(17.20 hodin)
(pokračuje Rusnok)

V každém případě jsme připraveni, budeme-li požádáni, poskytnout správcům jakékoli dokumenty, sloužit jim radou a naší konzultací.

Nevím, zda jsem přesně odpověděl na otázky pana poslance, nicméně jsem připraven, a on to ví, na debatu s ním na jakékoli ožehavé téma a k tomu naše ocelářství bezpochyby patří. Myslím, že jsme na dobré cestě k tomu, abychom zkonsolidovali české ocelářství do podoby, která bude životaschopná, se střední až dlouhodobou perspektivou. Nedělejme si iluze, že nějaký obor zde bude vzkvétat navěky, zvláště v tak citlivém oboru, kde například ze dne na den jedna ze světových velmocí zavede cla ve výši 30 % z hodnoty výrobku. Je to obor, který podléhá určitým turbulencím světového trhu. Nicméně Česká republika má v tomto oboru velkou tradici, je zde velmi kvalifikovaná pracovní síla.

Myslím si, že po změnách, které nás čekají - týká se to vstupu strategických partnerů, dokončení určitých problémů, resp. zajištění dofinancování zátěží z minulosti - budeme schopni jednak toto zajistit a tím i přispět k uzavření kapitoly hospodářská soutěž, která zůstává ještě otevřena v rámci vyjednávání s EU.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministru Rusnokovi za odpověď a za brilantní načasování příchodu. Ptám se pana poslance Kohlíčka, zda si přeje ještě položit doplňující otázku. Ano. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Dovolím si, vážená paní předsedající, využít té minuty, kterou mám, k uvedení několika konkrétních věcí, které souvisí se stavem v Železárnách Chomutov.

Slyšel jsem, že výjimka bude udělena. Je možné vzhledem k tomu, že objem naší výroby je už stabilizován, vstupovat do tohoto sektoru. Protože je velmi často věřitelem i stát, chtěl bych se zeptat, do jaké míry Ministerstvo průmyslu a obchodu bude při řízeních jako součást věřitelského výboru orientovat správce konkursní podstaty na to, aby se spíše zachovala výroba a zvýšila tržní hodnota případného subjektu, v tomto případě Železáren Chomutov. Nebo spíš bude orientovat správce konkursní podstaty jako součást věřitelského výboru na rozpory v obou částech? To je moje závěrečná otázka.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Slovo má pan ministr Rusnok.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jiří Rusnok: Děkuji, vážená paní předsedající. Vážený pane poslanče, pokud jde o Železárny Chomutov, to je případ, kde spolupráce se správcem konkursní podstaty byla velmi dobrá. V podstatě jsme se zklamáním zaznamenali jisté spekulativní zrušení konkursu, protože bohužel Železárny Chomutov se ocitly v rámci uskupení, které celkově samo o sobě mělo velké problémy, a jeho existence spíše jednotlivé podniky, mezi nimi např. Železárny Chomutov, dnes spíše vede k problémům a stahuje je pod vodu, než aby jim to mateřské uskupení, ten holding, pomáhalo.

Jsem přesvědčen o tom, že se situace v Železárnách Chomutov vrátí do stavu té konstruktivní spolupráce se správcem konkursní podstaty.

Na otázku, kterou mi položil pan poslanec, odpovím tímto způsobem. Stát jako významný věřitel je v těchto podnicích v té roli často. Máme pochopitelně zájem na tom jako každý věřitel, aby se naše prostředky vrátily. To znamená, aby se nám vrátily zpět. Současně ale jako představitelé státu máme zájem na tom, aby podniky vyráběly, aby zaměstnanci měli práci, mohli platit příslušná pojištění, daně a nemuseli pobírat různé sociální dávky.

Zájem je tedy jasný. Cílový stav nás orientuje k tomu, abychom volili vždy variantu perspektivy podniku, která v konečném důsledku v naprosté většině situací znamená i zvýšení šance na návrat, na vrácení prostředků, které příslušný podnik dluží i státu, než ta druhá cesta, to znamená cesta rozprodeje aktiv, a to často za cenu pozemků, případně druhotných surovin, které z těchto aktiv zůstávají.

Obecně netvrdím, že z tohoto pravidla nemohou existovat výjimky. Zde hovoříme o jedné konkrétní firmě, o které jsem přesvědčen, že je životaschopná. Potvrzuje to její existence za několik posledních měsíců, kdy právě v tom novém režimu konkursu prokázala svoji životaschopnost, což je typický příklad toho, kdy je lepší projevit určitou vstřícnost z hlediska věřitele, a to i státu jako věřitele, a dát podniku perspektivu, protože to je šance, jak se prostředky vrátí a celkový výsledek pro stát a pro naši společnost bude pozitivní.

Ano, zásadně se chceme orientovat tímto směrem, ale netvrdím, že ve všech případech to může dopadnout, jak si představujeme. Mohou být i případy, kde už to samozřejmě možné není.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře.

Konstatuji, že jsme ukončili projednávání dnešních ústních interpelací. Zároveň, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, jsme projednali všechny body schváleného pořadu.

Končím třetí schůzi Poslanecké sněmovny a přeji vám příjemné prázdniny.

 

(Schůze skončila v 17.27 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP