(12.40 hodin)
(pokračuje Klaus)

Spolu s kolegy Kocourkem a Tlustým jsme připravili jednu verzi takového zákona, kterou jsme nazvali ústavní zákon o rozpočtové kázni. Jeho paragrafové znění mám zde k dispozici a toto znění vám v nejbližších hodinách či dnech všem předložíme.

Základní myšlenkou tohoto nového návrhu zákona je nová úprava vztahů vlády a Parlamentu, formulace zásad rozpočtové kázně, návrh na pravidelné, tedy každoroční vytváření nového dokumentu nazvaného Zpráva o rozpočtové strategii vlády, která bude mít pětiletý charakter, odlišení tří tzv. rozpočtových režimů lišících se velikostí rozpočtového deficitu, vymezení specifik schvalování rozpočtu v jednotlivých těchto režimech lišících se velikostí kvora potřebného ke schválení rozpočtu. Patří tam i změněné podmínky schvalování státního závěrečného účtu a vyvozování odpovědnosti z debaty a kvality státního závěrečného účtu.

Ve stručnosti bych řekl jedině to, že jádrem návrhu je zvyšování kvora potřebného pro schválení rozpočtu při vyšší hodnotě deficitu od nadpoloviční většiny přítomných poslanců přes nadpoloviční většinu všech poslanců až k třípětinové většině všech poslanců. Myšlenka je to prostá, její logika a zdůvodnění jsou jistě více než srozumitelné. Čím více vláda zadluží stát a budoucí daňové poplatníky, tím větší míru podpory musí nalézt ve sněmovně.

Chtěl bych zdůraznit to, že z původní, daleko košatější verze návrhu tohoto zákona jsme vědomě ubrali celou řadu dalších věcí, které by mohly být označovány dnešní vládní koalicí za ideologické. Proto jsme vyškrtli všechny další podmínky typu zvyšování tempa růstu výdajů, zvyšování míry přerozdělování a podobně, abychom se dostali k jasným podmínkám, které nikdo nemůže osočit z ideologické námitky, jestli chceme mít rozpočty větší, nebo menší.

Plně věřím tomu, že tuto naši myšlenku sněmovna na rozdíl od tohoto návrhu rozpočtu podpoří. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Václavu Klausovi. Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že dnešní odpoledne je, co se týká rozložení v čase, jednacím řádem poměrně přesně definované, to znamená, že v 16 hodin skončí rozprava a začnou odpovědi na ústní interpelace na premiéra a potom na jednotlivé ministry, a vzhledem k tomu, že v polední přestávce musí také zasedat organizační výbor, domnívám se, že bude dobře, když v tuto chvíli obecnou rozpravu přeruším, vyhlásím přestávku na oběd, svolám organizační výbor na 12.55 a budu konstatovat, že odpolední jednání začne ve 14 hodin. Jako první vystoupí pan poslanec Svatomír Recman.

Přeji dobrou chuť. Organizační výbor ve 12.55 hodin v místnosti č. 106.

 

(Jednání přerušeno ve 12.45 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP