(18.00 hodin)
(pokračuje Němcová)

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Další návrh, který zde byl vznesen, byl vznesen panem poslancem Hrnčířem, a to na přikázání výboru zemědělskému. Zeptám se, zda má někdo ještě nějaký další návrh na přikázání. Nevidím nikoho takového, a proto můžeme přistoupit k hlasování.

 

Budeme tedy nejprve hlasovat o přikázání tohoto návrhu zákona k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 171. Táži se vás, kdo je pro tento návrh na přikázání. Kdo je proti uvedenému návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 171 skončilo. Z přítomných 125 pro se vyslovilo 82, proti bylo 23. Návrh byl přijat.

 

Dále bylo navrženo, aby byl návrh zákona přikázán k projednání výboru zemědělskému.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 172, které jsem zahájila. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 172. Z přítomných 129 pro se vyslovilo 109, proti byli 4. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh zákona byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a také výboru zemědělskému. Končím prvé čtení tohoto vládního návrhu zákona. Děkuji předkladateli i zpravodaji.

 

A budeme pokračovat dalším bodem schváleného pořadu schůze, kterým je bod

 

70.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 151/2000 Sb., o telekomunikacích
a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 29/2000 Sb.,
o poštovních službách a o změně některých zákonů (zákon o poštovních službách)
/sněmovní tisk 213/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr informatiky Vladimír Mlynář. Prosím, abyste se ujal slova, pane ministře.

 

Ministr informatiky ČR Vladimír Mlynář: Paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych uvedl sněmovní tisk číslo 213, což je novela telekomunikačního zákona a drobná novela zákona o poštovních službách. Cílem navrhované novely o telekomunikacích je podpora rozšíření konkurenčního prostředí v oblasti pevných telekomunikačních linek na tuzemském trhu. Novela je v zásadě technického rázu. Její podstatou je zpřístupnění tzv. poslední míle, tedy účastnického vedení mezi koncovou stanicí účastníka a první smyčkou operátora. Je to krok, který povede k větší konkurenci na telekomunikačním trhu, umožní lepší přenositelnost čísel a v důsledku bezpochyby v čase i pokles cen pro koncového uživatele.

Toto nařízení, tento liberalizační krok je vyžadován Evropskou unií, ale i bez ohledu na Evropskou unii jde bezpochyby o správný krok správným směrem. V dohodě s rozhodujícími hráči na telekomunikačním trhu předkládám tento návrh zákona výhradně věnovaný problematice poslední míle. Je korektní informovat sněmovnu, že návrh zákona neřeší žádné jiné problematické okruhy na telekomunikačním trhu, a to z důvodu toho, že vláda připravuje zcela nový zákon o elektronických komunikacích, který by měl být předložen ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku a který se bude zabývat transpozicí rozsáhlých směrnic Evropské unie a měl by řešit i jiné další sporné problémy na telekomunikačním trhu. Tato novela je skutečně věnována pouze jedné, v zásadě nesporné věci, zpřístupnění tzv. poslední míle.

Součástí novely zákona je drobná novela zákona o poštovních službách, která uvádí do souladu naše zákony rovněž s příslušnými směrnicemi Evropské unie. Věcně jde o skutečnost, že dnes je u nás v zákoně definován váhový limit tzv. univerzální služby pro Českou poštu. Ten je stanoven na 350 gramů. Evropská unie a celý evropský poštovní trh směřuje i v poštovních službách k další liberalizaci, a proto Česká republika v příštích měsících a letech rovněž bude snižovat váhový limit pro tzv. univerzální službu na 100 gramů. V souladu s praxí ve většině evropských zemí proto vláda navrhuje propříště svěřit stanovování tohoto limitu do působnosti cenového nařízení vlády, nikoliv tak, jako je to dosud, uvádět přímo číslovku váhové kategorie v zákoně. Důvod je velmi jednoduchý. Každý krok ve změně - zvýšení či snížení - univerzální služby a limitu váhové kategorie si dnes vyžaduje změnu zákona, což je mimořádně nepraktické vzhledem k vývoji, dynamice celého trhu.

Současně bych chtěl požádat sněmovnu spolu s předkládací zprávou, zda by zvážila zkrácení projednávání lhůty o 20 dnů, tak abychom tuto novelu, na kterou celý telekomunikační trh velmi netrpělivě čeká, mohli projednat už na březnové schůzi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím, aby se nyní slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Karel Sehoř. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jde tedy o povinnost, tak jak už zde pan ministr řekl, vlastníků telekomunikačních sítí zpřístupnit je konkurenčním operátorům - nařízení Evropského společenství 2887/2000, Evropského parlamentu a Rady, ze dne 18. 12. 2000. Jde tedy o poměrně známou věc. Není to pro Českou republiku nic překvapujícího. Tento krok je očekáván, a pokud chceme vstoupit do Evropské unie, tak jsme ho slíbili a také ho musíme plnit. Nařízení Evropského společenství však umožňuje realizaci záměrů v určitých mantinelech a jistě bude diskuse na téma, jestli je třeba některá ustanovení mít tak ostrá, tak jak jsou v návrhu, anebo jestli je možné splnit podmínky Evropské unie, ale přitom nebýt tak rigidní vůči současnému vlastníkovi sítí.

Z návrhu je zřejmé, že jsou stanoveny pouze povinnosti dominantnímu poskytovateli služeb a pravomoci Českého telekomunikačního úřadu. Některé termíny nejsou přesně definovány. Myslím si ale, že je věc diskuse, abychom dospěli k takovému výsledku, aby byl co největší počet poslanců uspokojen. Jde o významnou, i když objemem drobnou novelu. Ještě tento rok, tak jak pan ministr také už tady řekl, má dojít k návrhu zásadnější úpravy. Je třeba být si vědomi časového omezení platnosti toho, co dnes schválíme. To by spíše mělo vést k opatrnějšímu přístupu, který se v případě potřeby může rozšířit u té novely, o které je řeč.

Také zde bylo řečeno, že novela obsahuje i novelu zákona o poštovních službách. Česká pošta zajišťuje služby ve veřejném zájmu v oblasti cenově regulovaných poštovních zásilek. Tato služba je ohraničena hmotností zásilky. Navrhuje se, aby hmotnost nebyla již přímo uváděna v zákonu, ale aby ji bylo možné stanovovat nařízením vlády. Odůvodňuje se to tím, že se musíme přizpůsobovat směrnicím Evropské unie, ale ty hmotnost ve své směrnici uvádějí.

Protože jde o návrh, který odpovídá dohodám České republiky, tak doporučuji, aby tento návrh prošel do druhého čtení. Tam bude jistě možné odstranit některá sporná ustanovení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za vaše vystoupení coby vystoupení zpravodaje, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ale vidím přihlášku pana poslance Martina Římana, kterému uděluji slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP