Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
20. února 2003 v 9.01 hodin

Přítomno: 168 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Je 9.01 hodin. Přeji dobrý den, vážené kolegyně a kolegové, vážení tři členové vlády. Zahajuji třetí jednací den 10. schůze Poslanecké sněmovny, všechny vás vítám. Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, abychom zjistili již tak zjevně tristní stav účasti v tak důležitém bodu, jako je ten, kterým budeme začínat, a tím jsou odpovědi členů vlády na písemné interpelace poslankyň a poslanců.

Nicméně ještě předtím, než zahájím tento bod, sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito kolegové a kolegyně: v jejich čele je samotný předseda Poslanecké sněmovny pan kolega Zaorálek z důvodu nemoci, Jaroslav Lobkowicz z důvodu zasedání výboru Rady Evropy v Paříži, kolega Josef Mikuta - nemoc, Jan Mládek - nemoc, Petr Pleva - nemoc, pan poslanec Libor Rouček přednáší v Hamburku, pan poslanec Lubomír Suk se omlouvá z důvodu nemoci, poslanci Miroslav Ouzký a Jiří Maštálka z důvodu zahraniční služební cesty, kolegyně Marie Rusová a kolegové Jiří Karas, Jaroslav Plachý a Petr Šulák z důvodu účasti na zasedání OBSE ve Vídni. Z vlády se na dnešní dopoledne omlouvá paní ministryně Marie Součková a ve dnech 19. a 20. února z důvodu pracovní cesty do Portugalska a Španělska také ministr zahraničí Cyril Svoboda, jehož nepřítomnost bude mít přímo vliv na projednávání prvního bodu.

Pan ministr Sobotka má náhradní kartu č. 9.

Sděluji, že nejprve se dnes budeme věnovat pevně zařazeným bodům 144, 23, 83 a 84 a poté budeme pokračovat projednáváním návrhů zákonů v prvém čtení.

 

Přistoupíme k bodu

 

144.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Na pořad jednání 10. schůze Poslanecké sněmovny jsou předloženy dvě odpovědi na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nejsou spokojeni, a z toho důvodu požádali o zařazení na pořad schůze. Tyto interpelace byly směřovány nejprve na pana ministra zahraničích věcí Cyrila Svobodu a pana ministra vnitra Stanislava Grosse.

Z důvodu nepřítomnosti ministra zahraničních věcí si vám dovolím navrhnout jeden drobný procedurální návrh a to je vyřadit tuto odpověď na interpelaci z tohoto bloku a zařadit ji adekvátně na místo příští týden ve čtvrtek, tak jak bývá naším zvykem, a začali bychom čtvrteční jednání setkáním s panem ministrem zahraničí. To je procedurální návrh.

Prosím všechny z vás, kteří jste přišli do sněmovny, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, tak aby počet přítomných dosáhl usnášeníschopného počtu, abychom mohli o tomto procedurálním návrhu hlasovat. Prosím tedy všechny přicházející, aby se zaregistrovali, tak abychom mohli prodělat první, byť procedurální hlasování.

 

Zahajuji v tuto chvíli hlasování s pořadovým číslem 51 a ptám se, kdo je pro tento procedurální návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 75 pro návrh hlasovalo 57, proti tři. Návrh byl tedy přijat.

 

To znamená, že se budeme zabývat písemnou interpelací na ministra vnitra Stanislava Grosse, který odpověděl na interpelaci poslance Eduarda Vávry ve věci Zprávy o situaci v oblasti veřejného pořádku a vnitřní bezpečnosti na území České republiky v roce 2001. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 155.

Otevírám k tomuto bodu rozpravu. Dávám slovo panu poslanci Eduardu Vávrovi.

 

Poslanec Eduard Vávra: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové. Stručně se vyjádřím k odpovědi pana ministra. Nemohu souhlasit s odpovědí na moje otázky, jelikož i v době, kdy nám pan ministr přednesl Zprávu o situaci v oblasti veřejného pořádku a vnitřní bezpečnosti na území České republiky v roce 2001, již musel vědět o zkreslování statistik také proto, že inspekce získala prvotní poznatky začátkem roku 2002 a zpráva byla přednesena až v říjnu 2002. To vše ukazuje na špatnou, nedokonalou, nekoncepční a alarmující nečinnost kontrolní funkce jednotlivých vedoucích policie.

Pan ministr mi v odpovědi sděluje, že byla podceněna kontrolní činnost. Jsem přesvědčen, že kontrola byla skoro žádná, řekl bych velmi špatná. Pravidelnou a důslednou kontrolou nemohlo dojít k situaci, že se o tento problém začala náhle zajímat média, a tím jsme se dozvěděli, že úpravou statistik dochází k velmi závažné činnosti, možná i trestné. Proto jsem panu ministrovi navrhl, že by Poslanecká sněmovna pomohla řešit problémy zkreslování statistik zřízením komise, a to nezávisle na inspekci Ministerstva vnitra.

Jsem přesvědčen, že jenom přesuny ředitelů policií v rámci okresů jsou nedostatečné. Takové personální opatření je špatné a nemotivuje k větší zodpovědnosti. Měly být možná v rámci možnosti využity tvrdší postihy, např. propuštění od policie nebo větší kárné postihy apod.

Špatnou kontrolou a nečinností dochází k ohrožení bezpečnosti občanů. Pachatelé trestných činů je mohou dokonat i nadále s vědomím, že jestli jim bylo takzvaně "odpuštěno" jednou, tak jim může být odpuštěno i podruhé.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP