(11.40 hodin)
(pokračuje Křeček)

A ten je chráněn jenom proto, že obec nedá souhlas s výpovědí. Jestliže to odstraníme, bude ten člověk do tří měsíců z ateliéru venku.

Domnívám se tedy, že bychom tu pravomoc měli obcím nechat, že by měl znít původní vládní návrh - aby se národní výbor nahradil slovy "okresní úřad". Neomezujme pravomoc obcí. Nájmy a pronájmy nebytových prostor stejně budou obsaženy v novém občanském zákoníku. Čili nedělejme tyto změny, které pravomoci obcí opravují, zmenšují.

Já se přihlašuji současně do podrobné rozpravy, kde navrhnu alespoň kompromisní znění tohoto ustanovení, které by nájemce těchto nebytových prostor ochránilo.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jako další do obecné rozpravy se přihlásil pan poslanec Miroslav Beneš. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Paní předsedající, páni ministři, dámy a pánové, musím se přiznat, že málokdy jsem tak potěšen kolektivním stanoviskem výboru jako v tomto případě. Ne snad proto, že by nebylo možné hledat jiné pohledy, ne snad proto, že by nebylo možné ze zákona o nájmu vyjmout jiná ustanovení nebo možná přemýšlet i o jeho úplném zrušení, ale především proto, že věci, které život ukázal nadbytečnými, prostě ruší.

Vážené dámy, vážení pánové, mě mrzí, když pod pláštíkem omezování pravomoci obce se volá po navracení stavu, který tady platil za praxe národních výborů, když se volá po znovuzavedení pravomoci obce rozhodovat o souhlasu se zřízením nebo nezřízením provozovny, protože, vážené dámy a vážení pánové, jakkoli po tom toužíte, znamená to návrat někam, kde snad už nechceme být. Přece ti, kteří po tom volají, velmi dobře vědí, že základním nástrojem rozhodování o tom, co kde bude, je územní plánování. Obec má nástroj v územním plánu, jakým může stanovit základní mantinely. O tom dalším si rozhodují sebevědomí, svéprávní vlastníci. A já zdůrazňuji, že také zodpovědní vlastníci.

Pokud se jedná o ustanovení, které se navrhuje ke zrušení, chci zdůraznit, že kromě oněch umělců, kteří, jsou-li tak významní, nepochybně jsou schopni zaplatit nájemné, se jedná pouze o ustanovení, která jsou prázdná, která neexistují. A když se kouknu do vašich řad a vidím zde celou řadu bývalých starostů a radních, vím, že mi jistě dáte za pravdu, že tato ustanovení se již vůbec nepoužívají. Prostě - život je někde jinde. Prosím, vraťme se do života, vraťme se do života svobodného, ne regulujícího.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nemám žádnou jinou přihlášku… Ano, pan poslanec Sehoř. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já jsem se trochu cítil vyzván panem poslancem Křečkem, neboť jsem to byl já s panem poslancem Hofmanem, kdo dal ten návrh zákona, o kterém tady mluvil.

Chtěl bych ho ujistit, že novelu zákona si vynutil skutečně život, že to byly požadavky okresních úřadů, které měly na svých stolech spoustu neplatných smluv. Ty neplatné smlouvy vznikly tím, že ani nikoho nenapadlo, když vlastním dům a pronajmu tam někomu nějakou živnost, mít za úkol ještě někam chodit na obec a ptát se tam, jestli to mohu pronajmout. Čili mnoho takových vlastníků budov ani nenapadlo, že takovou povinnost mají. A já se jim navíc nedivím.

Když pak vlastně došlo k tomu, že byly dlužné nájmy, hodně spekulantů v podstatě přišlo na to, že nemusí zaplatit nájem. A on tam třeba rok byl. A byly obrovské dlužné částky. A najednou se zjistilo, že vlastně ten paragraf, který jsme zrušili, umožnil, aby i ten vlastník se domohl svých práv a třeba ten nájem také někdy dostal vyplacený. Takže to nás tehdy vedlo k tomu, abychom ten paragraf zrušili. Já si myslím, že to byl dobrý krok. A jsem přesvědčen, že i to pokračování, které je navrženo teď, bude ku prospěchu jak vlastníků, tak i těch, kteří tam budou mít pronajatou živnost.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jako další z místa se hlásí pan poslanec Kohlíček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji paní místopředsedkyni za udělení slova. Milé kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych se zeptat, jestli moji předřečníci si vůbec uvědomují, že tady plácají naprosté nesmysly.

Jestliže kdokoliv z vás přece zasedá v zastupitelstvu, ví, že je to úplně jinak. Jestliže v místě, kde je provozovna, chcete umístit provozovnu úplně jinou, musíte mít potvrzení od stavebního úřadu, musíte mít schválení od hygienické stanice, musíte mít řadu dalších věcí. A já si myslím, že je naprosto správné, aby pravomoc, která byla kdysi svěřena národním výborům, dneska přešla na obce. To znamená - odsouhlasit tyto změny, aby tam zůstala.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nevidím žádnou další přihlášku? Vidím. Pan poslanec Bratský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bratský: Vážená paní předsedající, vážení přátelé, říkám "přátelé" úmyslně, protože před chvílí zaznělo, že kdo pracoval v obcích, tak to dobře zná. No samozřejmě že to známe. A věci, o kterých bylo hovořeno, plníme ve výkonu státní správy, takže hygienické a další příkazy, zákazy nebo opatření jsou v oblasti výkonu státní správy, a nikoliv v tomto.

Tady se snadno může stát, že zastupitelské orgány obcí by pod různými záminkami mohly rušit živnosti živnostníků, kteří do nich velice investovali a jsou někde v pronájmech. V podstatě rušit jim je a dosazovat si do oněch prostor různé své známé, přátele. Tomu je přece nutno zabránit. Přece není možné, aby v obcích docházelo k takové devastaci živnostenského prostředí. A proto je prostě naprosto nemístné, aby obec do takových věcí zasahovala. Tady každý majitel objektu má právo rozhodnout si o tom, koho do svých nebytových prostor pustí a koho ne. A obec by se k tomu neměla vyjadřovat.

Jinak se k tomu může vyjadřovat spousta jiných orgánů. Když například dojde k rušení nočního klidu v různých provozovnách, třeba v restauracích v pozdních nočních hodinách, máme určité možnosti, jak tomu zabránit. Nemůžeme tomu ale zabránit tím, že se budeme vyjadřovat ve chvíli, kdy někdo si chce svoji živnost zřídit u někoho, s kým se domluví na pronájmu nebytových prostor, tím, že se obec vyjádří, že to tam nechce, že se jí to zrovna nehodí, protože jde třeba o někoho, koho nemá rád pan starosta nebo někdo jiný z městské rady apod. To bychom se dostali opravdu někam jinam.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jako další se přihlásil o slovo pan poslanec Martínek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, já bych si dovolil vnést do této diskuse a vášní znalců praxe zastupitelstev z jedné i druhé strany konkrétní realitu.

Náš výbor neudělal žádná dramata, protože v tom prvním případě, v případě, kdy se obec vyjadřuje k tomu, co kde má být, tam už dávno sněmovna, jak správně pan kolega Křeček řekl, rozhodla. To znamená, že my jenom činíme to, že vyškrtáváme z právního řádu věc, která se stejně právně použít nedá. Myslím si tedy, že děláme správnou věc, když chceme, aby v našich zákonech nebyly věci, které tam prostě nemohou být použity, protože prostě ten zákon, podle kterého se to dělá, už byl mezitím změněn. To je první věc.

Druhá věc. To je to, na co naráží pan kolega Křeček. Já bych si jen dovolil upozornit na to, že obec se může vyjadřovat a souhlasit či nesouhlasit se zrušením nájmu pouze u těch případů, když ty právní vztahy vznikly před 1. 1. 1990. Znovu upozorňuji - před 1. 1. 1990. Obec v žádném případě nemůže podle právních zákonů stávajících zasahovat do jakýchkoli nájemních vztahů, které vznikly po tomto datu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP