(15.20 hodin)
(pokračuje Dostálová)

Vedení České televize také začalo spolupracovat s firmou KPMG, to je firma, kterou Česká televize najala v rámci přípravy restrukturalizace České televize. My jsme se také samozřejmě v rámci této restrukturalizace na stálé komisi pro sdělovací prostředky dověděli od pana ředitele, že restrukturalizace bude provázena samozřejmě i částečným propouštěním zaměstnanců, a pánové a paní radní, kteří byli přítomni na stálé komisi pro sdělovací prostředky, sdělili, že budou řediteli oporou v případě, že dojde opět ke stávkám či jakékoli další krizi v České televizi.

Já jako zpravodaj ještě zmíním velmi zajímavé přílohy k této zprávě, byť s jednou jsme spokojeni nebyli, a to je příloha, která se zabývá oceněním výroby jednotlivých pořadů. Tady jsme radu zaúkolovali, že chceme nový dodatek, kde bude přesně rozklíčováno, kolik který z pořadů stál. Dále jsou zde přílohy, které se týkají zaměstnanců a platů zaměstnanců. Možná jen taková drobnost pro ilustraci. V rámci toku peněz za hospodaření by bylo zajímavé vědět, že průměrný plat zaměstnance České televize v roce 2001 byl 22 450 Kč. V tomto roce údajně došlo ke snížení, ale to se dovíme z další zprávy. Potom co pro mě bylo ještě zajímavé ve chvíli, kdy se neustále spekuluje v médiích a na nás jako Poslaneckou sněmovnu je vyvíjen poměrně silný tlak, abychom zvedli koncesionářské poplatky či pan ministr kultury uvažuje o zvýšení procent reklamy ve veřejnoprávní České televizi, tak myslím, že by bylo zajímavé vědět, že Česká televize nadále obsluhuje pět rekreačních středisek se stálými zaměstnanci. Pro mě osobně byly velmi zajímavé kromě toho průměrného platu položky v případě platů zahraničních zpravodajů. Tady jsme také zaúkolovali radu, že bychom chtěli novou zprávu o využití a efektivitě zahraničních zpravodajů. Jako příklad uvedu např. zahraničního zpravodaje ve Varšavě s průměrným platem, který je větší než plat prezidenta České republiky. Tento plat se pohybuje kolem 150 000 Kč měsíčně. Teď si možná trošku rýpnu, ale vzhledem k tomu, že jsme se bavili o efektivitě právě varšavského zpravodaje, tak včera jsem zaznamenala, že v České televizi byl odvysílán poměrně dlouhý, několikaminutový příspěvek z Varšavy, který se týkal už takřka měsíc starého případu polského poslance, který se pohyboval na území naší republiky. Jistě o této kauze víte.

Takže tolik jen některé momenty, které jsem vám tady chtěla sdělit a kterými jsme se zabývali v rámci projednávání této zprávy. Samozřejmě si ráda vyslechnu své kolegy a určitě i jejich návrhy na usnesení k této zprávě. Jen pro rekapitulaci - jak výbor, tak stálá komise doporučují Poslanecké sněmovně ne schválit, ale vzít tuto zprávu na vědomí.

To je zatím ode mne vše, pane předsedo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, paní poslankyně. Otevírám všeobecnou rozpravu, do které se přihlásila jako první paní poslankyně Ivana Levá.

 

Poslankyně Ivana Levá: Vážený pane předsedající, vládo, dámy a pánové, každý, kdo četl zprávu o České televizi, o hospodaření za rok 2001, mi dá zapravdu, že nešlo o nějaké radostné čtení. Ekonomická situace ČT byla v roce 2001 poznamenána krizovými událostmi a značnou nestabilitou. Čísla hovoří jasně: schodek 387,1 mil.

Zpráva analyzuje příčiny, proč k tomu došlo. Nejdříve si tedy připomeňme položky schodku, kterým nemohlo vedení po svém nástupu během roku zabránit. Už moje předřečnice řekla, že to byly náklady na forenzní audit, na remuneraci platu zaměstnanců a doplatek 77 mil. za daň z roku 1997. Dále je nutno konstatovat, že se zvýšily ceny za přenos signálu a za autorské honoráře. Když k těmto údajům připočteme pokles výnosů z reklamy, způsobený - jak už tady bylo řečeno - nižší sledovaností České televize a stávkovými událostmi, ztráty výrazně narůstají.

Všichni víme, že zákon stanoví České televizi procento vysílacích časů určených pro menšiny, což pochopitelně snižuje míru sledovanosti, a že druhý program je koncipován jako výběrový. Přesto se domnívám, že celková výše sledovanosti je nedostatečná. Jsem ráda, že Česká televize 2 existuje, že přicházejí k televizním obrazovkám diváci, kteří se nechtějí jen bavit, ale také se něco dovědět a nad pořady přemýšlet. Pak ale musí být program ČT 1 koncipován tak, aby ho sledovalo mnohem více diváků, čímž by se příjem za reklamu podstatně zvýšil.

Zpráva konstatuje, že poklesl příjem z výběru televizních poplatků. Cesta ke zvýšení výběru při dnešním stavu techniky by neměla představovat problém. Přesto je oříškem. Drobní příjemci, tedy domácnosti, platí, větší uživatelé se platbě vyhýbají.

Zpráva vyčísluje i úspory. Vznikly snižováním osobních nákladů, odpisy, snižováním investic. Pokles investic nutných pro zabezpečení digitálního zpracování obrazového signálu nepovažuji za rozumný, neboť ceny rostou a ČT se těmto investicím nevyhne. Celkové údaje o úsporách mě nepřesvědčily o tom, že se šetřilo na správném místě. Hlavní zdroj úspor vidím ve snížení nákladů na výrobu. Zprávu v tomto směru nepovažuji za dostatečně průhlednou. Možná by bylo užitečné uvést srovnání nákladů ČT na stejný typ pořadů s jinou veřejnoprávní televizí v Evropě.

Zákon ukládá České televizi zadávání zakázek nezávislým výrobcům a tady je třeba v budoucí zprávě ukázat, že při sjednávání smluv se postupuje s maximální hospodárností. Několikrát jsem zaslechla argument, jak ekonomické by bylo propuštění několika stovek zaměstnanců. Když ředitel sníží administrativu nebo počet řidičů, k úsporám dojde, ale další propouštění může dokonce náklady zvednout, protože ředitel pak uzavírá smlouvy s propuštěnými zaměstnanci a mnozí si pletou Českou televizi s Klondikem. Znovu zdůrazňuji, že kontrola v oblasti uzavírání smluv s externími zaměstnanci je zvlášť důležitá. Zdrojem příjmů by měl být také vyšší efekt z nevyužitých kapacit, které existují v prostorách areálu ČT.

Odpovědnost za schodek nepřičítám novému vedení. Generální ředitel, který přejímal televizi v průběhu roku se schodkem téměř půl miliardy korun, dokázal schodek snížit, nikoli však vymazat. Negativní vývoj šlo pouze zpomalit, neboť ředitel byl povinen realizovat rozjeté projekty.

V závěru mi dovolte, vážené dámy a pánové, říci, že poslanci za KSČM mají velký zájem na prosperitě veřejnoprávní televize.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP