(18.20 hodin)
(pokračuje Kasal)

Nyní můžeme přistoupit k volbě jednoho člena stálé komise pro sledování procesu zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti.

Za člena této komise je navržen poslanec Václav Frank.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 328 a ptám se, kdo je pro pana poslance Václava Franka. Kdo je proti?

V hlasování ze 168 přítomných bylo pro 47, proti 43.

 

Poslanec Pavel Hojda: Za člena této komise je navržen pan poslanec Svatopluk Karásek.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování číslo 329 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování skončilo, ze 168 přítomných bylo pro 97.

 

Poslanec Pavel Hojda: Konstatuji, že v prvém kole byl členem stálé komise Poslanecké sněmovny pro sledování zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti zvolen poslanec Svatopluk Karásek, a to 97 hlasy ze 168.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Můžeme nyní přistoupit k projednání dalšího bodu, kterým je bod

 

122.
Návrh na volbu pozorovatelů do Evropského parlamentu

 

Poslanec Josef Hojdar: Děkuji, pane předsedající. Ve stanovené lhůtě předložily poslanecké kluby tyto návrhy:

ČSSD šest pozorovatelů: Milan Ekert, Petr Lachnit, Vladimír Laštůvka, Libor Rouček, Petr Šulák, Miloš Titz - a jednoho náhradníka - Eva Nováková.

ODS pět pozorovatelů: Václav Klaus, Jan Zahradil, Miroslav Beneš, Helena Mallotová a Hynek Fajmon. Chtěl bych u tohoto návrhu podotknout, že poslanecký klub ODS doručil volební komisi oznámení, že z důvodu zvolení Václava Klause prezidentem republiky ruší jeho nominaci na pozorovatele v Evropském parlamentu a místo něj navrhuje poslance Miroslava Ouzkého. Volební komise dnes tento návrh projednala a konstatovala, že souhlasí a doporučuje Poslanecké sněmovně, aby tuto změnu vzala na vědomí a počítala při volbě se změnou a návrhem místo pana Václava Klause Miroslava Ouzkého.

Za KSČM čtyři pozorovatelé: Václav Exner, Jiří Maštálka, Miloslav Ransdorf a Kateřina Konečná.

Za KDU-ČSL jsou navrženi tři pozorovatelé: Vilém Holáň, Jaroslav Lobkowicz a Jiří Karas.

Za US-DEU je navržen jeden pozorovatel - Pavel Svoboda.

Z uvedených návrhů vyplývá, že poslanecký klub US-DEU nedodržel dohody a navrhl místo náhradníka pozorovatele. To znamená, že máme návrh na 19 pozorovatelů místo 18 a návrh na jednoho náhradníka místo dvou. Jedná se o atypickou volbu a volební komise navrhuje, aby volba proběhla stejným způsobem jako volby delegací Parlamentu, veřejným hlasováním a případně ve dvou kolech.

Navrhuji, abychom nejdříve vedli rozpravu o kandidátech a o tom, jak technicky z navržených kandidátů zvolit 18 pozorovatelů a 2 náhradníky. Po ukončení rozpravy bychom hlasovali pomocí hlasovacího zařízení o každém kandidátu zvlášť.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. O slovo se přihlásili tři, kteří mají přednostní právo. Jako první se hlásil pan předseda klubu KDU-ČSL Jaromír Talíř, jako druhý pan místopředseda sněmovny Vojtěch Filip a jako třetí pan poslanec Karel Kühnl.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych upřesnit a omluvit se za nepřesnost v našem návrhu, protože podle propočtu našemu klubu připadlo nominovat dva pozorovatele a jednoho náhradníka, a proto chci sdělit, že námi navržení pozorovatelé jsou pan poslanec Holáň a pan poslanec Lobkowicz a pan Karas jako náhradník. Budeme-li volit pozorovatele, připadají k volbě pánové Holáň a Lobkowicz.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dále bude hovořit pan místopředseda sněmovny Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane místopředsedo. Vážená vládo, paní a pánové, chtěl bych jen konstatovat, že jsem byl pověřen předsedou Poslanecké sněmovny, abych dojednal celkový počet pozorovatelů v Evropském parlamentu se Senátem. Jednal jsem s panem předsedou Pithartem a jejich zvolených 8 pozorovatelů je definováno tak, že pozorovatelů je 7 a jeden z nich je náhradník. Náhradníkem je pan senátor Václavík z KDU-ČSL.

Při počtu 24 pozorovatelů vychází na klub ČSSD celkem 7 pozorovatelů, jeden z nich je senátor a 6 pozorovatelů je navržených klubem ČSSD, což je přesně do počtu 7 pozorovatelů z celkového počtu pozorovatelů v Evropském parlamentu. Senátorský klub ODS jmenoval tři pozorovatele a všichni jsou pozorovateli zvoleni. Poslanecký klub ODS nominoval 5 resp. 4 pozorovatele - 4 jsou volitelní do celkového počtu 7. Poslanecký klub KSČM nominoval 4 pozorovatele z celkového počtu 4 pozorovatelů z 24, v Senátu nebyl zvolen žádný pozorovatel za KSČM. Poslanecký klubu KDU-ČSL upřesnil svůj počet pozorovatelů a náhradníků, což odpovídá celkovému počtu pozorovatelů z 24 při součtu poslanců a senátorů. Poslanecký klub Unie svobody navrhl jednoho pozorovatele s tím, že senátorský Klub otevřené demokracie má zvolené dva senátory. Do celkového počtu poslanců a senátorů zbývá zvolit v Poslanecké sněmovně 17 pozorovatelů a dva náhradníky z navržených pozorovatelů a náhradníků.

Tolik má stručná zpráva o tom, co jsem projednal. Celkový stav mezi Poslaneckou sněmovnou a Senátem je 17 ku 7, což vychází na poměrné zastoupení i stejný princip, který byl uplatněn v zákoně o volbách do Evropského parlamentu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Hovořit bude pan poslanec Karel Kühnl. Já bych pak pana předsedu volební komise poprosil o součty a inventuru, protože se mi zdá, že se to trochu zašmodrchává.

 

Poslanec Karel Kühnl: Pane místopředsedo, dámy a pánové, chtěl bych jen napravit zřejmě přeřeknutí pana předsedy volební komise. Poslanecký klub US-DEU navrhl pozorovatele zcela přirozeně, o žádných dohodách, které zde byly zmíněny, nevíme a je logické, že na základě systému poměrného zastoupení poslanecký klub US-DEU by měl mít jednoho pozorovatele z Poslanecké sněmovny. Bylo by zvláštní, kdyby politický klub z Poslanecké sněmovny neměl vyslaného pozorovatele, když ho měl mezi 22 členy sněmovny a Senátu vyslanými do Evropské rady do Štrasburku. Myslím, že princip poměrného zastoupení v tomto případě je třeba v každém případě dodržet, protože by bylo poněkud zvláštní, kdyby touto sněmovnou zvolený předseda výboru pro evropskou integraci nebyl zvolen členem této pozorovatelské delegace.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP