Začátek schůze Poslanecké sněmovny
7. listopadu 2002 v 9.11 hodin

Přítomno: 190 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Milé kolegyně poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 7. schůzi Poslanecké sněmovny a vítám vás na ní. (Velký hluk v jednací síni. Předseda Poslanecké sněmovny zvoní.)

Schůzi jsem svolal a návrh pořadu stanovil na návrh organizačního výboru Poslanecké sněmovny ze dne 16. října, pozvánka vám byla poslána ve čtvrtek 31. října 2002.

Prosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. V této chvíli jsou to poslanci Radko Martínek, který má náhradní kartu č. 9, Zdeněk Koudelka má náhradní kartu č. 7 a Jiří Maštálka náhradní kartu č. 3.

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili paní poslankyně Lucii Talmanovou a Taťánu Fischerovou. Ptám se vás, jestli má někdo jiný návrh. (Hluk v sále.) Prosím klid.

 

Pokud nikdo nemá jiný návrh, zahajuji hlasování. Kdo je pro tyto dvě poslankyně? Kdo je proti?

Při hlasování pořadové číslo 1 bylo přítomno 145 poslankyň a poslanců, pro hlasovalo 127, proti nikdo. Konstatuji, že jsme ověřovatelkami 7. schůze Poslanecké sněmovny určili paní poslankyni Lucii Talmanovou a paní poslankyni Taťánu Fischerovou.

 

Prosím jmenované ověřovatelky, aby nyní zkontrolovaly přihlášky poslanců na ústní interpelace se seznamy v počítači a pak dohlédly na losování jejich pořadí. Seznamy s vylosovaným pořadím vám budou rozdány do lavic.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: pánové poslanci Jaromír Kohlíček, Jozef Kubinyi, Pavel Suchánek a Pavel Svoboda jsou na pracovní cestě delegace výboru pro evropskou integraci do Irska. Z vlády se omluvil pan ministr Jaroslav Palas, který řídí zasedání ministrů zemědělství kandidátských zemí s představiteli Evropské komise v Praze. Toto jsou omluvy, které jsou tady k dispozici.

Paní poslankyně a páni poslanci, nyní vás prosím o pozornost a rád bych vám v úvodu sdělil toto: Vláda nám předložila návrh zákona o pobytu ozbrojených sil Spojených států amerických na území České republiky za účelem posílení ochrany vzdušného prostoru České republiky v době konání summitu Organizace Severoatlantické smlouvy v Praze a o změně trestního zákona, sněmovní tisk č. 105. Vláda v této souvislosti navrhla, abych vyhlásil stav legislativní nouze. Zároveň jsem byl vládou požádán, abych rozhodl, že návrh zákona bude projednán v době vyhlášeného stavu legislativní nouze ve zkráceném jednání podle § 99 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

Dne 4. listopadu jsem svým rozhodnutím č. 11 vyhlásil stav legislativní nouze od 4. do 14. listopadu 2002. Dále jsem rozhodl o projednání tohoto návrhu ve zkráceném jednání. Současně jsem návrh zákona přikázal k projednání výboru pro obranu a bezpečnost a zahraničnímu výboru. Stanovil jsem jim nepřekročitelnou lhůtu pro předložení usnesení do 6. listopadu 2002 do 18.00 hodin, což bylo včera.

Nyní podle § 99 odst. 4 jednacího řádu máme ve stavu legislativní nouze před projednáváním tohoto návrhu pořadu posoudit, zda stav legislativní nouze trvá.

Navrhuji, abychom trvání stavu legislativní nouze potvrdili. A k tomuto bodu nyní otevírám rozpravu. Kdo se do ní hlásí? (Nikdo.) Pokud se nikdo do rozpravy nehlásí, rozpravu končím a přistoupíme k hlasování.

Budeme hlasovat o tomto návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna potvrzuje trvání stavu legislativní nouze."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Při hlasování pořadové číslo 2 bylo přítomno 169 poslankyň a poslanců. Pro hlasovalo 126, proti 32. Stav legislativní nouze byl potvrzen.

 

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 7. schůze, jehož návrh byl také uveden na pozvánce.

Navrhuji, abychom jako první bod pořadu zařadili právě onen vládní návrh zákona o pobytu ozbrojených sil, sněmovní tisk č. 105.

 

V souladu s naším jednacím řádem máme do pořadu schůze zařazen také bod 2 - Odpovědi na písemné interpelace. Navrhuji vyřadit tento bod pořadu, protože není do této chvíle naplněn.

Paní poslankyně a páni poslanci, teď vás prosím, abyste se k návrhu pořadu vyjádřili i vy. V této chvíli mám zde písemně přihlášeného pana poslance Jana Vidíma k tomuto bodu. Prosím ho, aby se ujal slova.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové. Z pověření výboru pro obranu a bezpečnost a v souladu s rozhodnutím výboru zahraničního si dovoluji Poslanecké sněmovně předložit návrh na zařazení nového bodu programu naší schůze pod názvem "Usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu s pobytem cizích vojsk na území České republiky", s tím, že navrhuji, aby tento bod byl projednáván ještě před projednáváním bodu "Vládní návrh zákona o pobytu ozbrojených sil Spojených států amerických na území České republiky za účelem posílení ochrany vzdušného prostoru České republiky v době konání summitu Organizace Severoatlantické smlouvy v Praze a o změně trestního zákona".

Důvod, který vedl výbor pro obranu a bezpečnost a stejně tak i výbor zahraniční k tomuto návrhu, je následující. Uvnitř vládního návrhu zákona je § 2, který navrhuje vyslovit souhlas s pobytem cizích vojsk na území České republiky, leč Ústava České republiky na takovouto okolnost pamatuje takovým způsobem, že Poslanecká sněmovna přijímá samostatné usnesení, které je navíc přijímáno jiným kvorem než běžný zákon: toto usnesení je přijímáno nadpoloviční většinou všech poslanců. A proto je nezbytné, abychom tento § 2 z vládního návrhu zákona vyčlenili a projednávali jej jako samostatný bod a přijali k němu usnesení.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Hlásí se pan poslanec Milan Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové. Dovolte, abych v návaznosti na vystoupení kolegy Vidíma navrhl sloučenou debatu k oběma bodům.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP