(17.30 hodin)
(pokračuje Škromach)

Chci tady konstatovat, že pokud jde o občany České republiky, kteří trvale žijí a žili na území České republiky, tak tady přichází změna tvrdosti zákona ve prospěch těchto občanů, jednoznačně v jejich prospěch. A v takovýchto případech naše komise rozhoduje.

Pokud jde o občany, kteří žili například - a takových případů bohužel je teď poměrně hodně - žili celý život na Slovensku, pracovali celý život na Slovensku a mají české občanství, tak prostě u těchto občanů není možné zohlednit a změnit tvrdost zákona, protože mám obavu, že by mohla nastat situace exodu slovenských důchodců do České republiky tím, že by si vyřídili české občanství a žádali o změnu tvrdosti zákona, a čeští občané ze svých poplatků a ze svého pojištění by vlastně kompenzovali tyto rozdíly.

Takže nabízím i panu poslanci řešení konkrétních případů, případů občanů, kteří žijí na území České republiky, kteří tady žili a žijí, a myslím si, že najdeme způsob, jak řešit tvrdost zákona. To je myslím velmi dobré řešení, a proto jsem považoval za důležité, aby občané České republiky věděli o tom, jak je možné tento problém skutečně řešit.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak to byla půlhodinová odpověď pana ministra Škromacha na minutový dotaz pana poslance Záruby a pan poslanec Záruba chce položit ještě doplňující otázku. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Vážená paní místopředsedkyně, vážení přítomní. Skutečně, pan ministr mě naprosto nepřekvapil a mluvil tak, jak jsem předpokládal.

Prosím vás, vzkažte panu ministrovi vaším prostřednictvím, že jsem se naučil čítať a písať a že jsem si něco z této problematiky přečetl. A že jsem ho neinterpeloval ve věci, zda umí nebo neumí číst, ale otázku, jakým způsobem a hlavně v jakém termínu bude chtít tuto diskriminaci napravit, to mi neodpověděl. A jenom na závěr bych chtěl říci, že pokud se chce pomoci, hledá se řešení, pokud tomu tak není, hledají se důvody, proč to nejde. A pan ministr názorně předvedl, jak to nejde.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Reagovat na vaše slova chce nyní ministr práce a sociálních věcí pan ministr Škromach. Prosím.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče. Já myslím, že to je velmi nespravedlivé vůči mé osobě, protože je pravda, že smlouvy, které byly uzavřeny mezi Českou a Slovenskou republikou, byly uzavřeny v roce 92 - 93, kdy tyto věci probíhaly, následně 93 - 94. Jednání probíhají i dále. Ale bohužel ta smlouva je stanovena tak, jak je stanovena.

A myslím, že velmi solidní a slušné řešení je řešit ty jednotlivé případy, kterých se to týká, změnou tvrdosti zákona. A tento institut fungoval i za mých předchůdců, funguje i teď. A myslím si, tyto střety jsou naprosto zbytečné, protože já jsem se snažil, a nakonec i při jednáních teď v lednu s novým ministrem Slovenské republiky, toto změnit.

Ale bohužel situace, která vznikla jiným způsobem valorizace důchodů na Slovensku, jinou valorizací u nás, prostě umožňuje, abychom na úkor našeho systému kompenzovali tyto rozdíly našim důchodcům, kteří mají přímý vztah k České republice. Ale v žádném případě, říkám, to není možné u slovenských občanů, kteří žili trvale na Slovensku, trvale pracovali na Slovensku, tak těmto není možné tyto důchody kompenzovat.

A pokud jde o dobrou vůli, tak se zeptejte mých úředníků, že jim mnohé věci vracím k přepracování, protože právě mojí vůli je těmto lidem vyhovět.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji pane ministře. S nadějí ke zrychlení tempa zvu nyní k řečništi pana poslance Martina Římana, který přednese svou interpelaci na pana ministra Libora Ambrozka ve věci veřejného zájmu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Říman: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, pane ministře. Osmnáctého prosince loňského roku jste vydal rozhodnutí, kterým jste zakázal provoz tzv. severní sjezdovky na Lysé hoře v Beskydech. Ve svém rozhodnutí jste zpochybnil rozhodnutí prvoinstančního orgánu, který po důkladném rozboru dospěl k závěru, že v tomto případě zájem veřejný převažuje nad zájmem ochrany přírody. Vy jste naopak několika větami suverénně konstatoval, že veřejný zájem zde není, a dokladoval jste to slovy, cituji: "Severní sjezdová trať není využívána širokou lyžařskou veřejností, nýbrž jen omezeným počtem lyžařů." A dalšími podobnými větami na stejné téma. Jiné argumenty jste ve svém zdůvodnění bohužel nehledal.

Lidi pod Lysou horou jste tím pobouřil, což jste si, předpokládám, uvědomil při své nedávné krátké návštěvě. Během několika málo týdnů sebrali na šest tisíc podpisů pod petici, ve které vyjadřují nesouhlas s vaším rozhodnutím.

Pane ministře, stačí vám těchto šest tisíc podpisů, které zde leží, k tomu, abyste se přesvědčil, že nejde o tzv. omezený okruh lyžařů, nebo snad mají sbírat podpisy dál? Kolik jich musí být, aby vás přesvědčili? Nebo vezmete vážně usnesení zastupitelstva Moravskoslezského kraje, které rovněž vyjádřilo nesouhlas s vaším rozhodnutím? Nebo rozhodnutí zastupitelstva obce Krásná, na jejímž katastru jmenovaná sjezdovka leží? Jsou pro vás zastupitelstva zvolená ve volbách občany legitimními představiteli zájmu občanů? Nebo snad je považujete za stafáž, která není schopna dohlédnout hloubky vašeho rozhodnutí?

Pane ministře, jste-li demokrat, měl byste tyto signály a tyto věci brát vážně. Ptám se - budete je brát vážně? Děkuji. (Potlesk v pravé části sněmovny.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Slovo má ministr Libor Ambrozek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Tak, paní předsedající, kolegyně a kolegové. Já nemám připravené tak dlouhé expozé jako kolega Škromach, i když samozřejmě ten problém je určitě vážný a zasloužil by si dlouhou debatu, a nepochybně k ní budeme mít příležitost při některém z četných výstupů. Kolega Říman určitě chodí často na Lysou horu, tak se tam možná někdy potkáme.

Já bych se možná vyjádřil stručně k problematice veřejného zájmu a také k té problematice lyžování možná obecně, protože kolega Říman sice interpeluje Lysou horu, ale pominul už stanovisko Ministerstva životního prostředí k provozu vleku v Jeseníkách na Pradědu, kde těch lyžařů jezdí poněkud více, ale tak už to při interpelacích regionálně zaměřených bývá.

Podle ustanovení § 43 zákona o ochraně přírody a krajiny může orgán ochrany přírody vydat povolení jen v případech, kdy jiný veřejný zájem výrazně převyšuje nad zájmy ochrany přírody. Potud byla ta citace správná. V případě diskuse o severní sjezdové trati na Lysé hoře se nejedná o zákaz lyžování, ale několik žadatelů se obrátilo na Ministerstvo životního prostředí v podstatě s žádostí o výjimku z využívání území. Tato trať totiž po desítkách let provozu nebyla dosud vyňata z lesního půdního fondu a od účinnosti zákona o ochraně přírody a krajiny, který vešel v účinnost v roce 1992, tak to využívání území nebylo uvedeno do souladu s příslušnými ustanoveními tohoto zákona. Ten faktický stav nemůže rozhodně být důvodem sám o sobě pro udělení výjimky.

O té kvalitě sjezdovky tady mluvil kolega Říman. Já bych tak ještě připomněl, že ta sjezdovka je už asi tři roky mimo provoz z důvodu havarijního stavu vleku a že samozřejmě neudělením výjimky z využívání území nedojde k žádnému omezení rozvoje turistického ruchu. Naopak případné udělení této výjimky by teprve vyvolalo diskusi, protože samozřejmě jsou mi známy záměry FM STEEL na vybudování lyžařského areálu na Lysé hoře. Já jsem přesvědčen, že by to muselo být předmětem rozsáhlé diskuse, protože to udělení výjimky by vůbec nic neřešilo, protože tam není v provozu vlek a samozřejmě to území není možné stejně využívat. Bylo by možno očekávat další, doprovodné zásahy, které by negativně ovlivnily území první zóny chráněné krajinné oblasti.

Co se týče poměru veřejného zájmu na ochraně přírody, který na té centrální úrovni hájí Ministerstvo životního prostředí, tak je možné tu výjimku udělit v případě, že jiný veřejný zájem výrazně převyšuje nad zájmem ochrany přírody.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP