Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
17. prosince 2002 ve 14.04 hodin

Přítomno: 199 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení přítomní členové vlády, zahajuji desátý jednací den 8. schůze Poslanecké sněmovny a srdečně vás tady vítám.

Nejdříve vás poprosím, abyste se všichni přihlásili hlasovacími kartami a případně mi oznámili, kdo z vás žádá o vydání náhradní karty. Pan poslanec Koudelka má náhradní kartu č. 9, pan poslanec Pospíšil kartu č. 3 a pánové ministři Škromach kartu č. 7, Svoboda kartu č. 8 a Ambrozek kartu č. 17.

Ještě vám sdělím, že do zahájení schůze požádal o omluvení své neúčasti na jednání pan poslanec Josef Mandík, který se omlouvá z důvodu hospitalizace až do konce schůze. To je jediná omluva.

Nejdříve bych vám dal první informaci, že dnešní grémium doporučilo, abychom dnes jako první projednali bod č. 36 a pak bod č. 35 s tím, že nejpozději v 15 hodin bychom začali třetí čtení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2003. Pokud bychom první dva body neprojednali do 15 hodin, přerušíme je a budeme v nich pokračovat až po dokončení projednávání státního rozpočtu. K projednání nám dále pak zůstávají body č. 94, 95 a 50.

Když teď dovolíte, nechal bych vás nyní hlasovat právě o návrhu, že pokud nedokončíme do 15 hodin projednání návrhů rozpočtů obou fondů, jednání přerušíme a zahájíme projednávání třetího čtení státního rozpočtu. Budeme hlasovat o tomto postupu.

 

Zahajuji hlasování a ptám se vás, kdo je pro, abychom takto v 15 hodin přerušili projednávání bodů č. 36 a 35, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti, stiskne tlačítko "ne".

Toto hlasování mělo pořadové číslo 257. Přítomno bylo 146 poslanců, pro navržený postup hlasovalo 117 poslanců, proti čtyři. Návrh způsobu, jak budeme postupovat, byl přijat.

 

Ještě dříve, než přistoupíme k vlastnímu jednání, bych vás chtěl upozornit, že pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu byly rozdány včera odpoledne do vaší pošty. Pokud jste si je dosud nevyzvedli, prosím vás, abyste tak učinili alespoň nyní.

 

A tak jak jsme se dohodli, přikročíme prosím k projednávání bodu

 

36.
Návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2003
/sněmovní tisk 102/

 

Tento návrh uvede ministr pro místní rozvoj Pavel Němec. Poprosil bych ho, kdyby návrh opravdu uvedl. Prosím, pane ministře. (Hluk v sále - předseda PSP zvoní.)

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Pavel Němec: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pokusím se opravdu uvést návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2003.

Tento návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení je předkládán na základě zákona č. 211/2002 Sb., o Státním fondu rozvoje bydlení. Návrh rozpočtu ve své výdajové části je zpracováván tak, aby akcentoval alespoň z části, kterou dovolují veřejné finance, revolvingovou orientaci hospodaření fondu. My bychom rádi, aby Státní fond rozvoje bydlení se do budoucna postupně dostal do pozice, kdy bude poskytovat návratné finanční výpomoci, to znamená, kdy bude postaven na revolvingové funkci a kdy bude hospodařit s určitým základním kapitálem, který je do něj vložen, a to vzhledem k tomu, že do budoucna nelze počítat s nějakými masivními vnějšími příjmy ze státního rozpočtu či z Fondu národního majetku.

Návrh rozpočtu počítá i s tím, že řeší následky popovodňové situace. Proto je v rozpočtu vyčleněna částka 850 mil. Kč na řešení popovodňové situace. Je to i v souladu s popovodňovou obnovou, která byla realizována v tomto roce prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení, a tato priorita zůstane prioritou i v roce 2003, protože je zřejmé, že nebylo možné v roce 2002 v těch řekněme čtyřech až pěti měsících realizovat veškerou státní pomoc, která se vázala k popovodňové obnově bytového fondu.

Chtěl bych říci ještě jednu podstatnou věc a v této souvislosti na vás velmi silně apelovat, a to je skutečnost, že zákon o Státním fondu rozvoje bydlení nepočítá s žádným rozpočtovým provizoriem. Případné neschválení rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení by tedy mělo velmi neblahé důsledky pro činnost Státního fondu rozvoje bydlení a znamenalo by skutečné zastavení všech běžících programů a bohužel - včetně popovodňové obnovy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP