(9.20 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Já věřím, že pan ministr financí je muž takových schopností, že - přestože hovoří s předsedou rozpočtového výboru - zaregistroval vaše dvě otázky a nepochybně, jak je jeho dobrým zvykem, na každou zde položenou otázku také odpoví.

Kdo další se hlásí do obecné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, rozpravu tedy končím.

Konstatuji, že pan ministr financí odpověděl způsobem jemu vlastním. - Ne. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Pane místopředsedo, já jsem neslyšel vaše poslední slova, která jste pronesl do mikrofonu, ale nebudu žádat o jejich opakování, aby je slyšela Poslanecká sněmovna.

Chtěl bych reagovat na dotazy, které tady zazněly od pana poslance Doktora. Pokud jde o otázku, jakým způsobem se tento návrh promítne do veřejného dluhu nebo do deficitu státního rozpočtu, musím říci, že emise těchto dluhopisů v případě, že bude realizována v letošním roce, což se předpokládá, se odrazí v deficitu státního rozpočtu za rok 2003, bude to navýšení deficitu nad rámec schváleného zákona o státním rozpočtu na letošní rok a bude to navýšení deficitu z vůle Poslanecké sněmovny a Senátu. K takovýmto krokům docházelo i v roce 2002 a docházelo k těmto krokům i v některých letech předtím.

Tomuto návrhu rozumím tak, že je to návrh, kterým se reaguje na určitý nedostatek, který nám zde zbyl při schvalovacím procesu minulého zákona, který se zabýval odškodněním klientů družstevních záložen, kdy Poslanecká sněmovna a Senát schválily návrh, který nebyl plně finančně vybilancován, tudíž neumožňoval zahájení výplat tak, jak tento zákon ukládá úřadu pro dohled, resp. zajišťovacímu fondu. Tímto návrhem se tato chyba odstraní. Odstraní se bohužel na úkor zvýšení deficitu státního rozpočtu v roce 2003.

Pokud jde o otázku návratnosti těchto finančních prostředků, musím říci, že to je problém, který pravděpodobně budeme řešit velmi brzy při projednávání nového zákona o družstevních záložnách, který vláda opět předkládá do Poslanecké sněmovny. Musím říci, že vládu neodradilo ani dvojí zamítnutí nového zákona o družstevních záložnách. Vláda je připravena potřetí tuto novelu předložit tak, abychom umožnili vstup České republiky do Evropské unie při zachování sektoru družstevních záložen, pro který jinak nemáme sjednánu žádnou výjimku v rámci přístupových jednání.

Při té příležitosti budeme debatovat i o otázce toho, jak budou nové družstevní záložny, nově registrované družstevní záložny napojeny na tento zajišťovací fond, do jaké míry budeme chtít i po nových záložnách, aby se podílely na úhradě této obrovské ztráty, která zde vznikla v 90. letech v rámci nedostatečného fungování státního dozoru i nedostatečné legislativy.

Ta návratnost je úzce spojena s výtěžností konkursů, které probíhají dnes v drtivé většině družstevních záložen, kterým byla odebrána licence. Chtěl bych informovat Poslaneckou sněmovnu, že nucená správa je v tuto chvíli pouze v jedné družstevní záložně. Ve zbylých družstevních záložnách je buď prohlášen konkurs, a tam, kde nebylo možné prohlásit konkurs pro nedostatek majetku, tak byl jmenován likvidátor a probíhá likvidace těchto družstevních záložen. Je zřejmé, že tam, kde došlo k prohlášení konkursu, fond pojištění, zajišťovací fond, usiluje o to, aby se mohl účastnit na věřitelských výborech. To znamená, že tam k tomu úřad přistupuje aktivně a v rámci těchto věřitelských výborů zástupci zajišťovacího fondu budou usilovat o to, aby získali tu přiměřenou část výsledku z provedení konkursu v těch jednotlivých kauzách.

Musím říci, že stále platí, že odhadujeme, že by celková výtěžnost po uzavření celé této záležitosti, to znamená po ukončení posledního z probíhajících konkursů, se mohla pohybovat v řádech stovek milionů Kč; v tom řekněme optimističtějším případě by ta výtěžnost mohla dosáhnout částky zhruba jedné miliardy Kč, což bych pokládal za výrazný úspěch, pokud by se výtěžnost přiblížila k hranici jedné miliardy Kč.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře, za tyto odpovědi. Otevírám podrobnou rozpravu.

Chci se zeptat pana poslance Doktora, zda podal návrh na zamítnutí předloženého návrhu. Prosím pana zpravodaje, aby pečlivěji sledoval vystoupení řečníků.

 

Poslanec Michal Doktor: Já myslím, že bylo zcela zřetelné, že jsem v závěru svého vystoupení přednesl návrh na zamítnutí. Je to návrh, který Občanská demokratická strana opakuje v souvislosti s tímto tématem neprodleně vždy v závěru jednání, a myslím si, že i opakovaně. Pokud pan zpravodaj toto nepostihl, zcela formálně vznáším tento návrh i v průběhu podrobné rozpravy.

Mám-li tuto příležitost - omlouvám se kolegyním a kolegům poslancům, nechci znevažovat obsah podrobné rozpravy k další extenzi té rozpravy, kterou zde vedeme - chtěl bych říci, že vystoupení pana ministra financí, byť bych měl za ně formálně poděkovat, je pro mě špatnou a smutnou zprávou. Jestliže jsme si vědomi toho, že zvyšujeme státní dluh a bilanci schodku státního rozpočtu na rok 2003 o další 2 miliardy, pak si řekněme, že bilance státního rozpočtu, resp. dluh je vyjádřen nějakým poměrem hlasování, a ta většina v Poslanecké sněmovně se hledala velmi, velmi citlivě, pak prostým zákonem skupiny poslanců se tady prolamuje citlivá politická dohoda. To je fakt číslo jedna.

Fakt číslo dvě - i pan ministr potvrdil můj odhad, a to ještě byl daleko níže nežli já, že bude-li z konkursu a vyrovnání získána likvidní jedna miliarda Kč, pak se ptám, kdo zaplatí těchto sedm, a na to tady také nebylo odpovězeno. Ať mi dámy a pánové prominou, předpokládáme-li, že 7 miliard zaplatí noví členové družstevních záložen, kteří přispějí do fondu pojištění - to si netroufám komentovat. Myslím si, že to je otázka či otazník, který, ačkoli byl z mého pohledu doprovázen jakkoli, je téměř v úrovni šíření poplašné zprávy.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Vystoupení pana ministra financí znovu otevřelo obecnou rozpravu, proto pan kolega Doktor mohl reagovat.

Já se ptám, zda v rámci takto otevřené rozpravy má někdo zájem vystoupit. Pokud nikdo, rozpravu končím a dávám slovo panu zpravodaji.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji. Pane místopředsedo, v rozpravě padl jediný návrh pana kolegy poslance Doktora, a to na zamítnutí tohoto návrhu. Já vám předávám slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kolegyně a kolegové, budeme hlasovat o návrhu, který zazněl v obecné rozpravě, to je - předložený návrh zákona zamítnout.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 29. Ptám se, kdo je pro zamítnutí předloženého návrhu. Kdo je proti?

Z přítomných 166 pro 50, proti 106. Tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní přikročíme k podrobné rozpravě. Ptám se, kdo se do ní hlásí. Žádnou přihlášku nevidím, podrobnou rozpravu tedy končím. (Námitky.) Omlouvám se vám za pana zpravodaje, nekončím podrobnou rozpravu a uděluji mu slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP