(11.40 hodin)
(pokračuje Říman)

Po Kodani jsme se dopracovali - nandali jsme jim to - k 0,280 procenta HDP. To "nandání" je rozdíl 0,022 procentního bodu. To je to, jak jsme jim to nandali. (Potlesk poslanců ODS.) Myslím, že si nikdo z přítomných, ani ze studentů na galerii, kteří už odešli, nedokáže představit, co se pod mírou 22 tisícin procentního bodu může skrývat. A tak jsem přemýšlel, jak vám to přeložit do nějaké srozumitelné řeči a jak to přeložit možná do srozumitelné řeči i našim občanům, aby jim bylo jasno, na co se v sobotu a v neděli v televizi dívali, když sledovali rozzářené obličeje našich politiků.

HDP je to, co vyrobíme, to co vyprodukujeme. Každý z nás chodí do práce, také něco produkuje a něco si vydělá. Průměrná mzda v této zemi je dneska zhruba 15 tisíc korun. Před Kodaní nám k těm 15 tisícům vydělaným přidal hodný strýček z EU 37,30 Kč. Po Kodani to je podstatně více. Je to přesně 42 korun! Ten rozdíl, dámy a pánové, který jsme vybojovali v Kodani je 4,70 Kč. A protože od 1. června přestanou platit z nepochopitelných důvodů desetníky a dvacetníky, tak já si to dovolím zaokrouhlit na úctyhodných 5 korun. To je to, co pro nás vláda vyjednala v Kodani. (Potlesk poslanců ODS.)

Myslím si, že si za to zaslouží opravdu potlesk.

A protože nepochybně pan premiér, pokud zde bude na závěr hovořit, tak opět zopakuje svá slova z minulého týdne, kdy prohlásil, že debata byla mělká a povrchní, že nešla na kořen věci, tak já použiji na závěr slov jeho vládního kolegy, jeho jistě milého místopředsedy vlády, a sdělím mu: Milá vládo, běžte se s tou pětikorunou vycpat! (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo vystoupení pana poslance Martina Římana, za které mu děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Laštůvka. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, já se vám přiznám: jsem zmaten. (Potlesk - oživení v sále - smích.) Očekával jsem, že samozřejmě na vládě nezůstane nit suchá. To je vaše svaté právo. Očekával jsem, že unie dostane co proto. Po tom, co jsem tady vyslechl, jsem zdrcen i já, jehož srdce bije pro unii už osm let. Nevím, co si dál počít, a ptám se, paní předsedající, vaším prostřednictvím kolegů na pravici: Je něco na Evropské unii vůbec dobrého? Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Je zde další faktická poznámka předsedy poslaneckého klubu ODS pana Vlastimila Tlustého.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, faktická poznámka. My tady nejednáme o Evropské unii. My tady jednáme o tom, co česká vláda dojednala pro Českou republiku při vstupu do EU. To jsou dvě zcela různé věci. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. A nyní faktická poznámka pana poslance Laštůvky.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Děkuji. Já jsem v této představě k tomuto dnešnímu setkání přišel. Bohužel musím vaším prostřednictvím pana předsedu poslaneckého klubu ODS upozornit, když si přečte vystoupení svých kolegů, že tomu tak bohužel není. Řada těchto vystoupení směřuje přesně k tomu, na co jsem poukázal. A pokud hovoříme a chceme hovořit způsobem jako kolega Říman o výsledcích summitu v Kodani, tak mám jenom zdvořilý dotaz: Skutečně znáte věcná a konkrétní čísla a výsledky, které byly v Kodani dosaženy, které tam dosáhla Česká republika a jiné kandidátské země? Skutečně je znáte?

Konkrétní otázka, prosím konkrétní odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: První faktická poznámka pana předsedy klubu sociální demokracie Milana Urbana, po něm další faktická poznámka - pan poslanec Ransdorf. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové. Nemám faktickou poznámku, ale protože se pozitivní debata blíží k závěru, dovolte, abych také navrhl dvě usnesení:

Za prvé navrhuji, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky poděkovala vládě ČR za vyjednané podmínky při přistoupení České republiky do EU.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane předsedo, promiňte, že vás přerušuji. Nechcete přečíst tyto návrhy v podrobné rozpravě? Jsme v obecné rozpravě. (Oživení v sále.)

 

Poslanec Milan Urban: Já tyto návrhy ještě okomentuji a předložím je znovu v podrobné rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, že jsem vás přerušila.

 

Poslanec Milan Urban: Děkuji. Další návrh na usnesení zní:

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR prohlašuje, že tato vláda je nejlepší vládou v historii České republiky. (Oživení v sále - smích - potlesk.) Máme ji rádi!

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Myslím, že ta poslední věta byl asi onen slíbený komentář.

A nyní jsem zaregistrovala přihlášku k faktické poznámce od pana poslance Ransdorfa, prosím.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Teď nevíme, jestli pan kolega Milan Urban měl na mysli jednotlivé ministry, nebo vládu jako celek.

Ale chtěl bych poukázat na jinou věc. Myslím, že je naprosto legitimní se bavit o finančních prostředcích, které dostaneme z EU, zejména budou-li to peníze reálné, a nikoliv virtuální.

Ale, vážení přátelé, jestliže se tady z pravé strany spektra, kde existuje konzervativní a liberální proud v jedné straně a diskutují mezi sebou, jestliže se vznášejí výtky, že se vyjednalo málo peněz a že by tedy mělo těch finančních prostředků být víc, chcete nám říci, že požadujete, aby Evropská unie byla více regulovaná? To je třeba tady veřejně říci. Jestliže pro českou společnost požadujete, aby té regulace bylo méně, chcete, aby EU jako nadstátní útvar nebo v budoucnosti třeba federální útvar byla regulovaná více? To bychom si tady měli vyjasnit.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Hynek Fajmon.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové. Pokusím se odpovědět panu kolegovi Ransdorfovi na jeho dotaz. Ve svém vystoupení jsem uvedl, a na tom trvám, že podmínky, které by nastaly v případě, že by v této zemi nevládl komunismus a mohli jsme se od začátku účastnit evropského projektu, by byly pro Českou republiku daleko výhodnější. Nyní řešíme pouze následky, do kterých vaše strana tuto zemi převedla. Děkuji.

(Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Reagovat bude pan poslanec Ransdorf faktickou poznámkou.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Bylo by možné vtipně glosovat tuto poznámku z mnoha stran, ale omezím se pouze na jedno konstatování.

Výrok pana kolegy Fajmona je ilustrací tezí moderní logiky, totiž že z nepravdivých premis pravdivě plyne cokoliv. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nevidím žádného přihlášeného k faktické poznámce, proto se můžeme vrátit k řádným přihláškám do obecné rozpravy, a ty mám v tuto chvíli čtyři. Přečtu pořadí vystupujících: Libor Rouček, Petr Lachnit, Miloslav Kučera, Jan Zahradil. Prosím nyní pana poslance Libora Roučka.

 

Poslanec Libor Rouček: Děkuji, paní místopředsedající. Dámy a pánové, mé krátké vystoupení se ponese ve zcela jiném duchu než vystoupení mých předřečníků, to znamená hlavně z řad ODS.

Nestavím se odmítavě ke všemu pozitivnímu, co bylo v naší zemi za poslední roky uskutečněno. Nepatřím ani k těm, jako naši občanští demokraté, kteří vidí Evropskou unii jako nějaké zlo, kterému se nelze vyhnout, kterému nelze čelit a kterému musíme vlastně chtě nechtě - a mnozí z nich nechtě - podat svoji ruku. Já na rozdíl od našich opozičních stran, a to hlavně ODS, se řadím mezi ty občany, kteří považují vstup naší země do EU za naplnění dávného snu. Dávného snu o svobodě, o právu na sebeurčení, o celoevropském míru a o celoevropské spolupráci. Snu, který se začal uskutečňovat rozpadem komunismu, pádem železné opony, odchodem sovětských okupačních vojsk. A snu, který začal nabývat skutečné podoby budováním naší pluralitní demokracie, sociálně orientované tržní ekonomiky i transatlantického spojenectví. A snu, který se mezitím posunul do Evropy bez vnitřních hranic, do Evropy s jednou společnou měnou a do Evropy, která si právě vytváří svoji první psanou ústavu.

Na rozdíl od našich euroskeptiků a odpůrců EU z řad ODS a i z řad KSČM já vstup České republiky do Evropské unie jednoznačně vítám. Proto, a v této souvislosti a na tomto místě, bych chtěl poděkovat všem, kteří se o naši dobrou přípravu a dobré podmínky ke vstupu do Evropské unie zasloužili.

Chtěl bych poděkovat této vládě, která měla závěrečnou fázi příprav a vyjednávání na starosti. Chtěl bych poděkovat rovněž, a to hlavně, vládě předešlé, vládě minulé, vládě Miloše Zemana, a to v prvé řadě jejímu hlavnímu legislativci Pavlu Rychetskému, bez jehož práce by nebyly ty doslova stovky zákonů, které jste mnozí z vás v minulém volebním období zde schvalovali. Bez těchto zákonů potřebných pro přijetí by náš vstup nebyl možný. A chtěl bych poděkovat i našemu týmu vyjednavačů v čele s Pavlem Teličkou, který urputně a neúnavně krok za krokem vyjednával a uzavíral, a to vždy s ohledem na naše celkové zájmy, jednotlivé vyjednávací kapitoly.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP