(17.50 hodin)
(pokračuje Opálka)

Myslím si, že tento problém tu je, ale svým způsobem může být i precedentem pro jiné a další a další a další funkce a můžeme se zamotat do stejného systému, který byl z minulosti kritizován.

Myslím si, že je třeba, aby i ti nejvyšší představitelé tohoto státu byli v takovém určitém kontaktu s životní realitou a při vysokých příjmech si dokázali také budovat druhé a třetí pilíře důchodové reformy, tzn. zabezpečit se na stáří pomocí penzijního připojištění, životního připojištění a dalších forem spoření bez státních podpor a aby žili život i potom tak, jak ho žijí naši obyčejní občané.

Z pohledu toho, co jsem řekl, si myslím, že by bylo nemorální hlasovat pro předložený návrh. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegu Opálkovi. To byla poslední přihláška v obecné rozpravě. Ptám se, jestli ještě někdo má zájem vystoupit v obecné rozpravě. Není tomu tak. Protože nezazněl žádný procedurální návrh v obecné rozpravě, alespoň, jestli mne zpravodajové kontrolují, neslyšel jsem žádný takový, obecnou rozpravu končím a zahajuji rozpravu podrobnou.

Ještě než tak učiním a vyzvu prvního přihlášeného, ptám se, jestli nechce pan předkladatel reagovat, zejména na slova kolegy Kalouska.

Tedy v podrobné rozpravě je jako první přihlášen pan poslanec Antonín Seďa. Prosím pana poslance, aby se ujal slova. Jako druhý je přihlášený pan poslanec Jaroslav Gongol. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane předsedající, vážený místopředsedo vlády, dovolte mi, abych předložil k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců, pozměňovací návrhy k tomuto návrhu zákona.

Nejprve zdůvodnění. Předložený návrh reflektuje zkušenosti některých zemí, kdy bývalí prezidenti zůstávají i po skončení svého volebního období významnými politickými a společenskými osobnostmi. Důvodová zpráva předkládá argumentaci pro daný návrh. S tím lze souhlasit. Z mého pohledu je princip využití politického a společenského postavení bývalých prezidentů ve prospěch své země správný a z toho plyne i prostá nutnost se finančně podílet na krytí potřeb bývalého prezidenta, které budou souviset s tímto účelem. Podotýkám "s tímto účelem". Na druhé straně nelze souhlasit s tím, že daný návrh nelimituje toto finanční krytí právě s ohledem na potenciál vlivu bývalých prezidentů a na vlastní volební období prezidentů. Dále v důvodové zprávě uvedené dopady na státní rozpočet nereflektují skutečnost, že se povolební období prezidentů mohou a zajisté budou překrývat a tím budou finanční požadavky narůstat. Z těchto důvodů navrhuji limitovat užití náležitostí příslušejících bývalému prezidentu republiky na pět let s možností prodloužení o dalších pět let v případě dvojitého volebního období bývalého prezidenta, s tím, že v dalších pěti letech dochází ke snížení těchto náležitostí právě s ohledem na funkční období prezidenta.

Nyní k navrhovaným změnám návrhu zákona.

Hlava IV, § 16 a), bod 1.

Zrušit původní text a nahradit následujícím zněním:

Za prvé: Bývalý prezident republiky má po skončení svého volebního období právo na:

a) zvláštní plat určený z platové základny s koeficientem 1,5 po dobu pěti let po skončení svého volebního období a dále zvláštní plat určený z platové základny určený koeficientem 1 po dobu další pěti let v případě, že byl zvolen dvakrát za sebou,

b) víceúčelovou paušální náhradu výdajů ve výši 100 % platové základny po dobu pěti let po skončení svého volebního období a dále víceúčelovou paušální náhradu výdajů ve výši 50 % platové základny po dobu dalších pěti let v případě, že byl zvolen dvakrát za sebou,

c) náhradu nájemného spojeného s užíváním přiměřených kancelářských prostor s odpovídajícím vybavením nejvýše do částky 40 000 Kč měsíčně po dobu pěti let po skončení svého volebního období,

d) ochranu poskytovanou v obdobném rozsahu, v jakém je poskytována ústavním činitelům České republiky, a to na dobu pěti let.

Za druhé: hlava IV, § 16 a), bod 2.

Zrušit poslední větu: "Kancelář prezidenta republiky zajišťuje a ze svého rozpočtu hradí užívání vozidla s řidičem podle odst. 1 e)."

Za třetí: hlava IV, § 16 b), bod 1.

Zrušit druhou větu: "To neplatí, pokud se prezident republiky před uplynutím volebního období vzdá svého úřadu, do kterého byl zvolen podruhé."

Paragraf 37, bod 6. Změnit text: "A plnění podle § 16 odst. 1 písm. b) a c)."

Poslední změna. Změna zákona č. 114/1993 Sb., § 2, bod 2. Vypustit z textu větu: "A pro potřebu bývalého prezidenta republiky zajišťuje vozidlo s řidičem, a to v rozsahu a za podmínek stanovených zvláštním právním předpisem."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Seďovi za jeho pozměňovací návrhy. Nyní pan poslanec Jaroslav Gongol v podrobné rozpravě. Připraví se pan poslanec Josef Hojdar. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, dámy a pánové, můj pozměňovací návrh zní:

Hlava IV - náležitosti příslušející bývalému prezidentu republiky - § 16 a), nové znění.

Za prvé: "Bývalý prezident republiky má po skončení svého volebního období právo na:

a) ochranu poskytovanou na území České republiky v obdobném rozsahu, v jakém je poskytována ústavním činitelům České republiky, a to na dobu pět let,

b) užívání vozidla ve vlastnictví státu s řidičem po dobu lhůty za podmínek uvedených v písm. a)."

Za druhé: "Ochranu a vozidlo s řidičem podle odst. 1 a) a b) poskytuje Policie České republiky a ze své rozpočtové kapitoly hradí Ministerstvo vnitra."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jaroslavu Gongolovi. Slovo má pan poslanec Josef Hojdar, předseda hospodářského výboru, připraví se pan poslanec Karel Vymětal. Prosím pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Josef Hojdar: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi přednést pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 121, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., a to v tomto duchu:

V nově označeném § 1 odst. 1 se za písm. g) vkládají nová písmena h) a ch), která znějí:

h) předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,

ch) předsedy Českého statistického úřadu.

Dosavadní písm. h) se označuje jako písm. i).

***




Přihlásit/registrovat se do ISP