(17.10 hodin)

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Vážené kolegyně, vážení kolegové, rád bych vás velice krátkým úvodem seznámil s prací této rady, protože při její volbě budete potřebovat znát některé informace. Předem upozorňuji, že jde o práci nehonorovanou.

Tato rada za uplynulé tři roky posoudila celkem 545 podaných žádostí na podporu tvorby scénářů, kinematografických děl, a to jak dokumentárních, tak hraných, podporovala jejich distribuci, propagaci i technický rozvoj a modernizaci kin. Celkový finanční objem požadavků činil 1,5 miliardy korun, uspokojeno bylo 281 žadatelů. Celková výše podpory za uvedené období činila 256 milionů korun, tedy cca 17 % finančního objemu požadavků z předložených žádostí.

Rád bych také řekl, že řada podpořených projektů získala ocenění v soutěžích jak v České republice, tak i v zahraničí. Jmenujme alespoň Noční hovory s matkou - to dostalo Grand Prix Zlatého leoparda v Locarnu, Divoké včely - jedna ze tří hlavních cen v Rotterdamu, pak tento film uspěl v Rize, ve Varšavě, v San Francisku, vloni na festivalu v Soči. Babí léto, poslední velice úspěšný film, získal čtyři ceny Českého lva v roce 2001. A slavný dokumentární film Obec B získal ocenění na filmovém festivalu v Karlových Varech.

Pokud byste se zajímali, o jaké prostředky jde, které prostředky na to rada rozděluje, jde o autorské copyrighty z tzv. státních filmů. Jsou to filmy, které byly natočeny v době, kdy Česká kinematografie byla státním podnikem.

Všichni, kteří byli navrženi, se osvědčili v práci již během dvou volebních období předcházejících.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru kultury Pavlu Dostálovi. Hlásí se pan poslanec Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych, aby pan ministr nebo předseda volební komise nám objasnili jednu nesrovnalost. V seznamu, který má k dispozici předseda volební komise a který byl také rozdán na poslanecké kluby, který zde byl přečten, figuruje jakási Anna Müllerová, nicméně v příloze figuruje Alena Müllerová, což je dramaturgyně České televize a představitelka Sdružení Česká televize, věc veřejná. Chtěl bych vědět, zda jde o stejné osoby, nebo paní Anna Müllerová je někdo úplně jiný.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Plevovi. Upřesní to ministr kultury Pavel Dostál.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Jedná se o paní Alenu Müllerovou z České televize. Paní Alenu Müllerovou podle nominace zřejmě navrhl buď FITES, nebo některý tvůrčí filmový svaz.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za toto upřesnění. Doufám, že volební lístky jsou v tomto směru v pořádku. Pan předseda volební komise říká, že ano.

Další přihlášky do rozpravy nemám, takže rozpravu končím. Měli bychom rozhodnout o návrhu, že volba bude tajná.

 

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 203. Ptám se, kdo souhlasí s tím, aby volba byla tajná. Děkuji. Kdo je proti?

Hlasování skončilo - pro tajnou volbu se vyslovilo 147, proti byli 4. Návrh byl přijat.

 

Nyní bychom měli přerušit projednávání tohoto bodu.

 

Můžeme přistoupit k projednání dalšího bodu, kterým je

 

59.
Návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce
viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu

 

Připomínám, že viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu jmenuje prezident republiky na návrh Poslanecké sněmovny. Hovoří o tom článek 97 naší ústavy.

Opět prosím, aby se slova ujal předseda volební komise pan poslanec Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Dne 7. července tohoto roku skončilo funkční období viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. 15. října tohoto roku zaslal prezident republiky Václav Havel dopis předsedovi Poslanecké sněmovny Lubomírovi Zaorálkovi, ve kterém sděluje, že se neztotožnil s návrhem na jmenování Františka Brožíka do funkce viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, tak jak jej navrhla předchozí sněmovna, a že očekává nový návrh Poslanecké sněmovny na obsazení této funkce. Proto byl tento bod zařazen na pořad 8. schůze Poslanecké sněmovny. Jedná se tedy o volbu kandidáta na jmenování do funkce viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu.

Návrh Poslanecké sněmovny bude předložen prezidentu republiky, který podle ústavy jmenuje viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Složením slibu do rukou prezidenta republiky se pak viceprezident Nejvyššího kontrolního úřadu ujme své funkce na devět let.

Ve stanovené lhůtě jsme obdrželi od poslaneckých klubů tyto návrhy: Oto Lipovský, KDU-ČSL, Dušan Tešnar, ČSSD. Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům dne 15. listopadu letošního roku.

Nyní bych Poslaneckou sněmovnu chtěl seznámit s návrhem volební komise na způsob hlasování. Toto hlasování je poněkud netypické. Nejedná se o klasickou volbu, ale o návrh Poslanecké sněmovny, kterým tato předkládá kandidáta na jmenování prezidentu republiky. Způsob hlasování zvláštní zákon nestanoví.

Navrhuji tajnou volbu po projednání ve volební komisi a obdobnou proceduru, jaká proběhla na 49. schůzi Poslanecké sněmovny při hlasování o návrhu na jmenování prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. To znamená, že pokud nebude zvolen kandidát na jmenování do funkce viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, volební komise navrhuje následující postup. Zařadit do pořadu právě probíhající schůze Poslanecké sněmovny totožný nový bod, ve kterém by Poslanecká sněmovna rozhodla opět mezi navrženými kandidáty z předchozího hlasování. Po vyhlášení výsledků hlasování jsem připraven tento procedurální návrh přednést za okolností, které jsem uvedl, tedy pokud by nebyl zvolen žádný z navrhovaných kandidátů.

Nyní bych vás poprosil, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu, a to jednak k navrženým kandidátům, dále pak k návrhu na tajné hlasování a k návrhu volební komise na další postup v případě nezvolení kandidáta na jmenování do funkce viceprezidenta NKÚ.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane předsedo. Rozpravu otevírám, ale nejsem si zcela jist, že je nezbytné v tuto chvíli předjímat neúspěch v prvním hlasování, případně tajném. Myslím, že se k tomu můžeme vrátit zítra. Nic proti vašemu postupu nenamítám, ale bylo by to výrazem rezignace. Postup volební komise je určitě správný, ale předpokládejme, že někoho zvolíme. Nestane-li se tak, tak to zařadíme.

Hlásíte se o slovo, máte ho mít.

 

Poslanec Pavel Hojda: Tento návrh přijímám. Samozřejmě je možné to projednat při nově otevíraném bodu, při novém projednání v případě pro novou volbu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Děkuji a otevírám rozpravu k navrženým kandidátům. Do rozpravy se nikdo nehlásí, takže rozpravu končím.

Hlasováním rozhodneme o návrhu volební komise na tajné hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 204. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 150, proti byli 2 poslanci. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP