(10.00 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Chci konstatovat na mikrofon předložení onoho pozměňovacího návrhu pana poslance Papeže v písemné podobě.

Ptám se, kdo se další hlásí do podrobné rozpravy. Pan kolega Sehoř.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi předložit jediný krátký pozměňovací návrh, který zní zrušit novelizační bod č. 6. To je vše, děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy? Pan poslanec Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, paní a pánové, dovolím si přednést dva pozměňovací návrhy v podrobné rozpravě. Jeden je poměrně jednoduchý a nepotřebuje žádné zvláštní odůvodnění, a to je v hlavě II, která reaguje na tabákové výrobky. Teď si uvědomuji, že už byl přednesen, takže ho nemusím podrobně přednášet vzhledem k tomu, že už přednesen byl, protože je vlastně téměř totožný. Bylo by zbytečné hlasovat o jedné věci dvakrát.

Ale druhý návrh se týká dalšího příjmu státního rozpočtu, který má být nyní navýšen právě příjmem ze zdražení lihu. Já s tím příliš nesouhlasím a zase odkazuji na odůvodnění, které tady bylo již předneseno. Vzhledem k tomu, že se obrátil trend dovozu a vývozu alkoholu jak z Polska, tak ze Slovenska, když tomu bylo donedávna jinak, jsem přesvědčen, že je možné řešit tu situaci zdaněním výroby metanolu. Jsem přesvědčen, že takové řešení má dva dobré důvody. Jednak je příjmem státního rozpočtu a jednak je možné tím způsobem i omezit výrobu metanolu a řešit ty příměsi, které jsou tady dány jiným způsobem. Metanol je totiž vysoce toxická látka, která je přírodně nedegradovatelná, a je potřeba se s ní do budoucna vypořádat. Podle mého soudu je to možné tím, že bychom doplnili do § 19 odst. 2 písm. i) metanol jako příměs do paliva. Prostou jednu větu. Tento bod bych potom předal zpravodaji.

A potom bychom do § 28 do tabulky doplnili metanol jako příměs do paliva s tím, že bychom daň stanovili pro začátek cca 20 Kč na 1 kg metanolu. To vše by znamenalo při současných objemech metanolu a jeho využití v českém průmyslu příjmy cca nad 500 mil Kč.

Považuji tento návrh samozřejmě za diskutovatelný, který má řadu výhod i nevýhod, ale jsem přesvědčen, že nakonec je výhodný jak pro českou ekonomiku, to znamená z pohledu průmyslové výroby, tak zejména z pohledu příjmů státního rozpočtu. Děkuji vám a tento pozměňovací návrh předám zpravodaji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy? Žádné přihlášky nevidím, podrobnou rozpravu končím a tím končím i druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji panu zpravodaji i panu ministrovi.

 

Přikročíme k projednávání bodu 12, kterým je

 

12.
Vládní návrh zákona o převodu některého nepotřebného vojenského majetku
z vlastnictví České republiky na územní samosprávné celky
/sněmovní tisk 216/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Já se v tuto chvíli vzdávám úvodního vystoupení ve druhém čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru, výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí; návrh také iniciativně projednal výbor pro obranu a bezpečnost. Jejich usnesení byla rozdána jako sněmovní tisky 216/1 až 3. Prosím zpravodaje nejprve rozpočtového výboru pana kolegu Šustra, aby nás informoval o průběhu jednání výboru a jeho usnesení.

Tentokrát pro změnu pan kolega Kalousek hledá kolegu Šustra. Prosím, pane předsedo, v zastoupení pana poslance Šustra.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Jestli dovolíte, pane předsedající, s vaším svolením vezmu jako pokání na sebe za minulé pochybení stávající zpravodajskou zprávu. Jako předseda rozpočtového výboru konstatuji, že rozpočtový výbor na své 10. schůzi projednal tuto předlohu a doporučuje Poslanecké sněmovně vládní návrh zákona schválit.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nyní má slovo zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí kolega František Beneš. Také ten se nám někam zatoulal. Zřejmě všichni zplna hrdla využívají daru od pana kolegy Kohlíčka. Takže změna - prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Marta Bayerová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, jen vysvětlím, proč tady stojím já a ne František Beneš. On mě minule zastupoval, protože jsem nebyla přítomna ve výboru.

Výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí na své 14. schůzi dne 1. dubna projednal vládní návrh zákona o převodu některého nepotřebného vojenského majetku z vlastnictví České republiky na územní samosprávné celky dle sněmovního tisku 216 a přijal usnesení č. 80, které jste obdrželi jako sněmovní tisk 216/3. Výbor doporučuje Poslanecké sněmovně sněmovní tisk 216 projednat a schválit se třemi pozměňovacími návrhy. Dále požádal ministra obrany o přehled nepotřebného majetku, u kterého je předpoklad, že bude nabídnut obcím a samosprávným celkům, a to je ještě před zahájením druhého čtení, což se stalo.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Nyní má slovo zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost kolega Jan Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedající, vládo, dámy a pánové, výbor pro obranu a bezpečnost na své 12. schůzi 13. března přijal usnesení, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila s předloženým vládním návrhem zákona souhlas, a současně žádá ministra obrany, aby v návrhu zákona provedl takovou úpravu, aby majetek uvedený v § 2, převedený bezúplatně na územní samosprávné celky podle právních předpisů platných před přijetím tohoto zákona, se považoval za majetek převedený podle tohoto zákona. Ministr obrany resp. resort Ministerstva obrany předložil tento návrh, který já přednesu v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Otevírám teď obecnou rozpravu, do které mám písemnou přihlášku pana poslance Gongola.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP