(Jednání pokračovalo v 16.17 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je 16 hodin 17 minut. V tuto chvíli vypršel čas, o který požádal klub sociálních demokratů ke svému jednání, a proto se opět vrátíme k pořadu naší schůze. Budeme pokračovat dalším bodem. Tímto bodem je bod číslo 18.

Ještě předtím, než jej uvedu, dovolte, abych omluvila z našeho jednání paní ministryni zdravotnictví, paní doktorku Marii Součkovou, která pro nemoc bohužel nemůže být dalšímu jednání Poslanecké sněmovny přítomna. Byla jsem požádána, abych ji v tuto chvíli omluvila, což samozřejmě ráda činím. Připojuji víru v to, že se brzy uzdraví a budeme ji moci opět brzy na našem jednání přivítat.

Nyní se tedy vracíme k našemu programu. Vracíme se k bodu číslo

 

18.
Návrh poslanců Josefa Janečka a Viléma Holáně na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy a o změně
a doplnění zákona č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání,
ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 8/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 8/1. Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Protože však byla vznesena námitka…

Poprosím o klid. Poslouchejme se. Čeká nás bezpochyby zajímavý a důležitý bod našeho jednání.

Protože však byla vznesena námitka 50 poslanců proti tomuto návrhu, nemůže být návrh podle § 90 odst. 2 projednán.

Po tomto úvodu tedy prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl pan poslanec Josef Janeček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si po určité pomlce znovu předložit návrh zákona, jehož smyslem je omezit reklamu na tabákové výrobky. Ono odůvodnění bych rozdělil do tří základních oblastí - do oblasti zdravotnické, do oblasti právní a do oblasti ekonomické.

V oné oblasti zdravotnické je třeba si uvědomit, že cigareta - a jedná se především o tento tabákový výrobek - při své výrobě spotřebuje přibližně 600 přísad. Při spalování tohoto výrobku se uvolňuje asi 4000 chemických látek. Desítky z těchto látek jsou karcinogeny první třídy, tj. přímo vyvolávají rakovinové bujení.

Jak jistě všichni víme a jsme si toho vědomi, kouření způsobuje a je zodpovědno za 90 procent všech nádorů plic, 90 procent všech nádorů v oblasti dýchacího systému. Způsobuje a je zodpovědno za 30 procent všech nádorů, které se na lidském těle vyskytují. Chtěl bych ale upozornit, že tato, domnívám se, dosti známá věc někdy zastiňuje onu druhou oblast, tedy to, že kouření způsobuje většinou případy ischemické choroby srdeční, které končí infarktem myokardu, způsobuje uzávěr tepen na dolní končetině, tzv. Buergerovu chorobu.

Chtěl bych jenom jako argument - protože někteří zlehčují závislost na nikotinu - odcitovat, že je pro kuřáky, kteří prodělali amputaci dolní končetiny, velmi obtížné zbavit se tohoto návyku, a to proto, že se jedná o závislost u některých jedinců srovnatelnou se závislostí na jiných návykových látkách, například na heroinu, amfetaminu atp.

To, co by nás mělo zarazit, je skutečnost, že kouření ovlivňuje osud a zdraví ještě nenarozených a případně i narozených dětí. Podílí se přibližně na 20 procentech všech potratů. Kouření způsobuje, že průměrná váha dítěte u kuřačky je o půl kilogramu lehčí. To znamená, že se dostáváme do situace, kdy řada dětí, řada novorozenců, řada mladých maminek díky tabáku neprožije šťastné a klidné mateřství.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP