(13.00 hodin)
(pokračuje Špidla)

Je opravdu velmi chabé a velmi slabé, když kdokoliv vytváří dojem, jako bychom tuto historickou situaci zakládali na lži.

Musím říci zcela nepochybně: Dosud nikdy čeští občané neměli příležitost rozhodovat o takto závažné otázce přímo. V okamžiku, kdy se dělilo Československo, ačkoliv bylo asi 2,5 milionu podpisů na peticích, které chtěly referendum k této otázce, stačila dohoda několika politiků z tzv. mocenské elity - je otázka, co je to mocenská, ale hlavně, co to je elita - a stát byl rozdělen. (Potlesk.) Existovaly další a další případy, které bych mohl jmenovat, ale je teď zbytečné se jich dotýkat. A právě proto, že to je první příležitost, kdy lidé rozhodují přímo, udělá vláda vše pro to, aby se mohli rozhodnout kompetentně, protože my našim občanům důvěřujeme. A ta povinnost je jasná. A odmítám jakékoliv demagogické výlevy o tom, že cokoliv tajíme. Netajíme nic, nic tajit nebudeme a nic jsme také netajili.

A musím říci jasně, že tento projekt musí být zvažován ze všech stran velmi pečlivě, a ne takovým způsobem, kterého se nám bohužel v této sněmovně v tento okamžik dostává.

Debata se povede, naštěstí se převážně povede za zdmi tohoto ctihodného sboru. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené kolegyně a kolegové, oznámila jsem, že přeruším schůzi. Přerušuji ji nyní v tuto chvíli do 14.15 hodin. Budeme pokračovat v obecné rozpravě.

Teď se sejde okamžitě organizační výbor.

 

(Jednání přerušeno ve 13.02 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP