(9.50 hodin)

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Děkuji, vážený pane místopředsedo. Do druhého čtení tedy dávám vládní návrh žádosti o souhlas s ratifikací Dohody mezi vládou České republiky a vládou Slovenské republiky o společném vlastnictví, hospodaření a užívání výstavního pavilonu v Benátkách. Upřímně řečeno, je to vlastně jediný majetkový dluh, který vznikl po dělení federace.

Cílem předložené dohody, jak jsem již řekl v prvém čtení, je především stanovit závazná pravidla vykonávání spoluvlastnických práv k pavilonu a také jeho hospodaření a stanovit práva k jeho společnému užívání. Smluvní strany v dokumentu, který předkládáme, konstatují rozdělení majetku právě v souladu s ústavním zákonem č. 541/1992 Sb., zabývajícím se dělením majetku České a Slovenské Federativní Republiky, rozdělení mezi Českou a Slovenskou republiku a přechodu těchto práv na Českou a Slovenskou republiku. Jen bych ještě dodal, že spoluvlastnická práva k pavilonu budou vykonávána v poměru 2:1 prostřednictvím příslušných orgánů smluvních stran, tedy Ministerstvem kultury ČR na jedné a Ministerstvem kultury SR na straně druhé.

V souladu s podílem spoluvlastnických práv budou rovněž hrazeny náklady na pronájem pozemku a také všechny vzniklé investiční náklady. Užívání pavilonu je ale vzhledem k reálnému posouzení technických a prostorových možností pavilonu dohodou upraveno naopak v poměru 1:1. S tím je samozřejmě spojen závazek hradit ve sjednaném poměru neinvestiční náklady, které jsou v dohodě dále blíže specifikovány. Myslím, že nemá smysl je zde znovu opakovat.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Vládní návrh projednal zahraniční výbor, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 119/1. Prosím zpravodaje výboru kolegu Václava Exnera, aby návrh výboru odůvodnil.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, ve zmíněném usnesení zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby dala souhlas k ratifikaci dohody. K úvodnímu slovu pana ministra není v zásadě co dodat, jen bych snad pro přesnost řekl, že nevznikl žádný majetkový dluh, nevznikl vůbec žádný dluh. Pokud jde o nějaký dluh, jde jen o to, že od rozdělení federace nebylo smluvně vypořádáno užívání a vlastnictví tohoto pavilonu. To se sjednanou dohodou napravuje.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které se nikdo nehlásí, proto ji končím.

Budeme hlasovat o usnesení navrženém zahraničním výborem: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi vládou České republiky a vládou Slovenské republiky o společném vlastnictví, hospodaření a užívání výstavního pavilonu v Benátkách, která byla podepsána v Praze dne 31. října 2002.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 55. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 151 pro návrh 107, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Vážené kolegyně a kolegové, nyní budeme pokračovat už chronologicky už podle schváleného pořadu schůze, tedy body 28, 29, 30, 31, 32, 33 a dalšími.

 

Bod číslo

 

28.
Návrh poslanců Evy Dundáčkové a Jiřího Pospíšila na vydání zákona, kterým se mění
a doplňuje zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 81/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 81/1. Prosím, aby se slova ujala paní kolegyně Eva Dundáčková. Omlouvám se, pan kolega Jiří Pospíšil.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych v úvodu projednávání tohoto bodu předložil procedurální návrh, který spočívá v tom, vyřadit tento z programu této schůze. Důvodem mého návrhu je ta skutečnost, že předložený návrh se zabývá pouze dílčí úpravou pravomocí prezidenta republiky, konkrétně pak upravuje otázku milostí prezidenta. Vzhledem k tomu, že na programu této schůze je zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro změnu Ústavy ČR, mám za to, že by tento návrh měl být v kontextu s ostatními možnými změnami pravomocí prezidenta republiky projednán nejprve touto komisí a teprve následně předložen tomuto plénu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Přiznám se, že jsme se trochu dostali do procedurálních obtíží, neboť bod byl již zahájen. Dal bych slovo ještě panu zpravodaji a poté v obecné rozpravě by zřejmě padl návrh, který by neměl charakter vyřazení, ale přerušení projednávání bodu a jeho odročení do termínu, který bude stanoven. Vzhledem k takto avizovanému procedurálnímu návrhu by mohlo vypadat i vystoupení pana zpravodaje.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Pane místopředsedo, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že předkladatelé tohoto tisku sami navrhují, aby tento tisk nebyl meritorně projednáván v dnešní schůzi Poslanecké sněmovny, mám za to, že by bylo zcela neužitečné předkládat zpravodajskou zprávu k tomuto tisku, a v podstatě navrhuji, aby bylo přerušeno projednávání této osnovy bez jakéhokoli časového určení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu a prosím paní kolegyni Dundáčkovou o předložení příslušného návrhu.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji, pane místopředsedo. Vzhledem k tomu, že jste projevil velkou míru oficiality a trval jste na tom, že máme zahájit rozpravu, a rozpravu jste zahájil, prosím vás, abyste vyhověl návrhu pana předkladatele a v podstatě i souhlasnému návrhu pana zpravodaje, aby nebyla vedena další rozprava, nýbrž aby projednávání tohoto bodu bylo přerušeno v tuto chvíli a abychom pokračovali a odročili toto jednání na příští schůzi sněmovny.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní kolegyně. Když chci, dokáži být velmi formální.

Máme zde tedy procedurální návrh přerušit projednávání tohoto bodu a odročit jeho projednávání na příští schůzi Poslanecké sněmovny.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 56. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 155 pro návrh 118, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Dalším bodem je bod číslo

 

29.
Návrh poslanců Vlastimila Aubrechta, Rudolfa Tomíčka a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb.,
o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon)
/sněmovní tisk 85/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 85/1. Nyní prosím zástupce navrhovatelů pana kolegu Vlastimila Aubrechta, aby předložený návrh uvedl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP