(9.10 hodin)
(pokračuje Gross)

Čili i tyto věci směřují, myslím si, k tomu, co dlouhodobě Poslanecká sněmovna proklamuje jako věc, která je správná.

Navrhovaná úprava rovněž sleduje snížit v maximální možné míře zatížení fyzické osoby při předkládání veřejných listin - a v tomto případě rodných, oddacích a úmrtních listů -když údaje o skutečnostech, které doklady dosvědčují, to je o narození, uzavření manželství a úmrtí, má k dispozici matriční úřad, kterému mají být tyto doklady předloženy.

Z uvedených důvodů, především tedy z toho prvního, tj. uvedení do souladu se zákonem o rodině, navrhuji, aby Poslanecká sněmovna vyslovila vůli s tímto zákonem vyslovit souhlas již v rámci prvého čtení, pokud samozřejmě procedurálně to bude zde Poslaneckou sněmovnou umožněno.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan kolega Stanislav Křeček.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové, jak už řekl pan předkladatel nebo zástupce předkladatele pan ministr Gross, jde o výlučně technickou normu, která nemá absolutně žádný politický obsah. Dílem se v podstatné části nebo ve všech bodech zákona termín "pověřený úřad" nahrazuje slovy "úřad s rozšířenou působností". V dalších částech pak se reaguje na již přijatý zákon, o kterém se pan ministr zmínil a podle kterého musíme zákon o matrikách upravit. Jde tedy o technickou normu, která navazuje na již přijaté zákony.

Já tedy doporučuji, aby byl ve zkráceném znění přijat. V podrobné rozpravě, do které se tímto hlásím, bych navrhl dvě drobné změny, které jsou ve prospěch zákona - opravy, v podstatě technické změny, které jsou dohodnuty s předkladatelem.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, na jejímž úvodu vám všem sděluji, že jsem obdržel seznam s podpisy 50 kolegyň a kolegů, kteří podávají veto proti návrhu na zkrácené projednávání podle § 90 odst. 2 u tohoto sněmovního tisku.

Kdo se hlásí do obecné rozpravy? Pan kolega Bratský.

 

Poslanec Petr Bratský: Dobré ráno. Vážený pane předsedající, páni ministři, kolegyně, kolegové, z pověření našeho klubu bych řekl jenom tři krátké poznámky ke třem paragrafům, které by podle našeho soudu měly nebo mohly doznat změn. Jinak v zásadě po politické stránce ani po jiné absolutně nemáme žádný problém.

Upozorním jen na § 9, kdy v odstavci 2 je "ověření dovednosti ovládání výpočetní techniky". My se domníváme, že by tam mělo být "přiměřené znalosti", protože slovo "dovednosti" by mohlo znamenat, že by matrikáři měli mít i jiné znalosti, než které potřebují k výkonu své činnosti. A v podstatě je to trošku nejasné.

Potom se domníváme, že v § 33, kdy je třeba mít stoprocentní jistotu, aby nedošlo ke vzniku více manželství, by mělo být z těch odstavců vysunuto ustanovení e). Mělo by tam být jen a) až d). V návrhu je a) až e). Na základě zkušeností z obecních úřadů se domníváme, že ta hrozba možnosti vzniku dvou manželství by mohla býti. Skutečně se domníváme, že to e) by bylo třeba vyřadit.

A potom v § 14 - protože jsme dostali několik připomínek i od různých občanských sdružení - se domníváme, že by skutečně rodiče měli býti upřednostněni při narození dítěte a měli by být předřazeni oznámení lékařů z míst, kde se dítě narodilo.

Proto vznikl návrh na to, aby v podstatě byl zákon ve druhém čtení upraven v několika věcech. Proto jsme použili právě práva podpisu 50 členů sněmovny k tomu, abychom mohli ještě tyto drobné úpravy provést.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo další se hlásí do obecné rozpravy? Obecnou rozpravu končím.

Vzhledem k písemnému vetu nebudeme rozhodovat o projednávání tohoto návrhu podle § 90 odst. 2. A vzhledem k tomu, že nezazněl návrh na vrácení ani na zamítnutí, mohli bychom se zabývat návrhem na přikázání.

Ještě předtím dám možnost vystoupit se závěrečným slovem panu ministrovi, respektive panu zpravodaji.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Pane předsedající, já samozřejmě respektuji minoritní veto, které zaznělo, ale přiznám se, že mě trošku zaskočilo. Vy jste mezitím uzavřel rozpravu, takže bych asi v tuto chvíli buďto poprosil - (Předsedající: Ano, vím, kam míříte.) - o její znovuotevření, abychom mohli zkrátit patřičně lhůty.

Skutečně bychom se měli snažit stihnout termín 1. 1. příštího roku, aby lidé, kteří budou uzavírat sňatek krátce po Novém roce, nebyli tlačeni do pozice, že nebudou moci "požívat" těch výhod, které jsme jim vlastně již dali zákonem o rodině, to znamená tím zjednodušeným způsobem uzavírání manželství mimo své obvody nebo správní obvody matričních úřadů.

Asi nejjednodušší by bylo, kdybyste nechal hlasovat o znovuotevření rozpravy, pokud se shodneme na tom, že já nemohu otevřít rozpravu, neboť jsem předkladatel.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já už vás mám tak přečteného, pane ministře, že jsem přesně věděl, proč vystupujete.

Já prohlašuji vaše vystoupení za znovuotevření rozpravy k tomuto bodu a dokonce vám, jako navrhovateli, coby poslanci dávám možnost přednést návrh na zkrácení lhůty k projednávání. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Jestli mohu, jako poslanec podávám návrh na pětidenní lhůtu, s tím, že i tady, samozřejmě, zůstává "možnost" -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: O 25? Ano?

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Ano, na pět dnů, pokud kolegové z ODS, kteří předložili ten návrh, nebudou chtít delší lhůtu. Byl bych totiž nerad, kdybychom se pak dočkali toho, že při zařazování bodu, který budeme muset zařadit, dojde k vetování tohoto návrhu.

Chtěl bych to tedy pojmout konsensuálně. Pokud nikdo nebude nic namítat proti pětidenní lhůtě, navrhuji pětidenní lhůtu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Byla tedy znovu otevřena rozprava. V rozpravě zazněl návrh na zkrácení lhůty na pět dnů.

Prosím, pan kolega Bratský.

 

Poslanec Petr Bratský: Vzhledem k tomu, že se jedná o tři drobné úpravy, se domníváme, že tato lhůta postačuje k tomu, abychom je mohli provést. Samozřejmě.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Kdo další se hlásí do rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, rozpravu tedy končím. Přikročíme k hlasování.

Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání petičnímu výboru. Chci se zeptat, zda má někdo jiný návrh. Jiný návrh nevidím, proto tedy přikročíme k hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 37. Kdo je pro, aby tento návrh byl předložen k přikázání petičnímu výboru? Kdo je proti?

Z přítomných 140 pro návrh 131, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na zkrácení lhůty, a to na pět dnů.

Zahájil jsem hlasování číslo 38. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 147 pro návrh 138, proti 3. Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP