(10.20 hodin)
(pokračuje Páralová)

Jestli to vláda neví, pak bych ji ráda upozornila, že firmy a instituce včetně nemocnic fungují bohužel pouze díky obcházení zákoníku práce.

Položila si vláda otázku, proč nezaměstnanost nijak výrazně neklesá, i když hrubý domácí produkt roste? Odborníci dokonce předpovídají, že koncem roku dosáhne nezaměstnanost 10 %. Co bude zájemcům o práci platné na takovém sklerotickém trhu práce, že najdou práci v sousedním okrese, chce-li vláda ještě zvýšit cenu benzinu vysokou spotřební daní? Stěhování za prací představuje obrovské problémy a vláda bohužel nehodlá razantně rozhýbat trh s byty, který je přiškrcován regulací nájmu. Vláda se bohužel chystá na opatření vedoucí ke zvýšení beztak již vysoké ceny práce a s tím chce zvyšovat konkurenceschopnost proti Evropské unii.

V minulém volebním období vláda schválila Národní akční plán zaměstnanosti - a nezaměstnanost se výrazně zvýšila. Připravme se. V tomto volebním období se totiž vláda chystá schválit Národní akční plán boje s chudobou a sociálním vyloučením.

Jestliže vás trápí dobré úmysly vlády, jimiž je dlážděna cesta k socialistickému státu, možná vás potěším jedním citátem. Thomas Babington Macaulay, historik a politik, který žil v druhé polovině 19. století, v knize Dějiny Anglie říká - cituji: Běžná nepřízeň osudu ani špatné hospodaření vlády nemůže zemi zubožit tolik, jako může rozvoj dovedností a vytrvalá snaha každého člověka vylepšit si svou vlastní situaci přivést zemi k prosperitě. Často bylo zjištěno, že nadměrné vládní výdaje, vysoké zdanění, nesmyslná obchodní omezení, zkorumpované soudy, ničivé války, povstání, perzekuce, požáry a záplavy nebyly schopné zničit kapitál tak rychle, jako vynaložené úsilí jednotlivců bylo schopno jej vytvořit.

Věřme, že tento citát bude v následujících letech platit i v naší zemi - socialistické levicové vládě navzdory. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji paní kolegyni Páralové. Nyní má slovo pan poslanec Walter Bartoš, připraví se pan kolega David Šeich.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, vláda v úvodu svého programového prohlášení deklaruje, že se jedná o dokument koaliční. Současně předpokládá, že text dokumentu bude věcně diskutován a že tato diskuse pomůže přesněji pojmenovat problémy, před kterými naše společnosti stojí, i nalézat cesty, které přispějí k jejich překonání. Vzhledem ke konstatování o koaličním charakteru dokumentu a ve snaze vyhovět přání vlády diskutovat o problémech věcně jsem text velmi pozorně prostudoval.

To první, co mě mátlo, byla okolnost, že jsem marně hledal byť jen trosky vizí unionisticko-liberálních, kterými příslušná strana hýřila v předvolebních slibech, a jen tu a tam a snad jen v mlžných náznacích bylo možné v textu vytušit obrysy jakýchsi křesťanskodemokratických tahů. A tak jedinou dominantou pseudokoaličního textu jsou zřetelné a v růžových barvách vyslovené socialistické představy o fenoménu takzvaného sociálního státu. Státu, který všem všechno zajistí a který každého, a to i proti jeho vůli, omotá do svých sociálních sítí. Státu, kde pravomocným subjektem je v důsledku úřad a občan je jen objektem jeho sociálně inženýrského zájmu. Hypertrofovaného státu, který pravda něco stojí, a někdo ten účet nakonec musí zaplatit. Ale ani to zřejmě není interkoaliční problém, kterým by se měla teď tato vláda zabývat.

A tak prvním problémem, který věcně namítám, je okolnost, že se ve skutečnosti nejedná o programové prohlášení koalice, nýbrž o dokument veskrze socialistický. Myslím si, že by bylo čestné zřetelně to přiznat a dokument označit za vládní prohlášení ČSSD vládnoucí s podporou dalších dvou stran.

Nechci však vést nějakou dlouhou obecně politickou polemiku. Druhý zřetelný problém proto budu demonstrovat na té části projednávaného dokumentu, která je mi odborně blízká - na oblasti školství a vzdělávání. Navíc se jedná o resort, který spotřebovává druhou nejvyšší sumu prostředků ze státního rozpočtu. Je proto na místě ptát se, jak, k jakým cílům a jak užitečně budou tyto prostředky využívány.

To jediné, co je možné v textu vládního prohlášení o kapitole školství s povděkem kvitovat, je staronový bohulibě znějící slib, že podporu resortu školství bude vláda chápat jako svou významnou prioritu. Mimochodem se sliby o sociálnědemokratické prioritní podpoře školství již máme své čtyřleté a řekl bych velmi neblahé zkušenosti. Připouštím však, že tentokrát to vláda opravdu myslí vážně.

A tak jsem chtěl být věcný, jak jsem byl požádán úvodním slovem dokumentu, zkoumal, jak že si realizaci oné prioritní podpory v oblasti vzdělávání vlastně vláda představuje. Dočetl jsem se například, že vláda se sice hlásí ke koncepčním dokumentům z minulého období - zřejmě má na mysli závěry Bílé knihy - ale ani náznakem se nezmiňuje, jak je chce realizovat a především jak je chce financovat. Dočetl jsem se, že se vláda v modernizaci vzdělávání bude orientovat na rozvoj klíčových dovedností, zkvalitnění informační občanské gramotnosti. Bohužel neříká, ani co tyto pojmy znamenají. Dočetl jsem se, že se vláda zavazuje rozšířit příležitosti v oblasti terciárního vzdělávání, a opět kromě odkazu na zvýšení počtu studijních míst v bakalářských programech chybí, jak a jakými nástroji toho chce dosáhnout a co znamená závazek, že absolventu bakaláři bude zaručena šance pokračovat ve studiu. Dočetl jsem se, že se vláda zavazuje zvýšit platy pedagogům, a to dokonce na úroveň srovnatelnou s Evropskou unií, že vytvoří kariérní řád a vytvoří nástroje, které zlepší pracovní podmínky ve školství. Chybí však byť jen jakýsi náznak, jak toho má být dosaženo. A tak dále a tak dále.

Sice na první pohled samé pěkné růžové proklamace, nicméně ani náznak toho, čeho se vláda zavazuje skutečně dosáhnout a jakým způsobem toho chce docílit. A tak jsem nad textem marně přemýšlel, který že to problém mám vlastně věcně diskutovat. Žádný fakticky označený problém a alespoň náznak jeho řešení, se kterým bych mohl souhlasit nebo s ním věcně polemizovat, jsem ale bohužel nenašel. Snad s výjimkou jediného. Poslední věta kapitoly vzdělávání stroze a jako by šlo o nevýznamnou záležitost uvádí: "Vláda dokončí projekt státní informační politiky ve vzdělávání."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP