(20.00 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: S faktickou kolega Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Rád odpovím na tuto otázku. Ano, senátorský klub ODS hlasoval pro vládní návrh, ovšem tomu hlasování nepředcházelo to, čemu jste nás, vážené kolegyně a kolegové, vystavili vy, to znamená pochybnostem přicházejícím zevnitř vládní koalice a naprosto jednoznačnému odmítání vládního návrhu ze strany představitelů právě vládní koalice. Takže srovnávejme srovnatelné. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan ministr Svoboda, po něm pan kolega Svoboda. (Neklid v sále.)

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, jsou různá hlasování ve sněmovně a jsou hlasování, kde výhrada lidského svědomí má svůj význam, a potom nemůže nikdo nikomu určit nebo uložit, jak má hlasovat. Toto hlasování se toho týká.

Já proto jsem od samého počátku očekával, že naši kolegové za ODS budou věrni dlouhodobé své politické koncepci, která je založena na velmi silném euroatlantickém partnerství, na naprosto jasném trvání na velmi výlučných partnerských vztazích se Spojenými státy, s našimi partnery v Severoatlantické alianci. A plně respektuji a vůbec bych se nedivil, kdyby i někdo v řadách ODS řekl "pro mne to je otázka svědomí toto rozhodnutí", protože toto je otázka velmi vážná, takhle vážné rozhodování jsme tu dlouho neměli, a vizitka České republiky bude vizitka celé České republiky. A samozřejmě bude-li tady několik poslanců, kteří mají výhradu svědomí, je to třeba respektovat.

A po mém soudu naopak postoj ODS je onen nátlak, který říká "zapomeňte na své svědomí, protože nemáte-li 101 hlasů, my hlasovat nebudeme". To je nátlak na svědomí všech, protože zde říká "jinak to neprojde jako celek". Já si myslím, že velkorysý přístup v této zásadní věci všech demokratických stran je - hlasujeme pro to, co je naší dlouhodobou vizí, co je naší dlouhodobou prioritou, a respektujeme několik poslanců, kteří mají výhradu svědomí. Výhrada svědomí je něco, co se má ctít.

Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nyní má slovo pan kolega Svoboda, poté pan poslanec Šulák.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Vážené dámy a pánové, vážená vládo, vážený pane předsedající, já se přiznám, že závidím ODS. Závidím, že mají jasný názor, unisono názor. A na druhou stranu jsem velmi pyšný na to, že alespoň v klubu sociální demokracie probíhá diskuse, probíhá diskuse v malých hloučcích a probíhá generální diskuse. A není samozřejmě jednoznačná. (Potlesk zprava.) A jsem pyšný na to, že nejsem masírován k určitému názoru. (Smích zprava.) A chci poděkovat panu Nečasovi, protože do této chvíle jsem měl pochybnosti, a musím říct, že v tom okamžiku, kdy promluvil, je nemám. A budu s daleko klidnějším svědomím a daleko jasněji prostě hlasovat pro návrh vlády.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ještě předtím než dám slovo panu kolegovi Šulákovi, udílím slovo předsedovi poslaneckého klubu ČSSD. Prosím, pane poslanče. Prosím o klid v sále.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych v této večerní chvíli požádal o třicetiminutovou přestávku na poradu klubu sociální demokracie. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Jsem velkorysý, vyhlašuji přestávku do 20.35 hodin. Máte dvě minuty navíc, pane předsedo.

 

Poslanec Milan Urban: Já vám děkuji. Svolávám klub sociální demokracie do místnosti státních aktů teď hned.

 

(Jednání přerušeno ve 20.03 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP