(9.30 hodin)
(pokračuje Marvanová)

Protože bohužel vláda tuto naši prosbu či žádost klubu nevyslyšela a neinformovala sama ze své iniciativy na schůzi sněmovny, proto jsem navrhla jménem klubu Unie svobody zařazení bodu "informace vlády o současném stavu prošetřování zmíněné věci". Velmi mě mrzí, že Poslanecká sněmovna tento návrh o zařazení bodu informace vlády neschválila. Já si myslím, že když se stane tak závažná věc, je přirozenou věcí vlády i sněmovny o té věci jednat a vyslechnout informace, protože jedině tak se to dozví hodnověrně také veřejnost, nikoli jenom ze sdělovacích prostředků.

Domnívám se, že je nezbytné, aby nejen vláda, ale i parlament se celou záležitostí zabývaly a aby byly využity všechny prostředky k tomu, aby věc byla rychle vyšetřena a uzavřena. Proto jsem před dvěma dny na plénu této sněmovny podpořila zařazení bodu "zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny". Zřízení parlamentní vyšetřovací komise je ve všech vyspělých demokratických zemích standardní nástroj pro vyšetření podobných případů, které mají mimořádný dopad pro občany a pro veřejné mínění, zejména tehdy, mají-li tyto záležitosti politické pozadí. Všechny tyto předpoklady jsou v kauze Srba bohužel splněny. Je však samozřejmě důležité, aby v případě, když by vyšetřovací komise byla zřízena, nedublovala činnost orgánů činných v trestním řízení, tedy orgánů policie a státního zastupitelství, ale naopak prostor pro jejich práci otevírala a přinášela důležité podněty pro orgány činné v trestním řízení a tím jejich práci urychlovala a těmto orgánům pomáhala.

Tedy zřízení takové komise neznamená vyslovení nedůvěry k práci orgánů, policie a státního zastupitelství. Pokud to tady někdo posunuje do této roviny, pak vůbec nic neví o tom, jaká je běžná parlamentní praxe ve vyspělých zemích, včetně Spojených států amerických, ke kterým se neustále odvoláváme. Mimochodem tam nedávno v souvislosti s různými aférami byly zřízeny vyšetřovací komise a je úplně běžné, když zřízení vyšetřovací komise podpoří a navrhuje nejen opozice, ale i vládní poslanci.

Já se domnívám, že je zejména povinností vládních poslanců dělat všechno pro to, aby se věci vyšetřily do všech důsledků a aby i parlament se do tak závažné věci vložil. Posláním vyšetřovací komise u nás i všude ve světě by mělo být vyhodnocení příčin případu, který se stal, a předložení návrhu systémového řešení sněmovně, a to řešení jak v zákonech, případné návrhy změn zákonů, tak v chodu státních orgánů vedoucích k odstranění příčin celého případu. Výsledkem tedy musí být takové návrhy, které v budoucnu zamezí opakování podobných případů, jaké se staly v souvislosti s bývalým generálním sekretářem ministerstva zahraničí. (Hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní kolegyně, já se pokusím ztišit sněmovnu, abyste nemusela mluvit tak nahlas, já myslím, že to bude jednodušší.

Prosím, respektujte projev paní místopředsedkyně Marvanové, i když máte třeba jiný názor, ale je potřeba zachovat trochu tichosti, aby ty projevy byly důstojné.

 

Místopředsedkyně PSP Hana Marvanová: O prospěšnosti zřízení vyšetřovací komise mě přesvědčil i dopis, který předsedům poslaneckých klubů v úterý 6. srpna letošního roku zaslal senátor a bývalý ministr zahraničí Josef Zieleniec, v němž píše - ocituji krátkou pasáž z tohoto dopisu.

Cituji: Okolnosti související s působením Karla Srby však nastolují mnoho dalších otázek, jejichž plné a otevřené objasnění je zásadní pro kvalitu naší mladé demokracie a pro budoucí řádné fungování našeho státu. Mám na mysli skutečnost, že Karel Srba byl s největší pravděpodobností vysoce postaveným agentem vojenské rozvědky. Množství afér souvisejících s děním na české politické scéně, do nichž byl Karel Srba v té či oné formě zapleten, před nás s prvořadou naléhavostí staví úkol jednoznačně a s konečnou platností odpovědět na podezření, zda vojenské tajné služby byly zneužívány pro politické účely. Vše v této věci do detailu objasnit je důležité také proto, aby Parlament ČR mohl přijít s novou úpravou zákonného rámce, v němž pracují české tajné služby, tak, aby vznikly systémové záruky, že takové zneužití nebude možné. Tolik citace z dopisu bývalého ministra zahraničí Josefa Zieleniece.

Já myslím, že to je vysoce pádný argument, když bývalý ministr zahraničí, který působil na ministerstvu v době, na kterou se má vztahovat prošetřování, se naopak přimlouvá za to, aby věci byly vyšetřeny. (Smích v části Poslanecké sněmovny.) Já to hodnotím velice pozitivně a domnívám se, že stejný postoj by byl na místě i od bývalého ministra zahraničí Jana Kavana, a já bych tento jeho postoj ocenila. Věřím totiž, že do těch věcí nebyli zapleteni přímo ministři zahraničí a že to byla jenom věc nižších státních úředníků.

Závěrem bych chtěla říci, že se domnívám, že problematika korupce by měla být sledována Poslaneckou sněmovnou neustále a ne jen v souvislosti s jedním případem. Proto mám za to, že by Poslanecká sněmovna měla v budoucnu zřídit stálou komisi pro kontrolu opatření v boji proti korupci ve veřejné správě a tím být vládě partnerem v řešení tohoto celospolečenského problému, který pro tuto vládu, která včera získala naši důvěru, je jednou z hlavních priorit.

Ve světle dopisu, který nám zaslal bývalý ministr zahraničí a senátor Josef Zieleniec, chci navrhnout rozšíření zadání pro navrhovanou vyšetřovací komisi, a to tak, aby bylo do názvu této komise zapracováno i následující znění: a objasnění úlohy zpravodajských služeb v této souvislosti. Navrhuji to z toho důvodu, že se domnívám, že by komise měla prošetřit nejen možnou korupci při zadávání veřejných zakázek na Ministerstvu zahraničních věcí - domnívám se, že toto zřejmě intenzivně budou provádět zejména orgány činné v trestním řízení - ale že by se komise měla zaměřit zejména na ty věci, které mají politické pozadí, a to je právě role vojenské rozvědky, jejímž agentem až do nedávné doby Karel Srba byl.

Na závěr chci připomenout, že to politické pozadí a role Karla Srby nefigurovala jenom ve vztahu k funkcionářům či k lidem, kteří působili za bývalých vlád, ale i k lidem, kteří působili v minulé vládě sociální demokracie. Mám zde na mysli bývalého ministra sociální demokracie Jaroslava Baštu, který si rovněž na tyto postupy stěžoval.

Věřím, že vyšetření této věci a možných politických souvislostí a role vojenské rozvědky bude zájmem celé sněmovny, a to jak opozice tak i vládní koalice. Děkuji za pozornost. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. To byla přihláška do všeobecné rozpravy. Připomínám kolegyni Marvanové, že její návrh bude muset zaznít v podrobné rozpravě, která ještě nezačala. Registruji přihlášku pana předsedy Tlustého. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych za prvé se připojil k výzvě, a to směrem k vládním lavicím, aby podpořily vznik vyšetřovací komise, protože stejně jako předřečnice se domnívám, že sněmovna byla zavedena na falešnou stopu, když začala diskutovat otázku, zda vyšetřovací komise má, či nemá - abych použil termínu paní místopředsedkyně Marvanové - dublovat práci orgánů činných v trestním řízení. Je naprosto nepochybné, že nemá, a také v minulosti se tak nikdy nestalo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP