(18.10 hodin)
(pokračuje Kasal)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 16 skončilo. Pro 175, proti 2.

 

Hlásí se pan poslanec Jaromír Talíř jako předseda klubu KDU-ČSL.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Já se omlouvám, že vstupuji do tohoto hlasování. Pan předseda volební komise nás seznámil s procedurou tohoto hlasování teď, těsně předtím, než jsme začali. Já mám dojem, že jednotlivé poslanecké kluby nominovaly členy a náhradníky a že bychom měli hlasovat nejprve o nominovaných členech a potom o náhradnících.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Souhlasím s tím, co říkal pan poslanec Talíř, nicméně my jsme jako materiál dostali usnesení volební komise, které má pořadové číslo 17, a tam se o náhradnících hovoří velmi sporadicky. Přesto se domnívám, že by bylo užitečné pro další postup hlasování se shodnout na tom, jak budeme postupovat, protože jinak bychom se dobrali možná obtížně řešitelných výsledků.

 

Poslanec Pavel Hojda: Dopřesnil bych - u této stálé delegace byl navržen pouze jeden náhradník, všichni ostatní byli navrženi jako členové a byli takto projednáváni i ve volební komisi. Jak jsem řekl už zpočátku, zvolen bude jako stálý člen ten, který získá nejvíce hlasů; musí to být samozřejmě nadpoloviční většina. Ten, který získá méně hlasů než člen, to znamená těch prvních pět, bude jako náhradník, ale musí i přesto získat nadpoloviční většinu hlasů. Takový je postup. Jakmile některý z kandidátů získá např. 101 hlasů, před ním bude mít šest již zvolených více než 101 hlasů, bude těch pět zvoleno členy a ostatní budou jako náhradníci. Musí mít ale nadpoloviční většinu hlasů.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Ouzký se hlásí s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Děkuji vám, pane předsedající. Obávám se, že jsem zřejmě asi jeden z mála lidí, který byl účasten práce v této delegaci. Dovolte mi objasnit - my máme přidělený počet míst členů a náhradníků v delegaci, přičemž všichni se účastní práce této delegace ve výborech, všichni se účastní plenárního zasedání. Náhradník, který byl jmenován navíc, tedy pod čarou, je náhradníkem pro Českou republiku, když někdo z penza členů a náhradníků vypadne. Vždy v minulosti byl dodržován princip, že každý poslanecký klub nominoval své členy a náhradníky, aby bylo dosaženo proporcionálního zastoupení při účasti v plénu Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

Já nevím, jak se s tím procedurálně vypořádat. Přesto bych se připojil k návrhu pana poslance Talíře, že by měly jednotlivé kluby přednést, kdo byl nominován jako člen a kdo jako náhradník.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Vojtěch Filip jako místopředseda sněmovny má přednostní právo vystoupit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedající, to je realita. Klub KSČM navrhoval jednoho člena, jednoho náhradníka. Nejenže to bylo zvykem, ale takový je požadavek Parlamentního shromáždění Rady Evropy a kolega Ouzký to řekl velmi přesně. Čili pokud jde o to, je třeba asi volit pět členů, pak náhradníky, kteří jsou navrženi, a pak teprve ty ostatní, jestli s tím sněmovna bude souhlasit, že byli kandidováni jako náhradníci. Jinak si procedurálně nedovedu představit, že by návrh, který nebyl podán, tady byl hlasován.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, je obtížné se z toho dostat. Já navrhuji následující postup. Já mám k dispozici podkladový materiál, který je neoficiální a nemá číslo tisku. Vzhledem k tomu, že jsme začali hlasovat o panu Petru Lachnitovi, mohu konstatovat, že toto jméno se shoduje s neoficiálním podkladem, který mám k dispozici, kde pan Petr Lachnit figuruje jako člen.

Je možno, pane předsedo volební komise, hlasovat o dalších návrzích na členy, kteří jsou v tomto neoficiálním materiálu uvedeni? Jsou jimi pan Miloš Melčák, pan Miroslav Ouzký, pan Miloslav Ransdorf a pan Jaroslav Lobkowicz. To jsou návrhy, které já mám uvedeny v neoficiálním podkladu jako návrhy na členy delegace. Pokud bychom tyto členy zvolili, pak je možné řekněme prostou dohodou v rámci jednotlivých klubů zajistit, aby další pětice získala menší počet, čímž by se vyhovělo i návrhu volební komise.

 

Poslanec Pavel Hojda: Jestli dovolíte, pane předsedající, to je poměrně vážný zásah do rozhodnutí volební komise a já bych požádal - právě proto, že v komisi nebylo projednáváno zvláště, kromě jednoho člena, že se jedná o návrh stálého člena a náhradníka - o pětiminutovou přestávku, aby se mohla urychleně sejít volební komise, mohla to projednat a předložit závěr Poslanecké sněmovně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. V 18.25 se sejdeme. Prosím všechny, aby přišli přesně, protože limitem pro dnešní jednání je 19 hodin.

 

(Jednání bylo přerušeno v 18.17 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP