Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
26. února 2003 v 9.01 hodin

Přítomno: 181 poslanců

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji šestý jednací den naší 10. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými hlasovacími kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že do zahájení schůze dnešního dne požádali o omluvení své neúčasti na dnešním jednání tito poslanci: Michal Hašek pro nemoc, Robert Kopecký pro nemoc, Tomáš Kvapil z rodinných důvodů, Jan Vidím pro nemoc, Michaela Šojdrová pro nemoc v rodině.

Z vlády se na dnešní den omlouvají Pavel Dostál z rodinných důvodů a poté plánovaná hospitalizace po chirurgickém výkonu, Pavel Rychetský, který dnes přijímá komisaře Rady Evropy pro lidská práva, a pan ministr zahraničí Cyril Svoboda z důvodu pracovní návštěvy ve Slovinsku.

Dovolte, abych připomenul, že podle hlasování sněmovny dnes zahájíme nejdříve pevně zařazeným bodem 46 a teprve potom se vrátíme k včera přerušenému bodu 51. Dále se budeme věnovat návrhům zákonů v prvním čtení podle schváleného pořadu.

Předpokládám, že v případě delšího setkání pana místopředsedy vlády Rychetského s komisařem Rady Evropy budeme muset přesunout některé body v prvním čtení, ale to uvidíme v průběhu jednání.

 

Dovolte, abych zahájil bod č. 46. Zároveň vás žádám o klid ve sněmovně, abychom se mohli tomuto bodu věnovat.

Bod

 

46.
Návrh pana poslance Vlastimila Tlustého na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 1/1992 Sb., o mzdě,
odměně za pracovní pohotovost a o průměrném výdělku, ve znění pozdějších předpisů
a zákon č. 143/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových
a některých dalších organizacích a orgánech, ve znění pozdějších předpisů,
/sněmovní tisk 151/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jste všichni obdrželi jako sněmovní tisk č. 151/1.

Žádám, aby se slova ujal a předložený návrh uvedl navrhovatel pan poslanec Vlastimil Tlustý. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi představit návrh zákona, který novelizuje řadu důležitých norem. Jestliže jste vyslechli pozorně název této předlohy, mohli jste nabýt dojmu, že cílem je provést zásadní změny ve mzdách, v zákoníku práce atd. V úvodu při představení tohoto návrhu bych chtěl jasně říci, že na faktickém stavu v žádné z těchto oblastí, to znamená ani v zákoníku práce, ani ve mzdách, ani v něčem podobném, tento návrh nic nemění. Tento návrh má velmi jednoduchou ambici: informovat zaměstnance na jejich výplatních páskách o skutečné výši zdravotního a sociálního pojištění.

Všichni dobře víte, že zaměstnanec na své výplatní pásce vidí 4,5 % zdravotního pojištění, ale nevidí 9 % zdravotního pojištění, které za něj platí jeho zaměstnavatel, stejně tak zaměstnanec na své výplatní pásce vidí 8 % sociálního pojištění, a nevidí 26 % téhož pojištění rovněž hrazeného zaměstnavatelem. Jinými slovy 35 % pojištění, které je pojištěním příslušného pracovníka, a za tyto peníze by také z příslušných pojištění měl čerpat určitý profit, není velké části veřejnosti známo. Na mnoha setkáních s veřejností, a určitě máte podobnou zkušenost, jsem se setkal s tím, že veřejnost zná pouze na výplatní pásce uvedené údaje, tzn., 4,5 % a 8 %.

Cílem mého návrhu je informovat - zdůrazňuji slovo informovat - zaměstnance o tom, že jeho pojištění je ve skutečnosti o 35 % větší, že je hrazeno zaměstnavatelem, a na výplatní pásku jako informaci tento údaj uvést, aby každý občan naší republiky znal skutečnou výši svého pojištění.

Takto podrobně to prezentuji proto, že chci zdůraznit, že na tom není podle mého názoru vůbec nic politického, vůbec nic kontroverzního. Tento návrh činí velmi jednoduchou věc: poskytuje úplnou a pravdivou informaci tomu, kterému má být poskytnuta, to znamená zaměstnanci, občanovi, o tom, v jaké skutečné výši je pojištěn.

Doufám, že tento záměr tato sněmovna podpoří z důvodů, které jsem objasnil. Všechny bych prosil, aby v tomto případě v této záležitosti nehledali žádné politikum.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji předkladateli. Žádám, aby se usadil u stolku zpravodajů. Zároveň prosím, aby se ujal slova zpravodaj pro první čtení, kterým je pan poslanec Jozef Kubinyi. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, navrhuje se vydání zákona, kterým se mění tři zákony, a sice zákoník práce, § 120 odst. 4, zákon o mzdě, § 11 odst. 4, a zákon o platu, § 17 odst. 3. Ve všech třech zákonech se požaduje stanovit povinnost zaměstnavateli uvádět v písemném dokladu, který vydává zaměstnanci při měsíčním vyúčtování mzdy nebo platu, také údaje o platech zdravotního a sociálního pojištění, které hradí za zaměstnance zaměstnavatel, a jejich informativní přičtení ke mzdě či platu před provedením srážek.

Z obecné části důvodové zprávy vyplývá záměr předkladatele zajistit komplexní informovanost zaměstnanců o výši nákladů, které zaměstnavatel hradí, resp. je povinen hradit v souvislosti s výkonem pracovní činnosti jeho zaměstnanců.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP