(18.10 hodin)
(pokračuje Gross)

To je jedna linie, které se věnujeme, vztah k registrovaným či registraci žádajícím sdružením a politickým stranám. Myslím, že se nedělá málo. Nikdy v minulosti nebylo tolik věcí podáváno buď Nejvyššímu soudu, nebo námi iniciovaných neregistrací.

Pak je tady druhý nástroj, o kterém hovořila paní místopředsedkyně Němcová, to je nástroj policejní. Nástroj policejní lze používat v okamžiku, kdy se snažíme "monitorovat" extremistickou scénu. Specialisté z protiextremistických oddělení Policie ČR pracují poměrně dobře a v poslední době se spolupráce s BIS velmi výrazně zlepšila a dochází k výměně poznatků, které se týkají konkrétních osob, případně organizací, které vyvíjejí činnost, na kterou se policie zaměřuje.

Já bych tady snad upozornil na to, že to není tak dlouho, co jsme zaznamenali poměrně velký úspěch, kdy se velmi výrazně zvýšila naše aktivita proti nejrůznějším koncertům, které sloužily nejen ke konkrétní propagaci, ale do určité míry i k získávání prostředků pro takovou extremistickou scénu. Situace je taková, že od 25. srpna 2001 do současnosti se na území České republiky díky tomuto postupu nekonal žádný zmiňovaný koncert skinheadských skupin se zahraniční účastí, jak se to stávalo někdy v minulosti. V říjnu 2002 bylo vzneseno obvinění proti devíti osobám z řad organizátorů těchto koncertů pro podporu a propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů. Bylo zajištěno při domovních prohlídkách obrovské množství propagačních materiálů, nášivek, brožur a CD, které toto hnutí podporují.

Jsou zde tedy akce úspěšné, ale jsou zde i věci, se kterými ani já nemohu být spokojen.

Pokud jde o trestné činy a záležitost kvalifikace motivů, tady je to vždy poměrně obtížné, neboť ministr vnitra nemůže zasahovat do trestního řízení, a pokud jsou někde pochybnosti o tom, jestli konkrétní policejní orgán se dostatečně zabýval motivem, to znamená kvalifikací, že jde o trestný čin s rasovým motivem, tak tady je třeba se podívat na náš právní řád, který v tomto směru klade důraz nikoli na ministra vnitra, který v tomto směru nesmí vyvíjet žádnou činnost, ale na dozorujícího státního zástupce. To, co se snažíme dělat my a co Ministerstvo vnitra dělat může, je po linii "vzdělávání", po linii metodického vedení. Tam se snažíme, a myslím, že se to v poslední době docela daří, aby policisté, pokud je nějaká pochybnost, se snažili věnovat dostatek energie prokázání rasového motivu při nejrůznějších trestných činech. Jestli se to vždy všude daří, nebo nedaří, je věc, kterou musíme sledovat s delším časovým odstupem. Konkrétní odpovědnost má dozorující státní zástupce, aby vydal příslušný pokyn, neboť po novele trestního řádu je vlastně on autoritou, která může, nebo dokonce musí jednotlivé úkony činit, respektive nařizovat.

Poslední věc, o které bych se zmínil, je levicová radikální scéna. Myslím, že tady platí totéž. Organizačně je to uděláno tak - jak u policie, tak u Bezpečnostní informační služby - že ne stejní lidé se věnují pravicové extremistické scéně a levicové extremistické scéně. Jsou organizačně odděleni tak, aby měli dostatek času se věnovat specifikám jednotlivých organizací, jednotlivých směrů. Prakticky je to ale totéž. Pravdou je, že u levicových extremistů, alespoň myslím, že to tak je, není motivem nejzávažnější trestná činnost, jako jsou třeba vraždy nebo pokus o vraždu, ale na druhé straně je pod rouškou těchto hnutí pácháno možná větší množství trestných činů při nejrůznějších hromadných akcích, kde dochází nejen k porušování veřejného pořádku a páchání přestupků, ale ve velké míře i k trestným činům nejrůznějšího charakteru, např. poškozování cizí věci, případně může jít o útok na veřejného činitele a podobně.

Co se týče summitu NATO, o kterém paní místopředsedkyně hovořila, tady si myslím, že jsme dostatečně připraveni. Bude záležet na schopnosti dostatečně prokazovat případné trestné činy. Chtěl bych využít této příležitosti k tomu, abych ještě jednou poděkoval sněmovně - byť to byla minulá - za to, že nám pomohla přijmout novelu shromažďovacího zákona, která dává povinnost v případě zákroku Policie České republiky odmaskovat se, respektive zabránit každému konání, které ztěžuje identifikaci, což právě v minulosti bylo problémem u levicových extremistických skupin. My jsme věděli, že byl spáchán trestný čin, ale nebyli jsme schopni konkrétní osobě prokázat, že to byla právě osoba XY, která trestný čin spáchala, protože měla na obličeji šátek, plynovou masku nebo něco podobného. Nyní by situace měla být o něco lepší. Uvidíme, jak se to v praxi osvědčí. Policie je připravena tuto novou právní úpravu už při summitu NATO velmi výrazně využívat. Doufám, že to bude lepší, že nám to pomůže v konkrétním shromažďování důkazů proti konkrétním osobám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře, za opravdu seriózní odpověď. Jsem ráda, že jste zmínil obě skupiny, které nás trápí, a to jak pravicové, tak levicové extremisty. Myslím, že jste se velmi seriózně pokusil shrnout, co stojí za námi nebo co je naopak před námi.

Přesto se vás nyní zeptám spíše na váš názor. Myslíte si, že opravdu třeba, porovnáme-li pravicový a levicový extremismus, jsou v české společnosti a českou policií postihovány stejně tyto dva druhy? Například má-li někdo tričko s portrétem Adolfa Hitlera a hákovým křížem, bezpochyby je to nositel nějakého typu extremismu a může za to být stíhán. Jsou stejným způsoben stíháni ti, kteří vyrazí do ulic a mají na prsou například portrét Che Guevary, rudou hvězdu či srp a kladivo?

Děkuji vám.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: To je těžké, paní místopředsedkyně. My těmito věcmi policii vlastně nutíme, aby dělala ve své podstatě politiku a trochu politologii. Je to obrovský problém, protože při každém trestním řízení v této věci všechno stojí na znaleckých posudcích, jestli ten či onen symbol, například zdvižená pravice, znamená nacistický pozdrav, nebo - tak jak tvrdí ten, kdo se toho dopustil - ukazuje, kolik je v zimě sněhu na Šumavě. To je prostě problém prokázat, že tu či onu konkrétní věc lze klasifikovat jako propagaci příslušného hnutí.

Já si myslím, paní místopředsedkyně, že je to prostě tak, že více pravicově demokraticky smýšlející poslanci budou mít vždy pocit, že se spíše malinko přimhuřují oči nad levicovými extremisty. Kdybych tuto interpelaci dostával od komunistického poslance - a je to demokraticky zvolený poslanec v tomto Parlamentu - tak mi bude vyčítat, že policie přivírá oči nad tím, že někdo má na přezce hákový kříž nebo něco podobného.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP