(11.40 hodin)

Ministr obrany ČR Jaroslav Tvrdík Vážená paní předsedající, poslankyně, poslanci, opět na základě článku 43 odst. 6 Ústavy České republiky překládám materiál Doplnění plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj v roce 2002.

Předložený materiál obsahuje základní informaci o nové výcvikové aktivitě realizované na základě tzv. pražské iniciativy spočívající ve výstavbě společných aliančních kapacit v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení. Cílem cvičení bylo procvičit otázky činnosti aliančního zásahu a týmu pro jaderné, biologické a chemické události. Cvičení se uskutečnilo v areálu první výcvikové základny chemického vojska. Na cvičení potom navazovala společná alianční ukázka pražské iniciativy v rámci vrcholného zasedání hlav států a vlád členských zemí Aliance v Kongresovém centru v Praze ve dnech 21. a 22. listopadu 2002.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Doplnění plánu projednal výbor pro obranu a bezpečnost, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 137/1. Prosím, aby se i v tomto případě ujal slova pan poslanec Petr Ibl místo chybějícího poslance Miloše Titze.

 

Poslanec Petr Ibl: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, informace, která zazněla z úst předkladatele, si myslím, že byla dostatečná, a já bych pouze seznámil s usnesením, které bylo přijato 21. listopadu ve výboru pro obranu a bezpečnost k Doplnění plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj v roce 2002.

Po odůvodnění náměstka ministra obrany Ing. Škopka, zpravodajské zprávě poslance Miloše Titze a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby Doplnění plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj v roce 2002, sněmovní tisk 137, vzala na vědomí.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Nemám žádnou písemnou přihlášku, ale z místa se hlásí pan poslanec Exner. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, páni ministři, dámy a pánové, mám prosbu na ministra obrany a jeho tým, až bude sestavovat další zprávu, jestli by mohl neprznit český jazyk. Dovolím si přečíst jednu větu: Bude představovat cvičení mobilního a realizačního zásahového týmu pro - teď to kousek přečtu anglicky - nuclear, biological and chemical, v závorce NPC, události atd. Snad bychom uměli říct tato slova i česky a v závorce bychom mohli uvést anglický ekvivalent. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se, zda se hlásí někdo další do všeobecné rozpravy. Nevidím nikoho přihlášeného, a proto všeobecnou rozpravu končím.

Ptám se, zda chtějí pan ministr či pan zpravodaj mít závěrečné slovo ke všeobecné rozpravě. Určitě ne.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Nemám žádnou přihlášku a táži se, zda se někdo chce z místa přihlásit. Nechce. Končím tedy podrobnou rozpravu.

Prosím pana zpravodaje, aby mě sledoval. Byl přednesen pouze jeden návrh na usnesení, a to návrh výboru pro obranu a bezpečnost, který tady pan zpravodaj přečetl. Pokusím se zavolat všechny, kdo budou chtít hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 155 ze 146 přítomných poslanců 98 hlasovalo pro návrh, proti návrhu hlasovalo 7. Usnesení bylo přijato.

 

Končím tento bod.

 

Dalším bodem našeho schváleného programu je

 

77.
Doplnění plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády České republiky
se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj v roce 2002
/sněmovní tisk 138/

 

Prosím, aby tento tisk uvedl pan ministr Jaroslav Tvrdík.

 

Ministr obrany ČR Jaroslav Tvrdík Vážená paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, opět na základě článku 43 odst. 6 Ústavy České republiky předkládám materiál Doplnění plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj v roce 2002.

V souvislosti s přípravou zajištění bezpečnosti ve vzdušném prostoru při summitu Severoatlantické aliance, ve vzdušném prostoru České republiky, vznikla nutnost praktického ověřování zpracovaných operačních plánů a postupů použití sil a prostředků vzdušných sil Armády České republiky a posilových leteckých prostředků poskytnutých vládou Spojených států amerických. Prosím o projednání uvedeného materiálu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Doplnění plánu projednal výbor pro obranu a bezpečnost, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 138/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pan poslanec Ibl.

 

Poslanec Petr Ibl: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, seznámím vás s usnesením výboru pro obranu a bezpečnost, které bylo přijato 21. listopadu letošního roku k Doplnění plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj v roce 2002.

Po odůvodnění náměstka ministra obrany Ing. Škopka, zpravodajské zprávě poslance Miloše Titze a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby Doplnění plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj v roce 2002, sněmovní tisk 138, vzala na vědomí.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se, zda se někdo z místa hlásí do všeobecné rozpravy k tomuto bodu. Není tomu tak. Končím všeobecnou rozpravu.

Přistoupíme k podrobné rozpravě, do které rovněž nemám žádnou přihlášku, takže i podrobnou rozpravu končím.

Prosím pana zpravodaje, aby mě sledoval. Padl jenom jeden jediný návrh, a to návrh usnesení výboru pro obranu a bezpečnost, který jsme obdrželi jako sněmovní tisk 138/1 a který zde pan zpravodaj přednesl. Pokusím se přizvat všechny, kteří budou chtít hlasovat o tomto návrhu.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 156 z přítomných 151 poslanců 90 hlasovalo pro návrh, proti návrhu 32. Usnesení bylo přijato.

 

Končím tento bod.

 

Posledním bodem našeho dopoledního jednání je

 

92.
Výroční finanční zprávy politických stran a politických hnutí
za rok 1999, 2000 a 2001 - doplnění

 

K tomuto bodu jsme obdrželi usnesení rozpočtového výboru č. 101 z jeho 7. schůze dne 20. listopadu tohoto roku. Prosím zpravodaje výboru poslance Antonína Macháčka, aby předložené usnesení uvedl. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, výročními finančními zprávami politických stran a politických hnutí se Poslanecká sněmovna již zabývala jednou, a sice v oficiálním termínu, který je stanoven pro podávání výročních finančních zpráv, tj. k 1. dubnu. Po tomto termínu obdržela Poslanecká sněmovna doplněné finanční výroční zprávy od dalších sedmi politických subjektů.

Těmito zprávami se zabýval podvýbor pro kontrolu po svém ustavení v Poslanecké sněmovně. Po konstatování, že tyto předložené doplněné výroční finanční zprávy jsou z hlediska zákona úplné, předložil své zjištění rozpočtovému výboru, který přijal usnesení, které vám bylo rozdáno na lavice. Já jako zpravodaj mohu pouze konstatovat, že v tuto chvíli lze přijmout doporučující návrh rozpočtového výboru vůči Poslanecké sněmovně.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Vidím, že ani z místa se nikdo do všeobecné rozpravy nehlásí. Končím tedy všeobecnou rozpravu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP