(12.30 hodin)
(pokračuje Rychetský)

Prosil bych, aby sněmovna propustila tento zákon do druhého čtení. Nežádám žádné zkracování lhůt, chci naopak, aby byl zákon seriózně a korektně projednán Poslaneckou sněmovnou. Myslím, že to bude diskuse, která nám všem prospěje.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, dále má slovo pan zpravodaj.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pane místopředsedo, dámy a pánové, v rozpravě vystoupili čtyři poslanci. Zazněl návrh na zamítnutí a návrh na přidělení ještě dalšímu výboru.

Prosím, pane předsedající, abyste nechal hlasovat o návrhu o zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Je mou povinností pokusit se přivolat do sněmovny ty kolegyně a kolegy, kteří se dosud neoddávají polední přestávce a všem lákadlům a požitkům s ní spojených.

 

Přikročíme k hlasování o návrhu předložený návrh zamítnout.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 140 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přítomných 180 hlasovalo pro návrh 26, proti 105. Tento návrh nebyl přijat.

 

Budeme dále rozhodovat o přikázání dvěma výborům, nejprve ústavně právnímu, a potom petičnímu. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh nevidím.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 141 a ptám se, kdo je pro přikázání ústavně právnímu výboru. Kdo je proti?

Z přítomných 180 poslanců hlasovalo pro návrh 140, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní rozhodneme o přikázání petičnímu výboru. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 142 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přítomných 180 poslanců hlasovalo pro návrh 87, proti 40.Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh jsme přikázali k projednání ústavně právnímu výboru.

 

S procedurálním návrhem se hlásí kolega Výborný. Dáme mu slovo.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, v průběhu této schůze jsme se rozhodli tisk č. 190 - jedná se o novelu obchodního zákoníku - neprojednávat ve zkráceném řízení ve smyslu § 90 odst. 2 jednacího řádu, zkrátili jsme lhůtu a přikázali projednat tento tisk v ústavně právním výboru. Ústavně právní výbor projednával tento tisk včera večer v poměrně složité debatě, dospěl k jistým předběžným závěrům, ale nedoporučil projednávání tohoto tisku a stane se tak až dnes, jak doufám, při další schůzi ústavně právního výboru ve večerních, resp. nočních hodinách. Protože jsme však ve sněmovně rozhodli, že druhé čtení tohoto tisku proběhne dnes jako první bod odpoledního jednání, tak bych vás prosil, abychom se k tomuto procedurálnímu rozhodnutí vrátili a zařadili druhé čtení sněmovního tisku 190 na kdykoliv zítra. Je úplně lhostejné, kdy to zítra bude, ale bylo by dobré, kdyby to zítra bylo.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, jako procedurální purista si vysloužíte moje přání, abyste upřesnil svůj návrh.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Pane místopředsedo, já jsem tento návrh mínil tak, že nemaje před sebou přesný program schůze a věda, že tento program máte vy, chtěl jsem vás poprosit, aniž jsem to výslovně řekl, abyste sám zvolil termín, který bude nejvhodnější.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Maje před sebou program a věda, kam ho zařadit, navrhnu konkrétní místo zařazení.

Ještě se hlásí kolega Vymětal s procedurálním vystoupením.

 

Poslanec Karel Vymětal: Chtěl bych vás upozornit, že usnesení výboru musí být rozdáno a 24 hodin poté je možné, aby sněmovna projednávala druhé čtení. Zítra to není možné projednat, protože usnesení bude vyhotoveno zítra ráno.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: To je zase rukavice hozená panu poslanci Výbornému. Zvedněte ji, pane předsedo. Já navrhuji úterý příští týden.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Myslím, že teď, když už uplynula doba dopoledního jednání, nemá smyslu tuto debatu nad jednacím řádem vést, a proto se k tomuto návrhu vrátím na začátku odpoledního jednání, a to již se zcela konkrétním návrhem, jak postupovat dále.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: To už tady bude někdo jiný, než já.

 

Poslanec Miloslav Výborný: To mně nebude vadit.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vyhlašuji polední přestávku do 14 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 12.39 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP