(19.40 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu poslanci Nečasovi. V tuto chvíli se hlásí pan kolega Vojtěch Filip, nicméně předpokládám, že pan předseda vlády chce vystoupit. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Dámy a pánové, pan poslanec Nečas vyjádřil názor, který tak zoufale netkví ve faktech, že by až bylo směšné na něj odpovídat, ale protože jej vyjádřil s velkou vehemencí a vyjádřil jej v Poslanecké sněmovně, je třeba reagovat.

Konstatuji zcela jasně - vláda projednala žádost vlády USA, uvažovala a rozhodla o možném postupu, který směřuje k naší účasti na Blízkém východě. Musím říci jasně, a na to chci pana poslance Nečase upozornit, že jednotky na Blízkém východě už máme. Naše jednotka tam je, naše jednotka není vysílána. Je na místě, aby v situaci, která se může přiostřit a která se velmi dynamicky vyvíjí, byl této jednotce definován a upřesněn mandát.

Vláda po velmi zevrubné debatě ve výborech, v poslaneckých klubech, definovala mandát, který je vyvážený a který včleňuje naše usilování a naši politiku do těchto tří zásad.

První z nich je podpora principu kolektivní bezpečnosti, a to tím, že jsme připraveni poskytnout Organizaci spojených národů své prostředky dislokované na Blízkém východě, za předpokladu, že bude mandát OSN. Jsme zemí, která jasně definuje, že podmínkou pro nás je mandát OSN. To jiné země neudělaly. My jsme to udělali, abychom definovali svůj postoj, abychom byli zřetelní a čitelní.

Druhou zásadou, kterou zastáváme, je podílet se na humanitárních akcích, poskytovat pomoc tam, kde jsme. My jsme v Kuvajtu, jsme na Blízkém východě a jsme v situaci, která se může zhoršit a do které mohou být zavlečeny a kterou mohou být zasaženy tisíce lidí. Máme kapacitu, která není schopna tuto situaci změnit zásadně, ale je schopna mnohým pomoci. Toto je princip české politiky, a vláda za ním plně stojí.

Vláda také vychází z názoru, že mezinárodněpolitická bezpečnost je spojena s efektivností našich spojeneckých svazků. Proto jsme předložili návrh, který i tuto okolnost plně akceptuje a obsahuje.

Toto rozhodnutí není rozhodnutí slabé, je to rozhodnutí důsledné a odpovídající situaci. To, co je slabé, je reakce některých částí sněmovny, které se snaží pod záminkou velmi formálních myšlenek a návrhů sejmout ze sebe odpovědnost za rozhodování, odpovědnost, která je spojena s respektováním zásad. Vláda v souladu se svým ústavním mandátem neprodleně předložila svůj návrh sněmovně. Toto není návrh, se kterým spojila svou důvěru, a není to otázka odvahy nebo nedostatku odvahy.

Obě řešení jsou možná. Jedno je výhodnější, druhé je méně výhodné. Jedno dává zřetelnější rysy našemu angažmá, jiné tyto rysy stírá. To, co navrhuje Občanská demokratická strana, je pouhým formálním pokusem vyhnout se rozhodnutí o zásadě. Zásady byly předloženy, debata proběhla, myslím si, že byla naprosto zřetelná.

Nepovažuji za potřebné, abych jednal s předsedou ODS. Nepovažuji za potřebné v této věci s ním jednat. Je mnoho případů, kdy je možné jednat, je mnoho případů, kdy je možné se rozhodovat a spolupracovat, a bude jich v politickém životě České republiky ještě více. Ale toto není vládní krize, a proto předmětem jednání nemůže být jednání o vládní krizi. Předmětem jednání dnes, zítra, pozítří, kdykoliv, mohou být jiné důležité otázky, a také budou.

Dámy a pánové, to rozhodnutí je vážné, důsledné, vymezuje postoj České republiky, dodržuje její zásady a je to rozhodnutí silné. Pouze někteří, kteří jsou jistým způsobem nejistí, hledají východisko, které nejde do podstaty věci.

Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má místopředseda sněmovny pan kolega Vojtěch Filip, poté předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážený pane předsedající, pane premiére, vládo, paní a pánové, já mám výrazně odlišný názor na předložený text a hned dopoledne jsem uvedl několik zásadních věcí, které mi vadí na projednávání dnešního dne. Ale také mám výrazně odlišný názor od toho, co řekl pan kolega Nečas. Otázka rozhodnutí o válce a míru není otázka, která by souvisela přímo se stabilitou vlády. Jestli má pan kolega Nečas ten dojem, že existuje vládní krize, nic mu nebrání, aby s klubem ODS, protože má 58 poslanců, předložil dokument o 50 podpisech a požádal o hlasování o důvěře vlády. Klub KSČM 50 poslanců nemá, udělat to nemůže, a v této souvislosti to ani udělat nechce, protože otázku války a míru nespojujeme s pádem vlády. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Mám zde ještě avizovanou přihlášku předsedy poslaneckého klubu Unie svobody pana kolegy Kühnla, takže mu uděluji slovo. Připraví se kolegové Tlustý a Ransdorf.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, možná vás to překvapí, ale já bych chtěl v jedné věci poděkovat panu kolegovi Nečasovi za jeho vystoupení. On mně zprostředkoval mně dosud neznámou informaci, protože zatím se nehlasovalo, o budoucím hlasování kolegů z ČSSD. Předpokládám, že to má přímo od zdroje, takže beru jeho informaci za pravdivou.

Chtěl bych mu také poděkovat, že tím otevřel určitý problém, který já cítím stejně jako mnozí z nás. I já se domnívám, že tento návrh vlády si nejenom zaslouží podporu všech poslanců, kteří vyslovili vládě důvěru, ale že by bylo velmi nešťastné, kdyby tuto podporu nedostal.

Na druhé straně se musím postavit proti pokusu vytloukat politický kapitál ze strany ODS z tohoto problému. Problém, který řešíme, není problémem vládní koalice. Je to problém daleko širší. Já jsem tady o tom již mluvil. Je to problém, který daleko přesahuje českou politiku, který daleko přesahuje rozměr České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP