(9.30 hodin)

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji, pane místopředsedo. Já si dovolím ještě znovu načíst dva pozměňovací návrhy, které již byly řečeny, ale - nicméně - ať je formalitám učiněno zadost.

V článku I bod 1 zní: V § 1 odst. 2 se částka 1 200 000 000 Kč nahrazuje částkou 2 miliardy Kč -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, jestli čtete usnesení výboru, mohu vás uklidnit: Má charakter sněmovního tisku, tudíž ho považuji za předložený pozměňovací návrh a není potřeba jej načítat.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Dobře. V tom případě nemám pozměňující návrhy.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Končím podrobnou rozpravu. Děkuji panu navrhovateli i panu zpravodajovi. V tuto chvíli děkuji i panu navrhovateli i panu zpravodaji. Právě jsme prošli druhým čtením tohoto návrhu zákona.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

10.
Návrh poslanců Miroslava Opálky, Milana Bičíka a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 564/1990 Sb., o státní správě
a samosprávě ve školství, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 162/ - druhé čtení

 

O úvodní slovo prosím zástupce navrhovatelů, kolegu Miroslava Opálku.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji. Pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, dovolte, abych velmi stručně uvedl v druhém čtení tisk číslo 162. Jedná se o malou novelu příslušného zákona, který prošel prvním čtením a byl projednáván i v příslušném výboru.

Předkladatelé si kladli za cíl jednak zpřehlednit a zpřesnit § 14 odstavec 2, ale zejména vyřešit opomenutý problém, a to financování neinvestičních nákladů škol, jejichž zřizovatelem jsou obce, na jejichž území jsou dětské domovy, a děti z těchto domovů mají trvalé bydliště v jiných obcích a tyto jejich obce jsou příjemci financí z rozpočtového určení daní.

Předkladatelé se na vás obracejí se žádostí, aby návrh, tak jak jsme jej předložili, včetně doplňků, které byly projednány v příslušném výboru, byl přijat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk číslo 162/2.

Dříve než udělím slovo zpravodaji výboru, panu poslanci Bohuslavu Zárubovi, sděluji, že pan kolega Šeich má náhradní kartu číslo 11 a pan poslanec Ouzký náhradní kartu číslo 3.

Slovo má zpravodaj výboru pan kolega Záruba.

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, tento poslanecký návrh projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu na své 11. schůzi dne 12. března. Výbor doporučuje Poslanecké sněmovně schválit poslanecký návrh zákona, kterým se mění zákon č. 564/1990 Sb., o státní správě a samosprávě ve školství, ve znění pozměňujících návrhů.

Já bych chtěl jenom říci, že se přihlašuji do podrobné rozpravy, abych vznesl pozměňovací návrh potom k bodu 5 usnesení školského výboru.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy se nikdo nehlásí, takže ji končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Slovo má pan poslanec Záruba.

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Dovoluji si navrhnout v § 19b stávající odstavce 1 a 2 nahradit novými odstavci.

Odstavec 1: "Příspěvek podle § 19a se platí na účet příspěvkové organizace (§ 14 odst. 2), jejíž součástí je mateřská škola, školní družina nebo školní klub."

Odstavec 2: "Příspěvková organizace použije příspěvek podle odstavce 1 na úhradu nákladů příslušné mateřské školy, školní družiny nebo školního klubu. Pokud je příspěvek použit na mzdy pracovníků a učební pomůcky, sdělí to příspěvková organizace obci, která to oznámí krajskému úřadu."

Dovolte krátké zdůvodnění. Z hlediska proběhnuvší transformace ve školství, kdy všechny školy, předškolní a školská zařízení zřizované obcemi přešly do právní subjektivity, navrhovaná změna řeší technickou stránku příspěvků z hlediska finančních toků jednodušeji a efektivněji.

K odstavci 1. Každá příspěvková organizace má zřízen účet. Obec nemusí zřizovat účet zvláštní. Úspora bankovních poplatků za vedení účtů a za bankovní operace.

K odstavci 2. Pokud je příspěvek použit na mzdy pracovníků a učební pomůcky, oznámí to příspěvková organizace krajskému úřadu. Z hlediska navrhované změny by mateřská škola nebo školní družina nebo školní klub použily tyto prostředky jako vlastní zdroj krytí přímých vzdělávacích nákladů - pardon, výdajů. Obec může upřesnit použití tohoto příspěvku na jednotlivé druhy neinvestičních výdajů v obecně závazné vyhlášce podle § 19c. Oznamovací povinnost příspěvkové organizace vyplývá z výše uvedeného paragrafu. Krajský úřad musí mít statistický přehled o celkových mzdových prostředcích, které jednotlivé příspěvkové organizace vydávají.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má ministryně školství, kolegyně Petra Buzková.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi přednést pouze dva návrhy, které se týkají legislativně technického upřesnění usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

V bodě 6 tohoto usnesení se praví, že v poznámce pod čarou číslo 5 se za slova "ochranné výchovy" vkládají slova "ve školských zařízeních". Legislativně technická oprava zní: Jde o poznámku pod čarou číslo 5a). To znamená, že je tam třeba za číslovku 5 vložit písmeno a).

V bodě 4 má být v odkazu § 14 odst. 2 a 6 uveden § 14 odst. 2 a 12.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji paní ministryni. Kdo se dál hlásí do podrobné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím. Podrobnou rozpravu tedy končím a tím končím i druhé čtení návrhu zákona. Děkuji oběma kolegům.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

11.
Vládní návrh zákona, který se mění zákon č. 587/1992 Sb.,
o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 207/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Vzdávám se slova.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Děkuji. Pan ministr se vzdává svého úvodního vystoupení.

Já sděluji, že jsme tento návrh v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Jeho usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk číslo 207/1. Můj zrak pátrá po panu poslanci Kalouskovi, kterého chci požádat, aby jako zpravodaj výboru usnesení výboru uvedl.

V zastoupení předsedy výboru uděluji slovo panu kolegu Doktorovi. Prosím, pane poslanče, uveďte usnesení výboru.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP