(16.10 hodin)
(pokračuje Langer)

Staniž se. A podrobnou rozpravu končím a budeme tedy hlasovat o návrhu na vrácení návrhu zákona k novému projednání do výboru.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 42. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 144 pro návrh 42, proti 96. Návrh nebyl přijat.

 

Tím končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Dalším bodem je, jak jsem již avizoval, bod číslo

 

20.
Vládní návrh zákona o minimálních požadavcích na bezpečnost
a ochranu zdraví při práci na staveništích, o koordinátorovi bezpečnosti
a ochrany zdraví při práci na staveništích a o změně zákona č. 174/1968 Sb.,
o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 72/ - druhé čtení

 

Tento návrh byl přerušen v obecné rozpravě. Prosím, aby svá místa zaujali jak předkladatel ministr Škromach, tak také zpravodaj pan kolega Krajíček. Do obecné rozpravy mám zde avizovánu přihlášku paní poslankyně Aleny Páralové. A prosím ještě předtím, než vám dám slovo, o klid v jednacím sále.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolím si připomenout krátkou historii projednávání tisku č. 72 v Poslanecké sněmovně.

Při prvním čtení byl přijat návrh na přerušení projednávání tisku do předložení vyhlášky, k níž je vláda zmocněna v § 2 odst. 3 projednávaného tisku. Je to vyhláška týkající se dalších minimálních požadavků na bezpečnost a ochranu zdraví při práci na staveništích. Vláda vyhlášku během krátké doby dodala. Znovu byl návrh projednán na plénu, a když jsem citovala na minulém plénu z této vyhlášky plné chyb a nepřesností, sněmovna se dobře bavila. Tisk byl posléze projednán na výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. A zde nás pan náměstek Šimerka informoval, že vyhláška, kterou ministerstvo sněmovně dodalo, není zdaleka ještě dopracována, ale že sněmovna obdržela jakýsi prototyp. Tím omlouval chyby a špatný překlad a nepřesnosti, které jsem předtím na plénu vyhlášce vytýkala.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, paní kolegyně, velmi se omlouvám, že přerušuji vaše vystoupení, ale chci požádat všechny kolegyně a kolegy, kteří jsou v sále a nevěnují pozornost paní poslankyni, aby činnost, které se věnují, přenesli mimo tento prostor. Avizuji, že budu takto přerušovat toto vystoupení pokaždé, když nabudu názoru, že atmosféra v sále není důstojná vážnosti projednávaného tématu. Ještě jednou tedy prosím, abyste věnovali pozornost mému upozornění a zklidnili se.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji, pane místopředsedo.

V případě, že si sněmovna výslovně vyhlášku vyžádala, domnívám se, že nebylo od ministerstva fér dodávat ji jen jako jakýsi prototyp, plný chyb a nepřesností. Myslím, že bychom si měli počkat na konečné znění, protože bezpečnost a ochrana zdraví při práci je záležitost velice závažná a my máme velkou odpovědnost a výbor by mohl být jakýmsi garantem této odpovědnosti. Proto pokud nebude přijat návrh pana zpravodaje na zamítnutí, navrhuji vrácení tisku výboru k dalšímu projednání.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní kolegyně. Kdo se dál hlásí do obecné rozpravy? Nikdo. Obecnou rozpravu tedy končím.

Prosím pana zpravodaje, aby nám přednesl návrhy, které zazněly v obecné rozpravě a které bychom měli rozhodnout v hlasování.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Dobře, pane předsedající. Čili v obecné rozpravě vystoupili dva poslanci a padly dva návrhy: jeden návrh na zamítnutí návrhu zákona ve druhém čtení a druhý návrh na vrácení návrhu zákona k novému projednání ve výboru.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Vzhledem k tomu, že ten druhý návrh, pokud se nepletu, byl návrh podmíněný, nejprve rozhodneme o návrhu na zamítnutí. Nebude-li ten přijat, budeme hlasovat o návrhu na vrácení.

Ještě před hlasováním, pokud se nepletu, pan ministr požádal o slovo. Pane ministře, prosím, ještě jsem nezačal hlasování, máte možnost se přihlásit a já vám samozřejmě uděluji slovo. Prosím.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, ještě před hlasováním na závěr obecné rozpravy bych chtěl něco říci k některým věcem, které tady zazněly, protože samozřejmě je to poměrně věcná diskuse.

Pokud jde o tu otázku vyhlášky, tak je potřeba jednoznačně konstatovat, že samozřejmě vyhláška, která vychází ze zákona, který není schválen Poslaneckou sněmovnou, reaguje na tento zákon. Navíc vyhláška neprošla připomínkovým řízením, neprošla ani jednáním Rady pro hospodářskou a sociální dohodu, což samozřejmě takovéto materiály ještě očekává. Určitě připomínky, které tady byly vzneseny, budou v rámci toho projednávání zohledněny. Celý proces byl urychlen kvůli požadavku Poslanecké sněmovny, aby tento materiál byl doplněn. Chci říci -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane ministře, omlouvám se, ale úplně stejně, jak jsem tak učinil v případě paní kolegyně Páralové, učiním i v případě vašem.

Kolegyně a kolegové, opravdu vás ještě jednou žádám o to, abyste se zklidnili, a opravdu ještě jednou upozorňuji, že budu sahat i k takovému kroku, jako je přerušení jednání sněmovny, pokud nebude v jednacím sále klid.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Tady taková hlavní námitka byla, že stávající právní úprava pro BOZP vyhovuje a že nový speciální zákon není třeba. To byla taková obecnější námitka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP