(18.20 hodin)
(pokračuje Dundáčková)

Můj dotaz tedy zní, jaké opatření, které jste zmiňoval, nicméně nekonkretizoval, připravujete.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Slova se ujímá ministr vnitra Stanislav Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci. Já se vám musím přiznat, paní poslankyně, prostřednictvím paní předsedající, že jste mě trochu dostala v tuto chvíli, protože je to problém, se kterým si příliš rady nevím. Já už jsem se snažil několikrát tento problém řešit. Problém je v tom, že zákon o policii ukládá policii určité úkoly. Policie je ze zákona povinna tyto úkoly plnit. Policie nedělá pořadatelskou službu, to si dělají ti, kteří pořádají takovéto podniky. Ale policie podle zákona musí být připravena řešit problémy, které třeba na takovýchto akcích vzniknou. Když se vymknou pořadatelům z ruky a když tam policie síly nemá, tak pak svůj úkol nesplní a jsme terčem kritiky, a oprávněné kritiky, že policie prostě nezasáhla a nereagovala.

Ve světě to řeší různým způsobem. Jsou státy, kde je zajištěn tok finančních prostředků ať už k policii, nebo do státního rozpočtu, nebo do jiných třeba veřejnoprávních fondů za jakousi takovouto službu, pokud to službou můžeme nazvat. U nás toto řešení je velmi problematické a zatím se přiznám, že mám spíše snahu řešit to v komunikaci, pokud se k ní někdy dostanu, s jednotlivými představiteli sportovních svazů, například stylem, že klademe důraz na to, aby skutečně pořadatelská služba dělala to, co dělat má, a nedocházelo k tomu, k čemu dochází především třeba při některých cyklistických nebo motoristických akcích, kdy dopravní policie musí plnit svoji úlohu. Ve své podstatě se to do značné míry míchá s pořadatelskou činností, když někde na křižovatce policista stojí a určuje směr.

To je problém, se kterým se budeme muset zaobírat. Dá se to řešit samozřejmě sponzoringem, ale je to na bázi dobrovolnosti, protože zákon o Policii České republiky ukládá policii plnění těchto úkolů a samozřejmě ti, co toho chtějí využívat, tak jsou si toho vědomi, že je to naše zákonná povinnost. Tady musím konstatovat, že nemám uspokojivější odpověď. A samotného mě to mrzí, že zatím uspokojivější odpověď nemám. Ten problém skutečně není s tím, že by nějak bezprostředně souvisela tato utkání nebo tyto sportovní podniky se zvýšenou kriminalitou. Ale jde o to, že těch pět tisíc hodin by mohlo být věnováno těmi policisty na nějakou preventivní činnost a nebo třeba šetření konkrétních případů. V tom je samozřejmě ten problém. Jinak uspokojivější odpověď bohužel pro občany i pro můj resort zatím nemám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře.

Vážené paní poslankyně, páni poslanci, uplynula lhůta, po kterou bylo možno klást dotazy a interpelovat ministry vlády, a proto tento bod končím. Zároveň konstatuji, že jsme dnes ukončili jednací den. Pokračovat budeme zítra ráno v 9 hodin, a to bodem číslo 37, kterým je státní dluhopisový program, tisk číslo 116.

Děkuji vám. Přeji vám příjemný večer a zítra na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 18.23 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP