(10.50 hodin)
(pokračuje Dostál)

Takže - tato záležitost se zřejmě může diskutovat ve výboru, ale nedomnívám se, že by tento zákon měl novelizovat obchodní zákoník. To se nedomnívám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu ministrovi. Kdo se dál hlásí do obecné rozpravy? Nikdo. Obecnou rozpravu tedy končím.

Nebylo navrženo ani vrácení, ani zamítnutí. Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a stálé komisi Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky. Má někdo jiný návrh? Nemá.

Přikročíme k hlasování. Já vás odhlásím. Nebudu přivolávat kolegy z kuloárů. Prosím, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami. Přikročíme k hlasování hned, jak nás bude třetina.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 52. Kdo je pro přikázání těmto dvěma orgánům Poslanecké sněmovny? Kdo je proti?

Z přítomných 98 pro návrh 96, proti nikdo. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodajovi.

 

Budeme pokračovat dále bodem 16. Tím je

 

16.
Vládní návrh zákona o přijetí rámcového úvěru Českou republikou
od Evropské investiční banky na financování odstraňování povodňových škod z roku 2002
/sněmovní tisk 101/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení.

Návrh uvede ministr financí Bohuslav Sobotka.

Volám, volám ministra financí. Dokáži si představit, že zalepuje díru ve státní pokladně, ale přesto si myslím, že by bylo lepší, kdyby byl zde ve sněmovně.

Slovo má pan ministr financí Bohuslav Sobotka.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych Poslanecké sněmovně předložil návrh zákona jménem vlády České republiky o přijetí rámcového úvěru Českou republikou od Evropské investiční banky na financování odstraňování povodňových škod z roku 2002.

V souvislosti s povodněmi, ke kterým došlo v České republice v srpnu letošního roku, navrhuje vláda doplnění zdrojů pro krytí povodňových škod úvěrem. Tento úvěr, poskytnutí a převzetí tohoto úvěru, vychází z celkové koncepce vlády na krytí povodňových škod v rámci veřejných rozpočtů v roce 2003, s tím, že přijetí tohoto úvěru tvoří podstatnou část finančního rozvrhu právě pro pokrývání těchto povodňových škod.

Celkový finanční rozvrh je uveden v rámci návrhu zákona o státním rozpočtu, v rámci jeho předkládací zprávy. Je to návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2003.

České republice nabídly úvěr na financování odstraňování povodňových škod následující instituce: Evropská investiční banka, Rozvojová banka Rady Evropy a Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Podrobné porovnání nabídek těchto bank je v příloze č. 1 tohoto sněmovního tisku.

Při porovnání nabídek uvedených bank vláda a Ministerstvo financí usoudily, že nejzajímavější a nejvýhodnější podmínky pro Českou republiku nabídla a poskytuje Evropská investiční banka.

Zákon číslo 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, v § 2 umožňuje vládě financovat činnosti, kterými zajišťuje funkce státu, pouze prostřednictvím státního rozpočtu a národního fondu, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak. Z tohoto důvodu se Parlamentu předkládá ke schválení návrh zákona o přijetí úvěru na financování odstraňování povodňových škod z roku 2002.

Usnesením č. 862 ze dne 8. září letošního roku - toto usnesení je uvedeno v příloze č. 2 - vzala vláda nabídku úvěru od Evropské investiční banky na vědomí a uložila ministru financí předložit vládě návrh zákona o přijetí rámcového úvěru na financování likvidace povodňových škod.

Tento návrh zákona byl vládou schválen 21. října letošního roku usnesením č. 1031, které tvoří přílohu č. 3. Vláda navrhuje přijetí rámcového úvěru ve výši korunového ekvivalentu 400 mil. eur, tj. cca 12 mld. korun při kursu 30 korun k euru.

Poskytnutí úvěru České republice na odstraňování povodňových škod a základní parametry úvěru byly schváleny Radou ředitelů Evropské investiční banky v září letošního roku. V souladu s tímto rozhodnutím pak Evropská investiční banka nabídla České republice úvěr s těmito parametry: doba splatnosti 30 let, odklad splátek 7 let, možnost čerpání úvěru v korunách, možnost retrofinancování a možnost financování projektů z úvěrových prostředků až do výše 100 procent nákladů na projekt. Pokud Česká republika nevyčerpá celou částku úvěru, nebudou ze strany Evropské investiční banky aplikovány žádné poplatky či sankce.

Jde o úvěr rámcový. To znamená, že ve smlouvě bude obsažena pouze rámcová definice projektů, s tím, že jednotlivé dílčí projekty v rámci vybraných programů bude možné identifikovat postupně, podle připravenosti České republiky.

Při čerpání úvěru v korunách, které se jednoznačně předpokládá, se aplikuje pohyblivá úroková sazba vázaná na PRIBOR, vyhlašovaná čtvrtletně Evropskou investiční bankou.

Úvěrové smlouvy České republiky s EIB stanovují maximální hranici pro úrokovou sazbu 25 bazických bodů nad PRIBOR. Standardní aplikovaná úroková sazba EIB se ovšem aktuálně pohybuje těsně pod Priborem. Pro tuto povodňovou půjčku Evropská investiční banka přislíbila mimořádné zvýhodnění oproti standardním úrokovým sazbám ve výši 18 bazických bodů ročně.

Celková zátěž pro státní rozpočet bude představovat splátky jistiny od roku 2009 do roku 2032, celkem 400 mil. eur, tj. 12 mld. korun, plus úroky z aktuální dlužné částky. Úroky se hradí od prvního čerpání až do splacení poslední splátky jistiny. Celková výše úroků, které budou uhrazeny do roku 2032, se podle odhadu bude pohybovat v rozmezí 7,2 až 8,4 mld. korun, tj. 240 až 280 mil. eur. Splátky jistiny a splátky úroků budou hrazeny z kapitoly 396 státního rozpočtu - Státní dluh.

Na základě rozhodnutí pracovní skupiny pod vedením prvního náměstka ministra financí vytvořené v návaznosti na usnesení vlády č. 862 z letošního roku byl vymezen blok sedmi programů obnovy majetku po povodních v roce 2002, a to v sektoru energetické, dopravní a vodohospodářské infrastruktury, vodních děl a vodních toků. Tyto programy spadají do kompetence resortu dopravy a spojů, zemědělství, životního prostředí, průmyslu a obchodu a Ministerstva pro místní rozvoj.

Celkové náklady na blok těchto sedmi programů budou činit celkem 21 miliard korun. Evropská investiční banka by na ně měla poskytnout částku 12 miliard korun.

Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, v návrhu systému financování programu obnovy majetku po povodních 2002 v sektoru energetické, dopravní a vodohospodářské infrastruktury, vodních děl a vodních toků, který je přílohou č. 2 tohoto sněmovního tisku, je návrh alokace rámcového úvěru na jednotlivé programy. Podle tohoto návrhu by úvěrové prostředky měly být použity zejména na obnovu pražského metra, obnovu čistíren odpadních vod a kanalizací, obnovu dopravní infrastruktury ve vlastnictví státu a obcí, obnovu státního vodohospodářského majetku a obnovu energetických liniových staveb.

Evropská investiční banka zaslala České republice návrh smlouvy o rámcovém úvěru na odstraňování povodňových škod v říjnu roku 2002. V současné době probíhá jednání o textu smlouvy.

Návrh obsahuje některá nová ustanovení oproti čtyřem úvěrovým smlouvám, které Česká republika s Evropskou investiční bankou již uzavřela. To jsou smlouvy o úvěrech na projekt české dálnice B, výstavba kampusu Masarykovy univerzity v Brně, prevence před povodněmi a smlouva na financování plzeňského obchvatu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP