(16.30 hodin)

Poslanec Jan Zahradil: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, já jsem skutečně s velkým zájmem očekával vystoupení pana předsedy vlády, protože jsem se domníval, že v něm třeba zazní nějaké argumenty, že třeba bude polemizovat s tím nebo oním údajem, který se vyskytl v médiích, že zahájí seriózní diskusi s opačným názorem. Myslím, že jsem já i ostatní kolegové byli místo toho svědky taktiky, kterou pan předseda vlády používá vždy, když je mu nějaká debata nepříjemná, když se jí chce vyhnout anebo když v ní nehodlá pokračovat. Označí takovou debatu za nepřiměřenou, nefundovanou, neinformovanou, vycházející z mylných základů nebo mylných předpokladů, a vedoucí tudíž k mylným závěrům. Názorové oponenty potom označí stejnými adjektivy a případné usnesení, o kterém se má hlasovat, označí za nehlasovatelné.

Tady naštěstí sedíme v Poslanecké sněmovně, nesedíme na ústředním výkonném výboru ČSSD, takže o tom, co je nebo není hlasovatelné, rozhodne tato sněmovna. A pokud to uzná za hlasovatelné, tak to potom prostě buď odhlasuje, nebo neodhlasuje.

Nicméně abych uzavřel ten kruh, který načal pan předseda. On tady v samotném začátku označil průběh debaty za smutný. Já jsem přesvědčen, že nejsmutnějším momentem celé této debaty bylo vystoupení samotného předsedy vlády, který každým svým slovem a každou svou větou dokázal, že na takovouto debatu není připraven, že není ochoten ji vést a že ji ani vést nechce. Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nikdo další se do rozpravy nehlásí? Hlásí, pan kolega Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, domnívám se, že navržené usnesení, o kterém budeme hlasovat, je velmi mírumilovnou snahou vyjádřit naprosto zjevný fakt, a umím si představit řadu jiných verzí, z nichž každá by už byla jen méně mírumilovná. Protože přece ze zveřejněných údajů je zřejmá jedna věc. Nikdo v Evropě nedokázal pro svou zemi vyjednat horší podmínky pro vstup své země a svých občanů než právě tato vláda. Je to naprosto zjevný fakt, že tato vláda nedojednala, ale spíše odsouhlasila vstup ČR do Evropské unie za podmínek, pro které já považuji za přiměřenější silnější termín, než který je navrhován v usnesení, a to je za podmínek ponižujících pro občany České republiky, pro celou Českou republiku.

Proto se domnívám, že toto usnesení, které je tady předkládáno, přesně vystihuje podstatu dojednaných podmínek a pokoušet se toto usnesení měřit kvalitou proběhlé diskuse je absolutně nepodstatné. Tady nejde, vážený pane předsedo vlády, o to, jak si poslanci mezi sebou podiskutovali. Tady jde jenom a pouze o to, co vy jste pro občany České republiky dojednali. A myslím, že po této rozpravě těm, kteří chtěli, je jedno jasné: nedojednali jste vůbec nic.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Končím všeobecnou rozpravu a zahajuji rozpravu podrobnou, ve které nejprve uděluji slovo panu zpravodaji, aby mohl zopakovat jím avizovaný návrh.

Ještě mimo podrobnou rozpravu, omlouvám se, o slovo požádal předseda vlády, který tím de facto otevírá znovu všeobecnou rozpravu.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, poslední vystoupení pana poslance Tlustého pouze prokázalo, jak demagogicky je tato debata vedena a s jakým cílem je vedena. Ona je vedena s cílem, který se nezakládá na faktech, dokázat, že jednání, která vedly předchozí vlády a současná vláda, je jednání, které bylo povrchní a nezodpovědné. Přitom kdybych bral krok za krokem jednotlivé kapitoly, jednotlivé podmínky a požádal kteréhokoli z poslanců na pravé straně tohoto jednacího sálu, aby mi řekli, v čem například byla přechodná období, proč jsme chtěli přechodná období v tom nebo onom směru, jak je to s kabotáží, jakým způsobem jsme dojednali volnou soutěž, co to znamenalo, jak se vyvíjely podmínky pro zemědělce, jestli 33 000 tun škrobu je hodně, nebo málo, jestli určité množství litrů mléka o tučnosti 3,8 % je hodně, nebo málo, atd. atd. Také bych chtěl, aby na jedné straně zvážili to, že Slovenská republika odstavuje Mochovce a na to dostává určité peníze, a na druhé straně pak zvážili jiné situace. Prostě ten účet, ten vektor je daleko složitější, než jak se po této povrchní debatě může zdát - a skutečně bych jednoho každého z poslanců ODS rád viděl, aby se vyjádřil zřetelně k podmínkám, které jsme dojednali. Ty podmínky jsou dojednané, stojím za nimi jako za podmínkami, které byly dojednány odpovědně, a musím jasně říci, že po jednání v Kodani budou předloženy sněmovně a celkové debatě. Lidé budou mít možnost porovnat a rozhodnout.

Je samozřejmě jasné, že výsledek 25 % přímých plateb u národa a u země, která má přibližně 4 % zemědělců, má jiné důsledky než u země, která má 20 % zemědělců nebo o něco méně než 20 %. A mohl bych pokračovat. Je také naprosto jasné, že příjem na principu solidarity, který Evropa má, u země, která překračuje úroveň, která je stanovena, je prostě jiný než u zemí, které jsou podstatně chudší. Je také naprosto zřejmé, že v okamžiku, kdy se Evropská unie rozšířila, významně se rozšířila, došlo statisticky řečeno k jistému poklesu HDP a to změnilo některé celkové vztahy a vazby. To všechno je pravda a o tom se dá vést debata, o tom se dá vést debata hluboká, debata, která je schopna prokázat, co je a co není důležité, co je a co není v porovnání mezi jednotlivými zeměmi dobré a špatné.

Musím říci jasně, že tak jak jsem měl možnost posuzovat pozice jednotlivých zemí, tak jednání, které se vedlo s EU, bylo jednání, které bylo vedeno tvrdě, ale docela poctivě, a že pozice jednotlivých zemí, jsou-li zváženy jako celek, jsou pozice vyrovnané. To je realita a takováto realita bude závěrem Kodaně.

Názor, který zde byl přednesen, prostě není založen na faktech. Je pouhou demagogií, pouhou prázdnou frází, jejímž jediným cílem je získat pro někoho malilinkou, nepříliš zřejmě významnou výhodu, která ovšem může mít až příliš velkou cenu. Odmítám to a konstatuji, že to, co bylo řečeno, není ničím více než prázdným tlachem.

Děkuji vám. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Do takto otevřené rozpravy se nikdo nehlásí, opět ji končím a zahajuji rozpravu podrobnou. Uděluji slovo panu zpravodaji. - Omlouvám se, nepostřehl jsem úplně vpravo ode mě přihlášku s faktickou poznámkou ještě k vystoupení předsedy vlády. Ne, je stažena, takže platí uzavření všeobecné rozpravy.

Otevírám podrobnou rozpravu, slovo má zpravodaj.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji, pane předsedající. Takže bych se v duchu naší předchozí rozpravy vertikálně postavil k řečnickému pultu a z horizontálně položených podkladů vám přečetl návrh usnesení. Učiním tak nyní.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP