(18.50 hodin)
(pokračuje Němcová)

Prosím, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami.

 

O návrhu budeme hlasovat v hlasování s pořadovým číslem 180. Toto hlasování zahajuji. Táži se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 180 skončilo. Z přítomných 107 pro se vyslovilo 102, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas, a končím druhé čtení bodu číslo 72.

Teď se jenom zeptám, jak proběhly dohody pana ministra o tom, zda můžeme ještě zkusit stihnout jednu smlouvu, která je jeho a je na pořadu.

Dobře. Protože máme před sebou ještě hodně práce, myslím si, že by bylo vhodné využít času, který nám zbývá na pokus o schválení ještě další mezinárodní smlouvy.

 

Zahajuji tedy projednávání bodu číslo

 

73.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu návrh na ratifikaci Protokolu z 3. června 1999 o změně
Úmluvy o mezinárodní železniční přepravě (COTIF) z 9. května 1980
/sněmovní tisk 48/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal ministr dopravy Milan Šimonovský.

 

Ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Děkuji. Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, děkuji vám všem za trpělivost. Úmluva o mezinárodní železniční dopravě COTIF, jejímž jsme členem, je mezinárodní smlouva, která sdružuje 41 států. Je to o mezinárodní železniční přepravě.

Jak šel čas, je potřeba zejména liberalizací v železničním sektoru upravit tuto úmluvu, zejména smluvní volnosti a další moderní prvky. Proto byl projednán Protokol o změně úmluvy COTIF.

Tento protokol je plně v souladu s našimi předpisy a s mezinárodními předpisy, jimiž je Česká republika vázána. Tato změna úmluvy by měla být ratifikována členskými státy nejpozději v roce 2004. Vzhledem k tomu, že všechny členské státy Evropské unie jsou zároveň členskými státy úmluvy COTIF, můžeme konstatovat, že všechny změny úmluvy jsou také plně v souladu s legislativou Evropské unie.

Ratifikace tohoto protokolu nevyvolá nároky na státní rozpočet.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Vládní návrh projednal zahraniční výbor a hospodářský výbor, jejichž usnesení byla rozdána jako sněmovní tisky čísla 48/1 a 48/2. Nyní by se měli vyjádřit zpravodajové obou uvedených výborů. Nejprve by to měl být pan poslanec Jaromír Kohlíček, který v danou chvíli není přítomen.

Po dohodě s předsedou poslaneckého klubu KSČM a po dohodě s panem ministrem se domnívám, že je možné, aby ho zastoupil jiný člen zahraničního výboru. Pan poslanec Nájemník?

Pan poslanec Nájemník přichází s tím, aby přečetl usnesení zahraničního výboru.

 

Poslanec Václav Nájemník: Dámy a pánové, sněmovna bude jistě ochuzena mým suchým projevem v případě nepřítomnosti politického romantika Kohlíčka.

Nuže, zahraniční výbor se zabýval touto látkou na své desáté schůzi 29. ledna 2003. Dovolte, abych vás seznámil s výsledky jeho jednání.

Po odůvodnění náměstka ministra dopravy Ing. Tesaříka, zpravodajské zprávě poslance Jaromíra Kohlíčka a po rozpravě zahraniční výbor

 

I. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

1. Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci protokolu z 3. června 1999 o změně Úmluvy o mezinárodní železniční přepravě (COTIF) z 9. května 1980.

2. Pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

3. Zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za vaše vystoupení, pane poslanče. Táži se, zda se nyní ujme slova zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Jaroslav Kapoun. (Poslanec Kapoun z místa uvádí, že bylo dáno písemně.) Toto usnesení bylo rozdáno písemně, se dozvídám od pana zpravodaje. Je námitka proti tomu, aby nemusel přednést toto usnesení? Není. Proto budeme považovat jeho rozdání za dostačující k tomu, abychom mohli o tomto usnesení posléze hlasovat.

Otevírám nyní rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se, zda se do ní někdo hlásí. Není tomu tak, proto rozpravu končím.

 

Budeme nyní hlasovat o návrhu usnesení podle sněmovních tisků 48/1 a 48/2. Oba návrhy jsou totožné. Proto zahajuji hlasování s pořadovým číslem 181 a táži se, kdo je pro toto usnesení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 181 skončilo. Přítomno bylo 117 poslankyň a poslanců, pro se vyslovilo 110, proti nebyl nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Tímto jsme skončili projednávání bodu 73. Děkuji panu ministrovi. Děkuji za pochopení všem účastníkům tohoto projednávání.

Končím dnešní den naší schůze. Přeji vám příjemný večer. Zítra v 9 hodin zahájíme písemnou interpelací, tak jak byla předložena.

 

(Jednání skončilo v 18.55 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP