(18.30 hodin)
(pokračuje Kühnl)

Problémem je, pokud tomu správně rozumím, že je navrženo celkem 18 poslankyň a poslanců na 17 míst. S tím se bude muset volební komise nějakým způsobem vypořádat. Doufám, že pan předseda nám sdělí jak.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Ještě dříve, než podám další vyjádření, uvedu, že pan poslanec Maštálka má náhradní kartu číslo 24.

Hlásí se pan poslanec Zahradil.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji vám, pane předsedající. Já se obávám - aniž bych z toho chtěl kohokoliv explicitně vinit - že tato celá záležitost není tak zcela jasně projednána. Tím nemám ani tak v tuto chvíli na mysli nějaký spor okolo poměrného zastoupení, ale mám tím na mysli určitou nejasnost okolo toho, kdo je pozorovatelem, a okolo toho, kdo je náhradníkem.

Já musím sdělit, že podle mých znalostí - a pokud se mýlím, nechť mě ten, kdo o tom má znalost lepší, opraví - je tady požadavek Evropského parlamentu, aby bylo zvoleno, takzvaně natvrdo, 24 pozorovatelů bez možnosti jakékoliv náhrady, s tím, že tito lidé se prostě na ta zasedání Evropského parlamentu buďto dostaví, nebo nedostaví. Jakási substituce za ty, kteří na tu nebo onu schůzi nedojedou, není možná.

Pokud je tato informace pravdivá…

Já se ptám, jestli je pravdivá. Nevím, jestli například pan předseda sněmovny Zaorálek o tom jednal s předsedou Evropského parlamentu, nebo jestli o tom má zprávy z nějakých jiných zdrojů.

Jestli tato informace je pravdivá, pak nemá samozřejmě význam bavit se tu o náhradnících, nemá vůbec význam, aby tady nějaký klub vůbec nějaké náhradníky nominoval, protože to je naše vnitřní záležitost, která nebude mít žádný dopad na tu delegaci a na možnosti jejího vystoupení nebo její účasti na zasedáních Evropského parlamentu.

Obávám se tedy, že to, co se tady stalo okolo této delegace, je tak trochu jakýsi mismanagement, řečeno cizím slovem.

Já jsem samozřejmě přesvědčen o tom, že by bylo moudré a rozumné, kdyby tady byla možnost mít adekvátní počet náhradníků. Dokonce jsem přesvědčen, že by bylo velmi moudré a rozumné, kdyby například počet náhradníků té delegace byl roven počtu těch pozorovatelů, protože by to ušetřilo veškeré tahanice okolo toho, kdo má, nebo nemá právo tam jezdit. Není mi ale, bohužel, jasné - a z informací, které mám k dispozici v tuto chvíli, to znamená, že to spíš možné není - zda podle pravidel Evropského parlamentu toto lze, nebo zda je tady požadavek, aby pouze tzv. natvrdo bylo zvoleno 24 jmen bez možnosti jakékoliv náhrady.

Já se obávám, že dokud se tato věc nevyjasní, není možné hlasovat napřed o pozorovatelích, potom o náhradnících. A pokud se to nevyjasní, byl bych velmi pro to, abychom volbu odložili například do příštího úterý a abychom si tyto věci napřed vyjasnili.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. O slovo se přihlásil místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Já se pokusím na to odpovědět. Celý spor vznikl tím, že Senát ve svém tradičním sporu o zastoupení v zahraničních delegacích se sněmovnou zvolil osm členů té delegace, protože stejně silné usnesení organizačního výboru Poslanecké sněmovny, jako bylo usnesení u organizační výboru Senátu, vlastně rozporovalo počet osm. A senát nevolil jednotlivé pozorovatele, pouze vzal na vědomí nominace jednotlivých senátorských klubů. Z toho celkového počtu vyčlenil jednoho jako náhradníka. Proto jsme řekli, že se o náhradnících teprve bude jednat, protože není jasné - a to má kolega Zahradil zcela pravdu - jestli bude ten celkový počet našich pozorovatelů připuštěn k hlasování.

Jde o to, abychom byli schopni potom v těch jednotlivých výborech podobně pracovat. Čili to je otázka trochu jiná, odlišná. Jsem ale přesvědčen, že je možné zvolit dnes 17 pozorovatelů a o náhradnících rozhodnout i později. Jsem o tom přesvědčen, že je to možné. Je to připravené. A těch 17 a 7 bude 24 vždycky činit. A obě komory budou mít jakoby své náhradníky a můžeme o tom jednat. Není to uzavřené.

Určitě pozorovatelé nebudou evropskými poslanci, jak se o tom v médiích spekuluje. Budou to prostě pozorovatelé vyslaní oběma komorami českého parlamentu do Evropského parlamentu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Vystoupí pan předseda Poslanecké sněmovny. Já bych poprosil pana předsedu volební komise, aby nám poté sdělil, zdali je opravdu 17 kandidátů na post pozorovatelů. Je-li jich 18, pak tento bod prostě přerušíme, protože není možno pokračovat v něm dál.

Pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, já jenom potvrdím to, že podle představ Evropského parlamentu opravdu není možné hovořit o žádných náhradnících. Můžeme zvolit pouze natvrdo 24 členů a jejich mandát nemůže být a není přenosný. To znamená - jediné, co můžeme a musíme zvolit, je těch 24 pozorovatelů. O náhradnících nemůže být řeč.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan předseda Hojda. Prosím.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Chtěl bych reagovat na některá vystoupení zde. Volební komise přijala a vyhlásila termíny. Byly vyhlášeny termíny na podávání návrhů. A v době vyhlášení termínů na podávání návrhů to bylo přesně tak, jak sdělila volební komise. To znamená - předložené návrhy odpovídají tomu, jak byly vyhlášeny návrhy a termíny.

Je pravda, že teď v průběhu projednávání dnes ve sněmovně dochází k určitým redukcím, protože volební komise dostala návrh dohromady na 19 pozorovatelů a na jednoho náhradníka. V průběhu jednání zástupci KDU-ČSL upozornili na to, že tedy pan Karas bude volen, pokud dojde k volbě, jako náhradník. V ostatních případech k žádné redukci nedošlo, kromě té, kterou jsem oznámil a která byla projednána, tedy že dochází ke změně - na místu Václava Klause je pan Miroslav Ouzký. Přesto je zde ještě pořád, když nehovořím o náhradnících - o Evě Novákové, o panu Jiřím Karasovi - jeden navíc.

Bylo sděleno místopředsedou Poslanecké sněmovny, že má být voleno 17 pozorovatelů, s tím, že za sociální demokracii je oficiálně navrženo šest pozorovatelů, za ODS pět, ale pan místopředseda řekl, že by měli být čtyři, za KSČM čtyři, za KDU-ČSL dva a za US-DEU jeden.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane předsedo, já vám skočím do vaší řeči. Bude platit to, co jsem řekl. Vzhledem k času, neexistuje-li dohoda, nevyřešíme to na plénu Poslanecké sněmovny.

Já tedy s vaším dovolením přerušuji projednávání tohoto bodu a očekávám, že volební komise s místopředsedou Vojtěchem Filipem a s předsedy poslaneckých klubů předloží Poslanecké sněmovně takový návrh, o kterém bude možno bez problémů hlasovat.

 

Budeme se tedy věnovat dalšímu bodu, kterým je bod číslo

 

123.
Návrh na volbu člena Rady České televize

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedající. Tento bod byl na dnešní schůzi přeřazen z předchozí schůze Poslanecké sněmovny.

V úvodu mi dovolte krátkou rekapitulaci. V Radě České televize se rezignací pana Svatopluka Karáska uvolnilo dnem 6. listopadu 2001 jedno místo člena této rady. Na 46. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. února loňského roku nebyl členem Rady České televize zvolen žádný z navržených kandidátů.

Dnes máme na pořadu opět volbu jednoho člena Rady České televize, který je podle zákona o České televizi volen pouze na dobu zbývající do konce funkčního období tohoto člena, jehož místo se uprázdnilo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP