(16.30 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji místopředsedovi vlády a ministru Cyrilovi Svobodovi. O slovo se přihlásil místopředseda sněmovny pan poslanec Vojtěch Filip. Připraví se pan zpravodaj Miloslav Výborný.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Vážení členové vlády, paní senátorko, paní a pánové, navážu na to, co říkal pan místopředseda vlády Cyril Svoboda. Ano, mluvil o širokém konsensu nad návrhem tohoto zákona. Dovolím si tento široký konsensus přirovnat k něčemu, co je vynuceno tím, že někdo nechce pracovat, někdo nemá zájem o to, aby věci, které byly projednány, byly schváleny, podpořit určitý politický názor, a potom dělá z nouze ctnost. Nejméně čtyři řečníci, ale předpokládám, že téměř všichni tady oznámili, kolikrát se projednával zákon o referendu. A bylo zde i řečeno, že potřebná ústavní většina v minulé Poslanecké sněmovně byla nalezena.

Byl jsem zděšen, když jsem slyšel od jednoho ze senátorů na jednom zasedání termín, že je vyvíjen na Senát nelegitimní nátlak, aby schválil ústavní zákon o referendu. Chtěl bych připomenout poslancům této sněmovny, že já osobně 120 hlasů poslanců Poslanecké sněmovny minulého volebního období nepovažuji za žádný nelegitimní nátlak. Považuji toto vyjádření za katastrofální nepochopení ústavního systému České republiky od jednoho z nejvyšších ústavních činitelů, senátora tohoto státu.

Nerad bych se pouštěl do určitých slovních spojení a vyjádření, jen chci v této souvislosti připomenout to, co řekl pan místopředseda vlády Rychetský - že pro to, abychom umožnili občanům České republiky hlasovat v takovém referendu, nezbývá Poslanecké sněmovně na rozdíl od Senátu nic jiného, pokud si vážíme občanů České republiky, než přijmout ono téměř nesmyslné zkrácení lhůty k projednání, která je u běžných zákonů 60 dnů. A my se připravujeme, předpokládám, že to pan zpravodaj přednese, zkrátit lhůtu k projednání na pět dnů se souhlasem navrhovatelů, kteří měli času dost na to, aby na poslední schůzi Senátu ústavní zákon o obecném referendu, který obsahoval i referendum o Evropské unii, zamítli. Je to opravdu vynikající způsob, jak mezi sebou dvě komory Parlamentu České republiky mají komunikovat. Přál bych si, aby to byl poslední pokus Senátu být nejen horní komorou Parlamentu, ale také tou komorou, která bude rozhodovat o tom, jaký bude pracovní režim Poslanecké sněmovny. Věřím, že 27 nově zvolených senátorů za jakoukoliv politickou stranu bude mít jiný vztah k ústavnímu systému České republiky.

Podpořím první čtení tohoto návrhu zákona, který předkládá Senát, už kvůli tomu, že ho Senát schválil a postoupil ho Poslanecké sněmovně. A jsem přesvědčen, že když nám Senát jako orgán zákonodárné iniciativy něco předloží, že se tím Poslanecká sněmovna má zabývat. Právě proto, že si vážím celého ústavního systému.

Předpokládám však, že tento tón bude napříště zaznívat také v Senátu, kde budou znovu projednávat to, jakým způsobem tady případnou změnu tohoto návrhu upravíme. Protože úpravy jsou - i když se nepředpokládají - minimálně ve dvou věcech potřebné. A to je otázka, kterou bychom měli vydiskutovat ve druhém čtení, nemyslím, že je teď potřeba dokončit, ale minimálně začít, a to je otázka potřeby nebo nepotřebnosti nadpoloviční většiny všech voličů v České republice. A pak je to lhůta, dvouletá lhůta pro opakování plebiscitu. Možná, že některým se to bude zdát nadbytečné, že o té druhé otázce mluvím, ale myslím si, že každý, kdo reálně uvažuje o současné situaci na české politické scéně, o současné situaci, jak uvažují občané o Evropské unii, myslím, že ona dvouletá lhůta může být dokonce na překážku toho, abychom se s některými otázkami vypořádali tak, jak je v úmyslu nejen zákonodárců, ale i občanů tohoto státu.

Děkuji vám. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Vojtěchovi Filipovi. Dívám se ke stolku zpravodajů, kdo si přeje vystoupit. Je to pan poslanec Miloslav Výborný, potom vystoupí paní senátorka Dagmar Lastovecká.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedající, dámy a pánové, v tuto chvíli probíhá obecná rozprava, na jejímž konci bychom se měli usnést, zda vrátíme návrh zákona předkladateli k dopracování, či jej zamítáme. Ježto v obecné rozpravě vystoupilo spolu se mnou osm poslanců a byli to reprezentanti jednotlivých politických klubů, nezdá se, že padne návrh na zamítnutí nebo na vrácení předlohy k dopracování, neboť všichni vystoupivší různými slovy přivítali existenci této osnovy. To nemění nic na tom, že proti sobě vzájemně útočili nebo útočili na Senát nebo avizovali pozměňovací návrhy. Potud je věc normální.

Já jsem avizoval už při úvodním slovu, že navrhnu zkrácení lhůty nikoliv, jak prohlásil pan místopředseda Filip, na pět dnů, ale na sedm dnů, aniž bych se domníval, že je nějaký podstatný rozdíl mezi pěti a sedmi dny. Znovu opakuji, že zkrácení lhůty na sedm dnů bych si nikdy netroufl navrhovat zejména u ústavního zákona, kdyby nebyl tento text velmi podrobně projednáván nejen v Senátu, ale i orgány Poslanecké sněmovny a jednotlivými reprezentanty politických frakcí ve sněmovně i v Senátu.

Tento návrh předkládám a prosím o jeho podporu, byť jsem si vědom toho, že jde o zkrácení naprosto neobvyklé.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji zpravodaji a poslanci Miloslavu Výbornému a prosím, aby se slova ujala paní senátorka Dagmar Lastovecká. Připraví se pan poslanec Petr Bratský.

 

Senátorka Dagmar Lastovecká: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chci vyslovit potěšení nad tím, že všichni - jak poslanci, tak senátoři - vnímáme, že tento zákon je závažný. A také všichni vnímáme, že je naší společnou odpovědností vytvořit ústavní předpoklady pro to, aby bylo možno konat referendum o přistoupení České republiky k Evropské unii.

Myslím, že některá vystoupení trochu pramení z toho, že nevnímají podstatu fungování dvoukomorového parlamentu. Já v žádném případě nemám pocit, že tam, kde nedocházíme ke shodě, je to diktát jedné nebo druhé komory. Naopak jsem velmi ráda, že tady jsme tu shodu našli.

Jenom jsem ještě chtěla uvést na pravou míru: nebyl to Senát, který žádal nebo navrhoval zkrácení lhůt. Nicméně nevím přesně, jak je to podle jednacího řádu Poslanecké sněmovny, ale mohu tady říct, že předkladatelé s tímto zkrácením souhlasí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní senátorce Dagmar Lastovecké. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Petr Bratský.

 

Poslanec Petr Bratský: Pane předsedající, dámy a pánové, myslím si, že v předchozích debatách všech mých předřečníků zaznělo, že podpora je tady značná - podpora průřezově celou sněmovnou k tomu, aby v tak závažné věci, jako je přistoupení naší země do Evropské unie, byla vyslovena možnost pro naše občany referendem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP