(12.10 hodin)
(pokračuje Palas)

Prodloužení této lhůty považuji za potřebné, děkuji panu poslanci za vznesení návrhu a vyslovuji s jeho pozměňovacím návrhem souhlas.

Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, s ohledem na uvedené skutečnosti vám doporučuji předložený návrh zákona o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin schválit, aby mohl být postoupen Poslanecké sněmovně do třetího čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Podle prezidiálky měl nyní také vystoupit v úvodu ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Není zde přítomen, bezpochyby ale můžeme přijmout vaše úvodní slovo za zcela dostačující, a proto můžeme dále pokračovat v projednávání.

Návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání zemědělskému výboru, usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 129/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji. Paní místopředsedkyně, paní a pánové, opět je třeba poznamenat, že obsahově a důvodově sdělil pan ministr naprosto totožné stanovisko, jaké bych býval měl já. Abychom se vzájemně nezdržovali, dovolte, abych vás seznámil s usnesením zemědělského výboru, který na své 12. schůzi dne 5. února projednal tento návrh zákona a doporučil Poslanecké sněmovně vládní návrh zákona o uvádění do oběhu reprodukčního materiálu lesních dřevin atd., sněmovní tisk 129, schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

Jako zpravodaj i jako člen zemědělského výboru doporučuji, aby Poslanecká sněmovna ve smyslu návrhu zemědělského výboru postupovala.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Hlásí se někdo s místa? Nikoho nevidím, proto obecnou rozpravu končím.

Zahajuji tedy rozpravu podrobnou a z místa se hlásí paní poslankyně Veronika Nedvědová. Prosím, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Veronika Nedvědová: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych přečetla nyní několik pozměňovacích návrhů k tomuto tisku.

1. § 3 odst. 2: vypustit část věty "a reprodukční materiál každého druhu rodu Populus ssp. získaný vegetativním způsobem reprodukce a každého mezidruhového křížence tohoto rodu".

V příloze k zákonu doplnit: "Populus ssp. x hybridus - Topol ssp. - umělí kříženci".

Zdůvodnění: Obecně je uvádění reprodukčního materiálu do oběhu získaného vegetativním způsobem reprodukce upraveno v ustanovení § 3 odst. 3. Původní znění § 3 odst. 2 je v rozporu se směrnicí EU č. 105/1999, neboť v čl. 6 odst. 1 písm. c) směrnice je stanoveno, že reprodukční materiál získaný vegetativním způsobem reprodukce je možno uvádět do oběhu, pouze je-li zařazen jako kvalifikovaný nebo testovaný.

2. Další pozměňovací návrh - § 8 odst. 6: znění odst. 6 "Průvodní list části rostliny a sadebního materiálu musí kromě údajů podle odst. 1 - 5 obsahovat též její klasifikační označení" nahradit: "V případě Populus ssp. musí průvodní list obsahovat také jejich klasifikační označení.

Zdůvodnění: Jedná se o obsahově přesné znění uvedené odvolávky na směrnici EU č. 105/1999.

3. Pozměňovací návrh - § 24 odst. 2: V první větě text "k 30. září" nahradit
"k 30. listopadu".

Zdůvodnění: Termín 30. listopadu mnohem lépe vyhovuje provozní praxi školek - vazba na termín obvykle prováděných inventur v lesních školkách.

4. Pozměňovací návrh - § 30 odst. 2: Za písm. e) doplnit písm f) - "vede ústřední evidenci o školkařské činnosti provozované v rámci licence (hlava V)".

Zdůvodnění: Jedná se o doplňující ustanovení, kterým bude zajištěna centrální evidence o reprodukčním materiálu jak pro potřeby státní správy, tak pro účely poskytování požadovaných informací příslušným orgánům EU.

5. § 39: " § 8 odst. 10" nahradit "§ 8 odst. 9".

Jedná se pouze o technickou úpravu, protože je zde chyba v odkazu.

6. § 40 odst. 3: Za "Pro semenný materiál, získaný ze zdrojů uznaných podle dosavadních právních předpisů" vložit "a sadební materiál, rozpěstovaný v lesních školkách podle dosavadních právních předpisů".

8. § 26 odst. 1 vypustit písm. d) "Česká inspekce životního prostředí".

Zdůvodnění: Je zde souvislost s navrhovanou změnou § 32.

Pozměňovací návrh č. 9 - § 35 odst. 6: Vypustit část věty "nebo Českou inspekci životního prostředí".

Zdůvodnění: Je zde opět souvislost s navrhovanou změnou v § 32.

10. Pozměňovací návrh - § 43: Znění § 43 nahradit takto: zákon č. 282/1991 Sb., o České inspekci životního prostředí a její působnosti v ochraně lesa, se mění takto:

1. Poznámka pod čarou č. 1a zní: 1a - Zákon č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění zákona č. 238/1999 Sb., zákona č. 67/2000 Sb., zákona č. 132/2000 Sb. a zákona č. 76/2002 Sb.

2. Poznámka pod čarou č. 2 zní: "§ 47 zákona č. 289/1995 Sb."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, paní poslankyně, že vás přeruším, ale já jsem tolerovala zvýšenou hladinu zvuku a domnívala jsem se, že se poslanci uklidní sami od sebe, ale vidím, že to bez vyššího zásahu nepůjde, Proto prosím, aby vám věnovali větší pozornost a nechali vám dočíst pozměňovací návrhy.

 

Poslankyně Veronika Nedvědová: Vrátila bych se k mé poznámce pod čarou § 47 zákona č. 289/1995 Sb.

Ke zdůvodnění bych uvedla souvislost s navrhovanou změnou v § 32, navrhované znění, zároveň úpravu zákona 282/1991 Sb., také v úpravě odkazů na současně platný zákon o lesích.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Ptám se, zda ještě někdo chce vystoupit v podrobné rozpravě k bodu, který právě projednáváme. Není tomu tak. Podrobnou rozpravu končím. Táži se, zda si přeje závěrečné slovo pan ministr nebo pan zpravodaj. Nikoliv. Proto končím projednávání tohoto bodu.

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji za práci na tomto zákoně. Nyní bychom měli podle schváleného pořadu schůze pokračovat bodem č. 18. Pan ministr Mlynář, který má uvádět tento návrh se však omlouval z dnešního jednání, a proto si myslím, že můžeme postupovat dvojím způsobem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP