(Na žádost poslaneckých klubů místopředseda PSP Jan Kasal prodloužil přestávku do 19.30 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 19.31 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, prosím, abyste zaujali svá místa v jednacím sále, budeme pokračovat v přerušeném jednání Poslanecké sněmovny. (Velký hluk v sále.)

Ještě jednou vás všechny, kteří jste dosud nezaujali svá místa, prosím, abyste tak učinili bez ohledu na věk, pohlaví a funkci.

Vážené kolegyně a kolegové, naše jednání mělo pokračovat v 19.30 hodin, nicméně přestože je 19.33 stále se domnívám, že nejsme způsobilí v jednání pokračovat. Proto vás ještě jednou, do třetice, žádám, abyste zaujali svá místa, abyste se zklidnili, abychom mohli pokračovat.

Vážené kolegyně a kolegové, čtvrtá výzva ke klidu. Domnívám se, že téma, které probíráme, je natolik vážné, že si skutečně zaslouží klid v sále.

Budeme tedy pokračovat v přerušené rozpravě, a to rozpravě všeobecné. V tuto chvíli jsou vyčerpány všechny písemné přihlášky, nicméně mám zde přihlášku pana poslance Petra Nečase se stanoviskem poslaneckého klubu ODS. Prosím.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové. Není pochyb o tom, že Irák má zločinný režim. Není pochyb o tom, že Irák vlastnil a pravděpodobně opět vlastní zbraně hromadného ničení a příslušné technologie. Není pochyb o tom, že Irák masově nedodržuje rezoluce Rady bezpečnosti Organizace spojených národů. Není pochyb o tom, že Irák musí být odzbrojen. Není pochyb o tom, že pokud budou vyčerpány všechny mírové prostředky, musí být použity i prostředky vojenské. Je v této situaci přirozené, že nás náš spojenec Spojené státy americké žádají o pomoc. Je přirozené, že se české ústavní orgány, to znamená vláda a obě dvě komory Parlamentu, touto věcí zabývají. Bylo by přirozené, kdyby tyto ústavní orgány žádosti našeho spojence vyhověly.

Je však nepřirozené, jestliže členové vlády včetně premiéra, včetně ministra obrany, včetně ministra zahraničí jezdí po světě, furiantsky slibují, aniž mají zajištěnu domácí podporu. Je nepřirozené, jestliže vláda hodí tento návrh do Parlamentu, aniž má podporu vlastních koaličních poslanců. Je nepřirozené, jestliže vláda nemá podporu vlastních koaličních poslanců a žádá o podporu opozici. Kdyby vláda této země, tato konkrétní vláda nebyla bojácná, spojila by s hlasováním o tomto návrhu symbolicky hlasování o své důvěře. Kdyby premiér nebyl slabý, dokázal by přesvědčit vládu, aby k tomuto kroku sáhla. (Potlesk poslanců KSČM a ODS.)

V těchto hodinách a v těchto dnech čekala náš Parlament i tuto sněmovnu dvě velmi klíčová hlasování. Byla to volba prezidenta a je to nyní hlasování o operaci v Iráku. Ani v jednom z těchto hlasování se zjevně koaliční poslanci neshodli. Zatímco u volby prezidenta to byl spíše tragikomický pohled na vládní koalici, v tomto konkrétním hlasování se nejedná o tragikomický pohled, ale o tragický pohled, a nikoliv pouze na vládní koalici, ale bohužel možná ze zahraničněpolitického hlediska i na naši zemi.

Já bych skoro chtěl říci - nechť se koalice pro boha živého konečně shodne, nebo nechť se rozpustí! (Potlesk poslanců ODS.)

Jedním z důsledků tohoto hlasování bude, že muži a ženy v uniformách Armády České republiky možná budou účastníky válečného konfliktu. A já se ptám, jestli je tam můžeme poslat za situace, kdy máme bojácnou vládu, slabého premiéra a kdy vláda je podporována pouze částí svých poslanců. Máme bojácnou vládu, jak jsem již řekl. To je v této konkrétní situaci hlasování o vyslání vojsk do zahraničí, dámy a pánové, vládní krize. (Potlesk poslanců ODS.)

Naše země má slabého premiéra - v této konkrétní situaci, dámy a pánové, to je znak vládní krize. Máme předsedu vlády, který nemá podporu všech svých koaličních poslanců - v této konkrétní situaci, dámy a pánové, to je vládní krize. Máme ministra zahraničí, který nedokáže přesvědčit ani poslance vlastní strany, ani místopředsedu vlastní strany - to je, dámy a pánové, vládní krize. (Potlesk poslanců ODS.)

Máme ministra obrany, který s bídou přesvědčí maximálně něco přes polovinu svých vlastních poslanců. Není toto, dámy a pánové, znak vládní krize?

Výkonná rada ODS i naše politická strana jasně deklarovala, že se chce zachovat jako zodpovědná opozice. V situaci, která nyní nastala, v situaci zjevné vládní krize, mi dovolte navrhnout následující postup.

Vyzývám předsedu vlády jménem předsedy Občanské demokratické strany pana senátora Mirka Topolánka, aby co nejrychleji inicioval setkání předsedů parlamentních stran k vyřešení toto konkrétní vládní krize. A v této souvislosti žádám o přerušení projednávání tohoto bodu do zítřejšího dne.

Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP