(18.40 hodin)
(pokračuje Němcová)

Budeme tedy hlasovat dále o přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Rozhodneme o tomto návrhu v hlasování s pořadovým číslem 176, které právě zahajuji. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu na přikázání tomuto výboru?

V hlasování s pořadovým číslem 176 z přítomných 145 pro se vyslovilo 88, proti 15. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o zkrácení lhůty k projednání tohoto zákona ve výborech, a to o 40 dnů.

Rozhodneme o tomto návrhu v hlasování s pořadovým číslem 177. Zahajuji toto hlasování. Táži se vás, kdo je pro toto zkrácení. Kdo je proti vznesenému návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 177 skončilo. Z přítomných 146 pro bylo 64, proti 44. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru, výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a nebyla zkrácena lhůta pro jeho projednání.

Děkuji panu ministru Sobotkovi, panu zpravodaji Ladislavu Šustrovi a končím projednávání bodu 71 - jsem chtěla dodat, ale možná, že také ještě neskončíme, protože právě probíhá kontrola hlasování, takže si počkáme na její výsledek.

Mezitím jsem žádána, abych vás odhlásila, což právě činím, a prosím, abyste se znovu zaregistrovali hlasovacími kartami. Prosím, zda bych mohla dostat avízo o našem dalším postupu. Zdá se, že viník byl nalezen. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Paní předsedající, máte pravdu, viník byl nalezen. Dovolte mi, abych zpochybnil poslední hlasování. Hlasoval jsem ano a na sjetině mám ne.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O této námitce rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 178. Zahajuji toto hlasování a táži se vás, kdo je pro. Kdo je proti vznesené námitce?

Končí hlasování s pořadovým číslem 178. Z přítomných 123 pro se vyslovilo 107, proti bylo 5. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o zkrácení lhůty na projednání ve výborech. Prosím o klid, abychom se vážně slyšeli a věděli, o čem budeme hlasovat. Budeme tedy hlasovat o zkrácení lhůty k projednání ve výborech o 40 dnů.

Rozhodneme o tomto návrhu v hlasování číslo 179. Zahajuji toto hlasování a táži se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti onomu návrhu?

V hlasování s pořadovým číslem 179 z přítomných 129 pro bylo 70, proti 51. Návrh byl přijat.

 

Tímto opakovaným hlasováním jsme tedy zkrátili lhůtu k projednávání tohoto tisku ve výboru o 40 dnů. Končím tedy projednávání tisku 71. Děkuji ještě jednou panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Budeme pokračovat dalším bodem. Jen upozorním, že tím jsme úspěšně skončili blok prvních čtení a budeme se dále zabývat blokem smluv, a to smluv ve druhém čtení. První z nich je bod číslo

 

72.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu
Smlouva mezi Českou republikou a Polskou republikou o výstavbě
nového hraničního mostu přes řeku Divoká Orlice na hraničním přechodu
Orlické Záhoří - Mostowice, podepsaná dne 20. března 2002 ve Varšavě
/sněmovní tisk 16/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal ministr dopravy Milan Šimonovský. Prosím, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, souhlasem s přijetím této smlouvy bude umožněno vybudovat nový hraniční most, což přispěje ke zlepšení silniční dopravy mezi Českou a Polskou republikou a tím i k rozvoji této oblasti Orlických hor na obou stranách hranice. Na území okresu Rychnov nad Kněžnou se nenachází žádný hraniční přechod pro silniční dopravu a teď máme příležitost po letech čekání takovýto most umožnit zbudovat. Zahájení stavby mostu se předpokládá po ratifikaci smlouvy v letošním roce.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Návrh projednal zahraniční výbor, jehož usnesení jste obdrželi jako sněmovní tisk 16/1. Prosím zpravodaje výboru pana poslance Václava Nájemníka, aby návrh výboru odůvodnil. Prosím, pane poslanče, uděluji vám slovo a zároveň poprosím, aby i naši kolegové vám věnovali pozornost. Je to pravděpodobně poslední bod našeho dnešního jednání a máme šanci do 19. hodiny se s ním hlasováním vyrovnat, tak prosím o klid.

 

Poslanec Václav Nájemník: Dámy a pánové, zahraniční výbor se zabýval tímto tématem na své schůzi dne 30. října 2002 a dospěl k tomuto závěru. Dovolte, abych vás s ním seznámil.

Po odůvodnění náměstka ministra dopravy a spojů Jiřího Kubínka a zpravodajské zprávě poslance Nájemníka a po rozpravě zahraniční výbor

1. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci smlouvy mezi ČR a Polskou republikou o výstavbě nového hraničního mostu přes řeku Divoká Orlice na hraničním přechodu Orlické Záhoří - Mostowice, podepsané dne 20. března 2002 ve Varšavě.

2. Pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

3. Zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se, zda chce někdo v této rozpravě vystoupit. Nevidím žádnou přihlášku, proto rozpravu končím.

Zeptám se na případná závěrečná slova? Pan ministr nechce uplatnit, pan zpravodaj pravděpodobně také ne, protože odchází, a proto můžeme přistoupit k hlasování o usnesení podle návrhu zahraničního výboru, tak jak nám byl právě přečten.

Budeme tedy hlasovat. Vidím vaši žádost o odhlášení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP