(16.50 hodin)
(pokračuje Špidla)

K dalším závazkům vyplývajícím ze summitu NATO patří pět specifických iniciativ v oblasti zbraní obrany proti zbraním hromadného ničení. Jedná se původně o americkou iniciativu, ke které se přihlásily všechny členské země včetně České republiky. Obsahuje prototyp mobilní tzv. NBC laboratoře, tzn. nukleární, biologické a chemické. Za druhé prototyp týmu reakce pro nukleární biologické a chemické události, za třetí výcvikové a vzdělávací středisko pro obranu proti těmto zbraním hromadného ničení, opět nukleární, biologické a chemické, zásoby prostředků NATO pro biologickou a chemickou obranu, dále systém provedení přehledu o výskytu nemocí. Opět velmi důležitý systém, který vytváří základní screening pro odhalení biologického útoku.

Kromě již zmíněných závazků byly pro summit NATO připraveny také dohody tzv. SOI pro tři oblasti řešené v rámci mezinárodního úsilí. Ministr obrany České republiky podepsal dne 21. listopadu 2002 dvě z nich, a to dohodu k využití strategické letecké přepravy, kterou podepsalo jedenáct zemí - Kanada, Česká republika, Dánsko, Francie, Spolková republika Německo, Maďarsko, Lucembursko, Norsko, Polsko, Portugalsko a Turecko. Dohodu k využití strategické námořní přepravy podepsalo osm zemí, a to Kanada, Česká republika, Dánsko, Francie, Itálie, Norsko, Španělsko a Turecko.

Podpis završuje politické rozhodnutí vlády České republiky podílet se na společném řešení problému v oblasti strategické a námořní přepravy těchto zemí. Účelem je pokračovat v započatém úsilí k zajištění národního a multinárodního garantovaného přístupu ke schopnostem. Dohodu o doplňování paliva za letu, která má zkratku AAR, Česká republika nepodepsala vzhledem k dosud nevyjasněné otázce nadzvukových letounů.

Závěrem chci uvést, že po schválení materiálu Závazky České republiky k nové iniciativě obranných schopností NATO na pražském summitu vládou dne 13. listopadu 2002 a po přihlášení se k závazkům na pražském summitu NATO zaslal ministr obrany 6. prosince 2002 svým dopisem příslušné informační materiály předsedům výboru pro obranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, zahraničního výboru Poslanecké sněmovny, výboru pro zahraniční věci a výboru pro obranu a bezpečnost Senátu Parlamentu České republiky. Je zájmem České republiky, aby veškeré současné úsilí aliance i České republiky vedlo k dlouhodobému posílení obranyschopnosti a tím i k dalšímu posílení stability bezpečnostního prostředí, jehož je naše země součástí. Proto Česká republika přistoupila velmi iniciativně k aktuálním iniciativám na zvýšení obranných schopností aliančních sil.

Celý komplex je řešen v souladu s reformou ozbrojených sil České republiky. Ze zdrojového hlediska je podstatné, že žádný z projednávaných závazků neklade dodatečné nároky na státní rozpočet. Jejich realizace bude zajištěna v rámci státního rozpočtu, kapitoly Ministerstva obrany, vhodnou úpravou priorit resp. využíváním vyrovnání ruského dluhu.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji předsedovi vlády, a přestože uplynul časový limit pro tento typ interpelací, jsem povinna podle jednacího řádu dát možnost panu poslanci Fajmonovi vystoupit s doplňující otázkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Chtěl bych poděkovat panu premiérovi za vyčerpávající odpověď. Musím říci, že seznam závazků je impozantní a dokonce bych řekl i chvályhodný. Myslím, že je velmi správné, že Česká republika se připojila k této iniciativě, a pouze bych chtěl položit doplňující otázku spočívající v tom, zda premiér považuje tyto závazky za skutečně závazné pro činnost své vlády v celém volebním období. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má předseda vlády pan Vladimír Špidla.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Jak jsem již uvedl ve svém vystoupení, tyto závazky vznikaly postupně, organicky, nikoliv nahodile, projednala je vláda a z tohoto hlediska jsou pro vládu závazné samozřejmě po celé volební období.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji předsedovi vlády.

Kolegyně a kolegové, vyhlašuji krátkou přestávku do 17 hodin, kdy začne druhý blok interpelací, a to interpelací na jednotlivé členy vlády.

 

(Jednání přerušeno v 16.55 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP