(18.10 hodin)

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci. Paní poslankyně Talmanová v principu v mnohém, co přednesla ve své interpelaci, má pravdu. Toto je reálný problém, který existuje, nicméně situace je přece jen malinko jiná.

Softwarové vybavení na základních školách vychází ze zadávací dokumentace celého projektu první vlny státní informační politiky ve vzdělávání, kde je software definován zcela obecně a bez ohledu na věkovou kategorii, typ školy a specifické požadavky. Uvedená skutečnost zásadním způsobem ovlivňuje i práci uživatelů s různými speciálními potřebami, jako jsou nevidomí, mentálně postižení, žáci s různými vývojovými vadami. Obdobný problém, přiznejme si to, souvisí i s hardwarovými prostředky pro nevidomé, jako jsou dotekové obrazovky, upravené klávesnice anebo trackbally. Ani zde s nimi celý systém nepočítal. Z uvedeného plyne, že využití sítě je v podmínkách speciálních škol značně omezené.

Nejvážnějším problémem v tuto chvíli zůstává otázka CERES, což je Centrum registrace softwaru, která je v tuto chvíli plně ovládána generálním dodavatelem, ale říkám zcela na rovinu, že mám o tom, jakým způsobem bude do budoucna tento CERES fungovat, zcela jinou představu. Dle mého soudu by rozhodování o výběru softwaru mělo být především v rukou ředitele školy.

A z obecného hlediska upozorňuji na základní rozpor, který právě na speciálních školách mnohem výrazněji vyvstává na povrch. Školy, které nebyly vybaveny v rámci první vlny realizace státní informační politiky, mohou využívat software dle vlastního výběru, zatímco školy, které byly zařazeny právě do této první vlny, prakticky žádný vhodný software pro jednotlivé kategorie žáků neměly. Stávající řešení IKY (?) podle globálního návrhu v podstatě by neumožňoval této skupině žáků využívat počítače jako pomůcku prakticky vůbec.k

Odbor 23 Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v uplynulých měsících - a abych se vrátila i k již přednesené interpelaci pana poslance Patočky, je to nově personálně obsazený odbor státní informační politiky ve vzdělávání - vytypoval řadu softwarových produktů, které by mohly být na školách se speciálními potřebami využity. Tento seznam, a v tuto chvíli mohu říci novou informaci, ze které mám radost, byl zkompletován a sedm softwarů pro speciální školy bylo v minulých dnech bezplatně registrováno systémem CERES.

V tuto chvíli probíhá jednání ředitele oddělení P2 projektu státní informační politiky ve vzdělávání s řediteli speciálních škol o tom, které další softwary pro potřeby speciálních škol by měly být uvolněny. V principu představa ministerstva školství do budoucna je taková, a o této představě ministerstvo školství jedná, že celkově systém registrace softwaru by měl probíhat na jiných principech, nemělo by docházet k registraci soukromou firmou, mělo by se jednat o registraci, neřeknu zatím přesně, ale pravděpodobně na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, která by se měla stát registrací spíše deklaratorního typu, to znamená registrace softwaru, který splní takové technické podmínky, aby mohl být do celého systému vpuštěn a v žádném případě neohrozil její technické parametry.

Co k tomu říci dál. Jak už jsem řekla v současné době probíhají změnová jednání, která by měla vést k vyřešení celé řady otázek vedoucích k výrazně vyššímu uživatelskému komfortu jednotlivých škol, a v měsíci prosinci by měla proběhnout tematická inspekce na vzorku 200 škol, která by měla jednoznačně ověřit možnosti využívání IKY (?) i na speciálních školách.

Paní poslankyně, na závěr své odpovědi bych ráda řekla, že si vážím vašeho zájmu o tento problém, protože tento problém skutečně existuje, nicméně ministerstvo školství si je tohoto problému vědomo a vyvíjí veškeré síly, které v tuto chvíli má, k tomu, abychom tento problém zvládli ke spokojenosti speciálních škol, a nejen jich.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní ministryni. Ptám se paní poslankyně Talmanové, zdali chce položit doplňující otázku. Není tomu tak.

V tuto chvíli má slovo pan poslanec Jaromír Kohlíček. Dáme mu chvilku prostor, pokud se nachází někde v předsálí, aby mohl do sálu vejít. Zdá se, že pan poslanec Kohlíček se nenachází v blízkosti jednacího sálu, takže přichází o pořadí.

Slovo dostane paní poslankyně Kateřina Dostálová, která hodlá interpelovat nepřítomného místopředsedu vlády Petra Mareše. Připraví se paní poslankyně Alena Páralová.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Vážený pane místopředsedo, vážená paní ministryně, vážených patnáct kolegů z ODS, vážený jeden kolego ze strany lidové a vážení dva kolegové ze strany KSČM, já jsem se chtěla se svou interpelací obrátit na pana místopředsedu vlády Mareše s otázkou, která se týkala programu podpory romských žáků středních škol. Nicméně chtěla bych konstatovat, že pan místopředseda vlády Mareš tu zde není jenom dnes večer na interpelacích, ale pan místopředseda vlády už několik měsíců soustavně bojkotuje jednání Poslanecké sněmovny.

Přemýšlím o náplni jeho práce a jeho vytíženosti stejně jako můj kolega Vladimír Doležal. Přemýšlím také o obrovské absenci ostatních dalších ministrů této koaliční vlády a přemýšlím v tuto chvíli o tom, zda bychom se neměli spolu se svými kolegy poradit a nechat zařadit nový bod našeho jednání a požádat pana premiéra Špidlu, aby nám vysvětlil neúčast jeho ministrů na interpelacích.

To je zatím vše. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, paní poslankyně. Já jsem omluvu, kterou jsem dostal v průběhu jednání, nepřečetl celou, já ji tedy přečtu celou: pan místopředseda Mareš se omlouvá, je na Hradě, zastupuje premiéra. Tolik je celá omluvenka, kterou jsem v průběhu jednání obdržel.

V tuto chvíli by měla interpelovat paní poslankyně Alena Páralová rovněž nepřítomného ministra Zdeňka Škromacha.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já si počkám, až tady pan ministr bude, abych mu mohla položit otázku přímo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Je to vaše právo. Respektuji ho, takže slovo by měl dostat v tuto chvíli další z poslanců, který chce interpelovat paní ministryni Součkovou, a tím je pan poslanec Milan Cabrnoch. Není přítomen. Chvilku počkám. Zdá se, že budu muset konstatovat, že pan poslanec Cabrnoch rovněž přichází o pořadí.

Teď by měl mít slovo pan poslanec Pavel Suchánek na pana ministra kultury Pavla Dostála. Dalším v pořadí je Petr Bratský rovněž s interpelací na Pavla Dostála.

V tuto chvíli má příležitost vystoupit pan poslanec Hynek Fajmon, protože ti, kteří nejsou přítomni, přicházejí o pořadí. Nicméně pan poslanec Fajmon by měl interpelovat nepřítomného ministra zahraničních věcí Cyrila Svobodu. Pan poslanec Fajmon bude hovořit a konstatuji, že je velmi pravděpodobně posledním z řečníků dnešního odpoledne.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP