(10.10 hodin)

Poslanec Zdeněk Koudelka: Děkuji. Opakuji pouze návrh, aby sněmovna zkrátila lhůtu pro projednání ve výborech o 35 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji i za jeho návrh v obecné rozpravě. Nyní žádám prvního přihlášeného do obecné rozpravy pana Bohuslava Zárubu, aby se ujal slova.

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi vyjádřit několik připomínek k tisku č. 197, vládnímu návrhu zákona o provádění referenda o přistoupení české republiky k Evropské unii, a to zejména k § 7 - konání referenda.

Termín konání referenda ve dnech 15. a 16. června připadá na neděli a pondělí. Předpokládáme tudíž, že okrsky pro referendum zůstanou totožné s okrsky volebními. Tudíž místnosti, ve kterých bude probíhat referendum, budou opět umisťovány do základních a mateřských škol, školních jídelen a dalších školských zařízeních. Uvedu pouze na jednom příkladu jednoho města, kde z jeho 74 volebních okrsků ve městě je umístěno 40 ve školských zařízeních, což je 54 % z celkového počtu okrsků. Vzhledem k pondělnímu provozu v těchto zařízeních by mohlo dojít k odmítnutí umístění volebních místností v těchto zařízeních. Umístění volebních místností do komerčních zařízení by mohlo náklady na referendum několikanásobně prodražit. Odpovídám předem i na námitku, že pátek je také dnem pracovním. Volební místnosti se však připravovaly zpravidla po ochodu žáků ze školy, popř. škola ukončila ten den vyučování o něco dříve. Mohla být však v provozu stravovací zařízení a žáci mohli jít na obědy. Předpokládá-li se, že volby budou celý den v pondělí, pak je situace zcela jiná. Nastanou komplikace se zabezpečením náhradního vyučování a stravování.

Máme všichni v čerstvé paměti pozměňovací návrh pro volby do Poslanecké sněmovny, kdy se termín konání voleb přesunul na tradiční pátek a sobotu. Domnívám se, že tradice by se neměla měnit, protože každá změna může mít negativní dopad na voličskou účast.

Doporučuji předkladateli zvážit přesunutí konání referenda na klasické dva volební dny - pátek a sobotu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zárubovi za jeho rozpravu a nyní žádám kolegyni paní Jiřinu Fialovou, aby přednesla své připomínky v obecné rozpravě. Konstatuji, že nemám žádného dalšího písemně přihlášeného poslance do obecné rozpravy. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové, v listopadu 2002 jsme schválili ústavní zákon o referendu o přistoupení České republiky k Evropské unii. Dnes začínáme projednávat vládní návrh zákona o provádění referenda o přistoupení České republiky k EU. Návrh obsahuje podmínky k výkonu hlasovacího práva v referendu, provádění referenda a vyhlašování jeho výsledků, a to dle navrhovatele tak, aby nemohlo dojít k nesrovnalostem při interpretaci a aplikaci ústavního zákona o referendu o přistoupení České republiky k EU:

Předložený vládní návrh je svým charakterem obdobný zákonům volebním a je určen pouze k provádění výše citovaného ústavního zákona č. 515/2002 Sb., o referendu. K vládnímu návrhu, sněmovní tisk 197, mám dvě připomínky.

V § 3 odst. 2 jsou uvedeny překážky ve výkonu práva hlasovat v referendu. Pod písm. c) paragrafu je zde uvedeno: "služba vojáka z povolání v zahraničí, jestliže povaha vykonávané služby nebo místo jejího výkonu neumožňuje výkon práva hlasovat v referendu". Je mi jasné, že když náš parlament vyslal vojáky na zahraniční mise, mohou se těžko vrátit do České republiky na hlasování o referendu. Přesto se mi však zdá toto ustanovení diskriminující vůči vojákům z povolání, protože stejně tak těžko se mohou vrátit na toto hlasování např. studující v zahraničí, samozřejmě starší 18 let, nebo odsouzení ve výkonu trestu v zahraničí, popř. pracující v zahraničí, a přece nejsou jejich činnosti uvedeny jako překážky ve výkonu práva hlasovat v referendu. Proto budu navrhovat vypustit z návrhu ustanovení písm. c).

Druhá má připomínka se týká stejného problému jako mého předřečníka, to je navrhovaných dnů konání referenda, a to neděle a pondělí. V připomínkovém řízení byly navrhovány dvě alternativy. První pátek a sobota, druhá neděle a pondělí. Pro variantu II se vyslovilo Ministerstvo obrany, Ministerstvo financí, Kancelář prezidenta republiky a vedoucí Úřadu vlády. Všechna ostatní připomínková místa upřednostnila uplatnění varianty I, tedy pro naši zemi už tradiční volební dny pátek a sobotu. Přesto předložený vládní návrh obsahuje variantu II, tedy netradiční neděli a pondělí.

Nevím, co předkladatele k tomuto rozhodnutí vedlo, a přiznám se, že jsem velmi váhala, zda má smysl v této záležitosti podat v podrobné rozpravě pozměňovací návrh. Vždyť podle ústavního zákona č. 515/2002 Sb., o referendu o přistoupení České republiky k EU, v čl. V Výsledek referenda se říká, že v čl. I přistoupení ČR k EU je v referendu schváleno, odpověděla-li na otázku pro referendum kladně nadpoloviční většina hlasujících. Stručně řečeno - stačí, když přijde jeden volič hlasovat, zaškrtne ano, a referendum je platné. Protože schválený zákon neobsahuje žádné ustanovení o nutnosti procenta oprávněných voličů, jak náš klub navrhoval, tak vlastně není ani tolik důležité, kdy hlasování o referendu bude probíhat. Ten jeden volič se snad vždycky najde.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní kolegyni Jiřině Fialové za její vystoupení v obecné rozpravě. Konstatuji, že nemám další žádnou písemnou přihlášku do rozpravy. Nevidím ani nikoho z místa, kdo by se hlásil. Obecnou rozpravu končím.

Ptám se pana navrhovatele, místopředsedy vlády Pavla Rychetského, jestli má zájem o závěrečné slovo. Ano. Prosím, pane místopředsedo, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Rychetský: Vážená Poslanecká sněmovno, samozřejmě, že považuji za korektní reagovat na rozpravu, protože si myslím, že jde skutečně o podstatné věci, a jsem přesvědčen, že budou předmětem diskuse jak při projednávání ve výboru ústavně právním, kterému bude patrně přikázán tento návrh zákona, tak posléze v rámci druhého čtení na půdě Poslanecké sněmovny.

Je to opravdu velmi neobvyklé, že se vláda rozhodla referendum o přistoupení k Evropské unii navrhnout Parlamentu, jeho vykonání, v neděli od dvou odpoledne a do deseti večer a pak v pondělí. Vůbec si nemyslím, že toto rozhodnutí by mělo mít jakoukoli větší závaznost než v tom, že považuji za dobré vysvětlit, po jaké diskusi a po jakých úvahách k tomu vláda došla.

Předpokládáme, že se tak stane v polovině června, protože ústavní zákon nám to vlastně ukládá, že referendum o přistoupení bude v polovině června. To je období, kdy čeští občané, zejména žijící ve velkých městech, mají ve zvyku v pátek co nejdříve - neříkám přesně kdy, jak kdo - opouštět tato města, kde mají trvalý pobyt, a odjíždět na oddechové pobyty víkendové a vracet se až v neděli večer.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP