(Jednání pokračovalo ve 14.04 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolím si zahájit naše dnešní odpolední jednání.

Předtím než se budeme věnovat bodům, které jsou pevně zařazeny, se o slovo přihlásil předseda ústavně právního výboru. Já se na něj dívám, protože zatím ruku nezvedl, ale předpokládám, že bude chtít hovořit, jak avizoval před polední přestávkou, a vystoupit se svým procedurálním návrhem.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, ten procedurální návrh je jednoduchý. Já jsem jej odůvodnil již v závěru dopoledního jednání Poslanecké sněmovny. Z těch důvodů, které už jsem uvedl, navrhuji, abychom nyní neprojednávali novelu obchodního zákoníku, tisk 190, ale abychom tento tisk zařadili na nejbližší možný termín. Tím termínem v souladu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny je úterý příštího týdne. Kdy v úterý příštího týdne zařadíme tento tisk, to myslím si můžeme ponechat na návrhu předsedající schůze.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pane poslanče, prosím, abyste mě chvilku poslouchal. Na úterý je na naše odpolední jednání zařazen jeden pevný bod, to je zpráva k Union bance. Ten už je pevně, už je pozvánka. Domnívám se, že tento bod by mohl být zařazen poté - jako druhý bod. Tedy, obchodní zákoník jako druhý bod. Souhlasíte tak?

 

Poslanec Miloslav Výborný: Jistě.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Já se pokusím přilákat kolegyně a kolegy, aby nás byl dostatečný počet, abychom mohli tento procedurální návrh odsouhlasit či neodsouhlasit. Zatím je nás stále ještě málo.

Už je nás dostatečný počet. Já jenom zopakuji pro ty, kteří zde nebyli, že budeme hlasovat o procedurálním návrhu na zařazení bodu 146, tisku 190, obchodního zákoníku, který měl být prvním naším bodem odpoledního jednání, na úterý příštího týdne jako druhého bodu.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasíte s tímto návrhem, prosím, zvedněte ruku a stiskněte tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 143 z přítomných 89 poslanců 80 hlasovalo pro návrh, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat. Děkuji.

 

A nyní se budeme zabývat dalšími body, které máme pevně zařazeny. Je to bod
57 - Návrh zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, živnostenský zákon, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk číslo 107, prvé čtení. Poté bude následovat projednávání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, živnostenský zákon, ve znění pozdějších předpisů, a některé související zákony, sněmovní tisk 200, prvé čtení. Jmenuji oba zákony proto, protože jsme schválili sloučenou rozpravu.

Hlásí se pan poslanec Skopal s procedurálním návrhem. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Omlouvám se, paní předsedající. Vzhledem k tomu, že pan poslanec dal procedurální návrh, požádal bych rovněž o zařazení bodu 133, sněmovní tisk 223 - Informace vlády o přijatých opatřeních k zajištění stability v resortu zemědělství, jako pevného bodu. Vzhledem k tomu, že je to reakce na petici, kterou projednával společně výbor zemědělský a petiční, myslím si, že by bylo dobře, aby se, když tento bod projednáváme, projednávání zúčastnili i ti, kteří tuto petici podávali. A je to projednáno i s ministrem zemědělství a samozřejmě i s předsedkyní petičního výboru.

Proto bych požádal, abychom tento bod pevně zařadili na příští týden na středu, což je 5. 3., pokud se nepletu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano, je to 5. 3.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Tedy 5. 3. jako první bod. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nechám o tomto návrhu hlasovat bez rozpravy.

 

Kdo souhlasíte s tímto návrhem pevného zařazení bodu, prosím, stiskněte tlačítko a zdvihněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 144 z přítomných 98 poslanců 73 hlasovalo pro návrh, proti návrhu byli 2. Návrh byl přijat.

 

Budeme se tedy zabývat bodem, který jsem avizovala. Ještě jednou zopakuji. Je to

 

57.
Návrh zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání
(živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk číslo 107/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 107/1. Z pověření zastupitelstva návrh uvede radní hlavního města Prahy pan Rudolf Blažek. Prosím, pane radní, máte slovo.

 

Pan Rudolf Blažek: Hezký dobrý den. Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, předkládám vám v zastoupení hlavního města Prahy, jak již bylo uvedeno, návrh na schválení zákona, kterým se mění zkráceně zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů, a to konkrétně § 31 citovaného zákona. Smyslem našeho návrhu je vyloučit nebo alespoň co nejvíce omezit dosavadní snadný odbyt kradeného zboží v zastavárnách bez zástavní smlouvy, která by umožňovala kontrolním orgánům a Policii České republiky zjistit, kdo zboží k prodeji předal. Impulsem pro zpracování našeho návrhu byly především každoročně se opakující zprávy Policie České republiky, kde se opakovaně vyskytovala připomínka, že snadný odbyt věcí pocházejících z trestné činnosti je důvodem pro značnou a vysokou kriminalitu, především v oblasti vloupání do motorových vozidel, ale samozřejmě i do nebytových prostor či domů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP