přikázána k projednání petičnímu výboru. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Prosím paní poslankyni Šojdrovou. Další přihlášenou je paní poslankyně Milada Emmerová.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, paní ministryně, kolegyně a kolegové, dovolte, abych se stručně vyjádřila k té části návrhu zákona, která se týká povolání zdravotních sester. Dovolím si velmi stručně upozornit na některá fakta.

Něco z toho už zde bylo zmíněno, a sice požadavek směrnice 77/452, který požaduje pro povolání všeobecné sestry deset let všeobecného vzdělávání a tříletý studijní program. To je požadavek Evropské komise. Návrh zákona nás ovšem staví do jiné pozice. Budeme-li dobře počítat, v návrhu zákona se předpokládá devítiletá povinná školní docházka, čtyřletý maturitní obor a tři roky vyššího nebo vysokoškolského vzdělávání. Zatímco evropský požadavek zní 13 let celkového počtu let vzdělávání, my bychom se dostali do situace 16 let povinného vzdělávání pro výkon povolání všeobecné zdravotní sestry. V tomto vidím velmi závažnou disproporci mezi tím, co je nutné, aby naše sestry se mohly uplatnit na evropském trhu práce, a mezi tím, co je skutečně nutíme absolvovat.

Samozřejmě jsem si vědoma zvyšujících se požadavků na jak všeobecné, tak odborné vzdělávání, požadavků na praxi sester. S tím naprosto souhlasím, to se nedá zpochybňovat. Ale upozorňuji na další problém v tomto zákoně, který znamená to, že pro studium na vyšší a vysoké škole pro všeobecnou sestru nebude povinné absolvování střední zdravotní školy, tudíž požadavek, opodstatněný požadavek praxe tady není zohledněn. Domnívám se, že i to je jeden z důvodů, proč bychom měli o tomto zákonu ještě diskutovat.

Navrhuji, aby se tento návrh zákona projednával ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Chci se ohradit proti tomu, co zde zaznělo z úst mé předřečnice o tom, že zde budou zaznívat návrhy malých lobbistických skupin. Domnívám se, že to nejsou žádné malé zájmy malých lobbistických skupin, ale že zde jde mj. také o obhájení našeho velmi dobrého vzdělávacího systému. Domnívám se, že to není ojedinělá zkušenost s tím, že naše zdravotní sestry jsou velmi dobře připravovány, že bychom se tedy měli pokusit v rámci projednávání ve druhém čtení také ve školském výboru o určitou změnu. Pokud to samozřejmě bude možné. Jsem připravena v rámci druhého čtení ve školském výboru podat pozměňovací návrhy.

Nejsem zdaleka tak kritická jak kolegové z ODS, kteří navrhovali zamítnutí zákona. Domnívám se, že požadavek, který zde přednáším, to znamená na změnu pro přípravu povolání všeobecných zdravotních sester, je problém sice velmi významný, ale dílčí. Jinak tento zákon je potřebný, je potřeba, abychom ho projednali a přijali. Navrhuji tedy ještě jednou projednat ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Prosím, aby se nyní ujala slova paní poslankyně Milada Emmerová, zatím posledně písemně přihlášená do obecné rozpravy. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážení přítomní, předkládaný zákon řeší zdravotnická povolání velké a nesourodé skupiny zdravotnických pracovníků, což je důsledkem několika skutečností. Především jak rozšiřováním medicínských znalostí a dovedností - to je v podstatě atomizací medicíny - tak i nastoupenou transformací zdravotnictví po roce 1990. V neposlední řadě jde i o harmonizaci s předpisy Evropské unie.

Protože tady zaznělo mnoho kritiky, která není zcela oprávněná, ráda bych vám tlumočila názor ředitelky jedné ze soukromých vysokých škol se zdravotnickým zaměřením, který považuji za naprosto konzistentní a logický. Dovolte mi, abych tento dopis přečetla.

"Jde o harmonizační předpis, tj. respektuje a implementuje požadavky Evropské unie na specificky regulovaná povolání všeobecnou sestru, porodní asistentku, dále stanovuje požadavky v souladu se směrnicemi pro oblast radiologie. Pro nás, sestry z praxe, je ale nejdůležitější, že respektuje již probíhající současný vývoj v oboru ošetřovatelství a odpovídá potřebám praxe. Již v koncepci ošetřovatelství z roku 1998 je tento systém v zásadě popsán, praxe jej již řadu let očekává a školský systém jej je schopen zajistit. Aby sestra mohla kvalitně poskytovat náročnou ošetřovatelskou péči, potřebuje vyšší typ vzdělání. Upozorňuji, že dochází ke zvyšování nároků na znalosti a dovednosti sester při současné klesající úrovni studentů středních odborných škol. V budoucnu se obáváme, že při zvýšených nárocích na všeobecnou složku vzdělání zdravotnických škol by profesní kvalita přípravy mohla být již zcela nedostačující. Na druhou stranu nový obor středních zdravotnických škol ´zdravotnický asistent´ bude i nadále vychovávat kvalifikovaný zdravotnický personál, který umožní plně kvalifikované sestře věnovat se především vysoce odborné práci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP