(9.20 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Jiné návrhy na změny nebo doplnění pořadu nejsou. Rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích v tom pořadí, v jakém byly podány.

Návrh, který byl podán panem poslancem Vidímem, je na to, abychom zařadili bod Usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu k pobytu cizích vojsk na území České republiky. Jako další bod bychom projednali zákon o pobytu ozbrojených sil USA na území ČR za účelem posílení ochrany vzdušného prostoru.

Navrhl bych, abychom nejdříve hlasovali o tom, že první bod, o kterém začneme jednat, bude navržený bod usnesení k vyslovení souhlasu s pobytem cizích vojsk. Pak budeme hlasovat o zařazení jako druhého bodu projednání zákona o pobytu ozbrojených sil USA na území ČR za účelem posílení ochrany vzdušného prostoru. Budeme hlasovat postupně o zařazení těchto dvou bodů.

Nyní budeme hlasovat o tom, že jako první bod na naší schůzi budeme projednávat usnesení k vyslovení souhlasu s pobytem cizích vojsk na území ČR.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení tohoto bodu jako prvního bodu dnešního jednání, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 3 bylo přítomno 180 poslanců, pro hlasovalo 139, proti 36. Rozhodli jsme o tom, že budeme dnešní program zahajovat tímto bodem.

 

Jako druhý bod navrhuji, abychom zařadili projednávání vládního návrhu zákona o pobytu ozbrojených sil USA na území ČR za účelem posílení ochrany vzdušného prostoru ČR v době konání summitu Aliance.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro to, tento bod projednat jako druhý, stiskne tlačítko a zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

V hlasování číslo 4 z přítomných 182 poslanců pro 143, proti 36. Tento druhý návrh pořadu byl také přijat.

 

Třetí navržený bod je hlasování o vyřazení odpovědí na písemné interpelace.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s vyřazením odpovědí na písemné interpelace, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 5 z přítomných 182 poslanců pro hlasovalo 163 a proti jeden.

 

Nyní budeme hlasovat o celém pořadu 7. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen a upraven těmi návrhy, které jsme nyní odhlasovali.

 

Zahajuji hlasování o celém pořadu schůze. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 6 z přítomných 182 poslanců pro hlasovalo 143, proti 7. Schválili jsme pořad schůze.

 

Nyní můžeme přistoupit k prvnímu bodu, který jsme schválili, to je

 

1.
Návrh na vyslovení souhlasu s pobytem cizích vojsk na území České republiky

 

K tomuto bodu jste obdrželi usnesení výboru pro obranu a bezpečnost č. 28 z jeho 8. schůze dne 6. listopadu a usnesení zahraničního výboru č. 24 z jeho 6. schůze 6. listopadu.

Prosím pana ministra obrany Jaroslava Tvrdíka, aby se nyní ujal slova.

Omlouvám se, protože jsem nenechal hlasovat o sloučení rozpravy k těmto oběma bodům. Budeme hlasovat ještě předtím, než začneme projednávat body, o sloučení rozpravy k souhlasu s pobytem cizích vojsk se zákonem o pobytu vojsk USA.

 

Zahajuji hlasování o sloučení rozpravy. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 7 z přítomných 182 poslanců pro hlasovalo 139, proti 13. Rozpravu jsme sloučili.

 

Ještě jednou prosím pana ministra, aby uvedl první bod.

 

Ministr obrany ČR Jaroslav Tvrdík Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, předkládám vám dnes ke schválení návrh zákona o posílení ochrany vzdušného prostoru České republiky v obě konání summitu Organizace Severoatlantické smlouvy v Praze ozbrojenými silami USA na území ČR a o změně trestního zákona. Účelem navrhovaného zákona je vymezit právní postavení ozbrojených sil USA během jejich pobytu na území ČR v době summitu Severoatlantické aliance a stanovit základní podmínky tohoto pobytu.

Návrh vám byl předložen k projednání ve vyhlášeném stavu legislativní nouze. Víme, že jde o nestandardní postup. V návaznosti na včerejší požadavek výborů, a také abych předešel případným a velmi pravděpodobným dlouhým výkladům na toto téma osočujícím nespravedlivě vládu z nesvědomitosti, lajdáctví a kdo ví z čeho, dovolím si věnovat několik minut na začátku výčtu jednotlivých kroků, které vláda, Bezpečnostní rada státu, Ministerstvo obrany a další instituce po velmi dlouhou dobu v této věci činily. Domnívám se, že tato geneze vývoje situace přednesená v několika minutách by nám všem mohla ušetřit spoustu času v obecné rozpravě. Věřím, že mi budete věnovat přiměřenou pozornost.

Přes všechna mediální vyjádření některých politických představitelů v minulých dnech vás chci s odpovědností ujistit, že vláda ČR přikládá této oblasti zajištění vrcholné schůzky Aliance obrovský význam. Nemůžeme si dovolit jakýkoliv problém a po zkušenostech z loňského 11. září snad není třeba více argumentovat.

Nyní již k popisu kroků, které byly v této věci učiněny.

Klíčem, který odemkl Pandořinu skříňku a uvedl nás do současné situace, bylo rozhodnutí Severoatlantické rady z jara tohoto roku učiněné na základě doporučení vojenského výboru. Než však si učiníme předčasný soud o tom, co bude následovat, chci a musím připomenout jednu obecně známou věc. Severoatlantická aliance jako sdružení suverénních a svrchovaných států funguje na základě neměnitelného principu příjímání rozhodnutí konsensem, řídí se heslem animus in consulendo libera a tento princip se nebude v nejbližší době měnit.

V rámci adaptace směrnice vojenského výboru NC 54/1, která je základem pro fungování integrovaného systému protivzdušné obrany Aliance, jako reakci na poučení z teroristických útoků z 11. září 2001 bylo na jaře letošního roku dosaženo jediného možného konsensu, a to, že systém integrované protivzdušné obrany Aliance NATINADS nelze využít k zásahu proti nevojenskému ohrožení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP