(15.50 hodin)
(pokračuje Doktor)

S lítostí konstatuji rozpor těchto dvou materiálů, přestože vznikaly ve stejné době a na půdě naprosto stejné instituce. Rozdíl v řádu miliard vede k určité formě podezření, kde je možno na některé přílohy návrhu zákona o státním rozpočtu pohlížet jako na pouhopouhé formální plnění povinnosti.

Vážené dámy a pánové, dovolte mi několik slov závěrem.

Je nepochybné, že se úřadující vláda České republiky i její ministr financí nacházejí ve velmi složité situaci. Manévrovací prostor rétorických cvičení obhajujících předložený návrh státního rozpočtu jí omezuje jeden základní fakt: vláda předchozí byla totiž rovněž vládou sociální demokracie. Základní parametry návrhu státního rozpočtu na rok 2003 a skutečný schodek jsou jen a jen důsledkem jejích vlastních rozhodnutí. Až budou opět padat magická čísla ztráty České konsolidační agentury za rok 2001, 2002, 2003, připomeňte prosím kauzu IPB, zdravotních pojišťoven, revitalizačních agentur a podobných projektů. Až budou padat srovnání z deklarovaných schodků minulých rozpočtů s dosaženými skutečnostmi, zkuste si připomenout laciné triky - tu kampeličkářům, tu zemědělcům na sucha, mokra i hlodavce. Těžko pod takovými návrhy zákonů budete hledat hlasy ODS. Rádoby štědrá sociální politika má zřetelně své meze. Logicky je ale každý spatřujeme někde jinde. Nepochybně však má jediný účet, který budeme muset zaplatit bez rozdílu všichni. Na historicky neopakovatelné schodky plánované touto vládou není možné pohlížet s důvěrou.

Dovolte, abych použil jeden příměr. Vladimír Špidla odbýval pochybnosti o stabilitě vlády a její schopnosti prosadit své záměry příměrem s dobrodružnou výpravou. Jeho slova - a teď se pokusím o doslovnou citaci: "U mnoha dobrodružných výprav, objevitelských cest nebyl prvořadou a nejdůležitější podmínkou k dosažení úspěchu a cíle materiální dostatek, silné finanční zázemí objevitelů; daleko větší význam měl silný motiv a vnitřní síla." - nechci cynicky a krátkozrace pitvat či spekulovat o soudržnosti vlády koalice.

Mne trápí účet - účet, který zaplatíme všichni. Za vaši dobrodružnou cestu, pane premiére, za dobrodružnou cestu, na kterou ovšem my všichni s vámi nechceme. Skončí-li funkční období této vlády opravdu až v roce 2006, bude totiž činit státní dluh České republiky jeden bilion devadesát miliard korun.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců klubu ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče.

Kolegyně a kolegové, dovolte, abych vám oznámil, že naše jednání navštívila stálá delegace Národní rady Slovenské republiky do Parlamentního shromáždění, a to v čele s vedoucím delegace panem Jozefem Banášem, a dovolte, abych je mezi námi přivítal. (Potlesk.)

Prosím, nicméně to je tak vše, kolegové ze Slovenska, co uvidíte, neboť v tuto chvíli vyhlásím přestávku našeho jednání do 16 hodin, neboť v 16 hodin začíná čas, který je určen na ústní interpelace na vládu České republiky a předsedu vlády České republiky.

Budeme tedy pokračovat v našem jednání v 16 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 15.54 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP