(12.30 hodin)

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych se vyjádřila jako členka výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, tedy výboru, který se touto předlohou zákona velmi intenzivně zabýval. Jsem si jasně vědoma toho, že v zákoně byla řada míst, nad kterými se velmi vážně diskutovalo. A velmi vážně se diskutovalo nad problémem, který zde zmiňoval můj předřečník pan kolega Fajmon, zda skutečně zákon nepovede k tomu, že zlikviduje malé zoologické zahrady, a tím pádem nebude spíše zákonem negativním.

Myslím, že zde zaznělo z úst pana ministra, že tento zákon přijímáme proto, že bude vytvořena kompatibilita práva České republiky s právem Evropské unie. Chtěla bych tady teď říci několik faktů, několik faktů, které si možná neuvědomujeme, protože zákonů projednáváme celou řadu.

Fakt, který uvádím jako fakt číslo 1, proč si myslím, že by zoologické zahrady měly mít svůj vlastní zákon. Zoologické zahrady v tuto chvíli jsou zřizovány podle zákona o obcích, nejsou zřizovány podle živnostenského zákona. Nejsou tedy dána pravidla, jak se starat o zvířata. Dnes nemusí nikdo fakticky dokladovat, že je zoolog, tudíž že je člověk s profesí, kde může garantovat chod zoologické zahrady.

Všichni víme, že zoologická zahrada plní několik funkcí. Ta, která je nám nejbližší, je funkce výchovná a vzdělávací, protože do zoologických zahrad chodíme se svými potomky. Zřejmě tušíme, že zoologická zahrada se také zapojuje do řady výzkumných programů. Ale co je velmi důležité: zoologická zahrada má také úkol udržet a následně vracet do živé přírody chovy zvířat, které jsou ohroženy. A právě k této činnosti potřebuje mít naprosto jasně daná pravidla. A jasně daná pravidla v této zemi lze -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Paní poslankyně, promiňte, že vám vstupuji do hovoru. Ještě jednou požádám váženou sněmovnu o zklidnění, abyste mohla pokračovat. Prosím.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Děkuji, paní předsedající. Ta pravidla lze dát jedině možným způsobem, a to je zákonem. Aby nedocházelo k vítězství občas egoistických zájmů některých lidí nad zájmy přírody a zachování života v ní, myslím si, že tento zákon by měl být přijat.

Zákon řeší i otázku vhodné péče. Je to § 6, což dnes prakticky legislativa neřeší, neboť nikdo dnes není oprávněn preventivně kontrolovat chovy volně žijících zvířat, vyjma veterinární opatření. Pokud se chceme zmínit o zákonu o týrání zvířat, zákonu č. 246, který velmi brzy bude tato Poslanecká sněmovna projednávat, pak tady chci upozornit, že tento zákon se zabývá už přímo týráním zvířat, což podle mého názoru je velmi pozdě. Zákon by naopak tomuto stavu měl jednoznačně zabránit.

Co tedy má zákon dále jasně stanovit? Tady myslím, že potěším své pravicové kolegy. Zákon stanovuje, že zoologická zahrada by měla být jednoznačně profesionálním zařízením. Když profesionálním zařízením, které je kontrolováno státem, pak musí mít také nějaké výhody, a ono je má. Jestliže je skutečně profesionálním zařízením, může vystavovat volně žijící živočichy na veřejnosti a může za toto vystavování vybírat vstupné. Tedy například v privátních zoologických zahradách budou vystavovány volně žijící živočichové. Tito volně žijící živočichové mohou způsobit to, že majitel bude přijímat finanční prostředky z tohoto vystavování a bude to pro něj podnikatelská činnost. Pro zajímavost uvádím, že tento systém funguje v Anglii již 22 let. Všechny zoologické zahrady mají licenci a většina z těchto zoologických zahrad je privátních. Takže zákon má skutečně jasně stanovit, že na veřejnosti lze vystavovat volně žijící zvířata - upozorňuji tedy, že se to netýká domácích zvířat, toto není nijak omezeno - a má je vystavovat pouze v zařízeních nazývaných zoologická zahrada, která vlastní licenci.

V závěru mi dovolte jenom malou poznámku, kdy budu reagovat na řadu dopisů, které jsem dostala od lidí, kteří se bojí, že nebudou moci chovat bez licence daňky v oborách, nebo že nebudou moci volně plavat kachničky v jezírku, nebo že na svém pracovišti nebudete mít klec s kanáry, případně nebudete moci chovat rybičky. Tento zákon jasně říká, kdo je od licence osvobozen. Řeší to § 2. Myslím si, že výbor pro životní prostředí se tímto paragrafem intenzivně zabýval, a ze zákona zde platí, že za takováto vystavování nesmí být vybíráno vstupné. Zákon ale nezakazuje vystavování těchto živočichů, takže obava, že se nebudeme moci jít podívat na medvědy do hradního příkopu, zde nehrozí.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Nyní prosím, aby se slova ujal pan poslanec Tomáš Kvapil.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte i mně jako členu výboru pro veřejnou správu a životní prostředí několik slov k projednávanému zákonu. Výbor se zabýval tímto zákonem opravdu velmi podrobně, projednával ho dokonce dvakrát a také se tímto zákonem zabýval příslušný podvýbor našeho výboru. A udělal v návrhu podle mého názoru jednu dost podstatnou změnu. To ostatní jsou spíše změny drobného charakteru. A to, že navrhuje, aby licence na provozování zoologických zahrad byla vydávána na dobu neurčitou, a nikoliv tedy, jak bylo původně navrženo, jen na tři roky, jestli se nepletu. Ostatní návrhy jsou spíše technického charakteru, mají podle mého soudu vylepšovací dopad do vládního návrhu a domnívám se, že je vhodné aby sněmovna tento tisk podpořila.

Ještě se však chci věnovat tomu, co do návrhu zákona výbor pro veřejnou správu navrhl vložit nově, a to změnu zákona o daních z příjmů. Tato změna byla navržena z pohledu podpory zoologických zahrad a týká se osvobození od daně z příjmů zoologických zahrad z darů a reklam. Současně bych chtěl zde podotknout, protože dnes jsme projednávali novelu zákona o dani z příjmu, že už byl tento návrh také načten ve druhém čtení v podrobné rozpravě do tohoto otevřeného zákona, nicméně je toto součástí i tisku 62/2.

Na závěr ještě dovolte, abych upozornil sněmovnu i na doprovodné usnesení, které výbor přijal a které má opět charakter podpory ekonomiky a financování zoologických zahrad. Jde o osvobození od poplatků DPH a od cel při dovozu zvířat ze zahraničí, lepší možnost označení zoologických zahrad jako dopravních cílů a také osvobození zoologických zahrad od poplatků za odběr podzemní vody. Toto jsou usnesení našeho výboru mající doporučující charakter, aby Ministerstvo životního prostředí iniciovalo změnu příslušných vyhlášek, případně zákonů.

Domnívám se, že je tedy vhodné zákon podpořit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. O slovo se hlásí pan poslanec Miroslav Beneš. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP